Samfund 13 min. siden
Nu kommer regnen: Her er der risiko for skybrud
Samfund 43 min. siden
Forening kræver forbud mod røg i bilen
Europa danmark , * , Folkeliv , Mennesker , Fattige , * , Modelfoto
Samfund 45 min. siden
Måling: Danskerne skammer sig over bundløs gæld
Samfund 48 min. siden
Droner skal tæppebombe utøj med mariehøns og rovmider
Samfund 1 time siden
Gorilla skudt i zoo: Bar rundt på fireårig dreng
Samfund 1 time siden
Karneval i Aalborg: Bøder for over 225.000 for at tisse på gaden
Krig & katastrofer 9 timer siden
USA blokerer for salg af klyngebomber til Saudi-Arabien
Dansk politik 9 timer siden
Claus Hjort glemte at indberette sekscifret støttebeløb
Samfund 9 timer siden
Flere mennesker kan slå sig på samme lynnedslag
Dansk politik 9 timer siden
Danske prinser og prinsesser kan miste statsstøtten
Samfund 10 timer siden
YouSee-tjeneste er oppe igen
Samfund 11 timer siden
Dansk landsholdsleder erkender at have filmet kvinder i bad
Samfund 12 timer siden
Var ansat i 19 år på plejehjem: Bortvist fordi hun ikke tjekkede sin mail under sygdom
Dansk politik 12 timer siden
Se video: Uffe er vild med dans
Samfund 12 timer siden
Muskelsvindleren takker af - arvtageren vil råbe mere op
BREAKING NEWS
Lyn rammer fodboldbane i Tyskland - 35 er såret
Dansk politik 13 timer siden
Elbæk om statsministerjob: Det bliver nok ikke i min tid
Samfund 16 timer siden
Derfor smager Gin og Tonic så godt
Politik 16 timer siden
Minister afventer ny forklaring i sag om farlig kemi
Dansk politik 16 timer siden
Alternativet har stadig åbne døre for partihoppere
112

Afviste asylansøgere i Sverige: ’Vi vil til Danmark’

Masseudvisning på vej: Ekstra Bladet har talt med nogle af de asylansøgere, de svenske myndigheder har afvist

  • Said Abdullahi fra Somalia frygter for sit liv, når han efter planen bliver udvist til Somalia. Derfor vil han gerne til Danmark eller Tyskland. (Foto: Philip Davali)
Said Abdullahi fra Somalia frygter for sit liv, når han efter planen bliver udvist til Somalia. Derfor vil han gerne til Danmark eller Tyskland. (Foto: Philip Davali)

Sveriges politi og udlændingestyrelse skal forberede sig på at masseudvise op mod 80.000 afviste asylansøgere.

Så kontant var meldingen fra Sveriges indenrigsminister Anders Ygeman over for flere svenske medier sent onsdag aften, hvor han samtidig fortalte, at han forventer, at cirka 45 procent af de 163.000 migranter, der søgte asyl sidste år, bliver afvist.

Blandt de tusindvis af migranter der hvert år bliver afvist er den 22-årige Said Abdullahi, der flygtede fra sit hjemland Somalia fra fire år siden.

Han har boet på et hjemsendelsescenter lidt uden for Malmø i flere måneder, hvor han bor sammen med et par hundrede andre, der venter på at blive sendt hjem.

- De har sagt til mig, at jeg skal sendes hjem til Somalia, men jeg er sikker på, at jeg ikke overlever så meget som en uge der, siger han og fortæller, at terrororganisationen al-Shabaab vil slå ham ihjel.

Til Danmark og tilbage igen
Said Abdullahi mener ikke, at de har behandlet ham særlig godt i Sverige, hvor han lige nu kun får mad

- Men hvis jeg prøver at komme til Danmark eller Tyskland bliver jeg straks sendt tilbage på grund af Dublin-forordningen, siger han og fortsætter:

- Jeg kan ellers godt lide Danmark og vil gerne bo der. Jeg er dog blevet taget to gange af politiet og sendt tilbage til Sverige af Kriminalforsorgen, fortæller han dybt berørt og gentager, at han er sikker på, at han vil blive sendt tilbage til Somalia.

- Men Sverige har ikke været gode ved mig, så jeg har ikke lyst til at bo her, fastslår han.

Politiet er korrupte
Haki Isufi fra Albanien har blot været i Sverige i fire måneder

- Jeg har ikke lyst til at bo i Albanien, og jeg kunne godt tænke mig at bo i for eksempel Danmark eller Tyskland. Albanien er ikke noget sikkert land, og politiet er korrupte og voldelige. Derfor frygter jeg for min sikkerhed, når jeg bliver sendt tilbage, siger han

Haka Isufi vil prøve lykken i Nordeuropa igen, når han bliver sendt hjem til Albanien. (Foto: Philip Davali) Haka Isufi vil prøve lykken i Nordeuropa igen, når han bliver sendt hjem til Albanien. (Foto: Philip Davali)

Selv om han en gang har fået afvist en asylansøgning i Nordeuropa, tvivler han slet ikke på, at der er værd at gøre forsøget igen.

- Lige så snart jeg er kommet tilbage til Albanien, vil jeg forsøge at komme herop igen, siger han.

Alt for mange problemer
Fezila Buzir fra Kosovo bor også på hjemsendelsescentret. Han har været i Sverige i to år, men fik sin ansøgning om asyl afvist for tre måneder siden.

- Jeg er enormt ked, at jeg ikke kan blive i Sverige, for det er et sted, jeg godt ville blive. Der er alt for mange problemer i Kosovo. Jeg ved ikke, hvad jeg gør, når jeg bliver sendt tilbage, siger den 28-årige afviste asylansøger, der tror, at han skal sendes hjem om en måned.

Fezila Buzir fra Kosovo har endnu ikke fundet ud af, hvad han skal gøre, når han er vendt tilbage til Kosovo. (Fpto: Philip Davali) Fezila Buzir fra Kosovo har endnu ikke fundet ud af, hvad han skal gøre, når han er vendt tilbage til Kosovo. (Fpto: Philip Davali)

Her er de uden håb

Bag en presenning ved et modtagelsescenter for asylansøgere lidt uden for det centrale Malmø afholder en gruppe af statsløse palæstinensere deres helt egen stille protest.

Fælles for dem alle er, at de ikke har fået opholdstilladelse Sverige, og at de ikke kan blive sendt tilbage til deres hjem i Gaza-striben grundet konflikten med Israel.

Derfor har de hver eneste dag siddet på en mark foran modtagelsescentret de seneste fem måneder. Flere gange om ugen taler de med sagsbehandlerne på modtagelsescentret. Men hver gang er svaret klar. Der er ingen løsning.

- Vi har fået afslag om asyl, så vi kan ikke arbejde. Vi kan slet ikke gøre noget som helst. Vi kan heller ikke rejse tilbage, da vi kan komme ind i landet på grund af krigen, siger 45-årige Mohammed Albasir.

Mere end 25 statsløse palæstinensere er samlet hver dag ude foran et modtagelsescenter i Malmø, hvor de protesterer over, at de har fået afvist deres ansøgning om fast opholdstilladelse. (Foto: Philip Davali) Mere end 25 statsløse palæstinensere er samlet hver dag ude foran et modtagelsescenter i Malmø, hvor de protesterer over, at de har fået afvist deres ansøgning om fast opholdstilladelse. (Foto: Philip Davali)  

Vi kan intet gøre
Alle af de syv tilstedeværende i lejren har været i Sverige mellem tre og syv år. Mohammed Albasir kom selv til landet i 2011 med sin kone, fem børn og sin mor.

- Alle kommer her for at få et nyt liv, få et arbejde og blive gift. Men de finder ingen ting. Vi kan intet gøre uden et personnummer.

Mohammed Albasir fortæller, at han ville ønske, at han kunne prøve lykken i et andet land.

- Det er bare umuligt. Hvis vi forsøger, bliver vi sendt tilbage til Sverige med det samme.

Mohammed Albasir fra Palæstina har fem børn, sin kone og ældre mor i Sverige. Han ved ikke, hvad fremtiden kommer til at bringe, men lige nu er der ikke meget håb. (Foto: Philip Davali) Mohammed Albasir fra Palæstina har fem børn, sin kone og ældre mor i Sverige. Han ved ikke, hvad fremtiden kommer til at bringe, men lige nu er der ikke meget håb. (Foto: Philip Davali)  

Hver asylansøgning koster over 200.000 kroner

En asylsøger kostede i gennemsnit 220.100 kroner om året i 2014. Det er endnu ikke opgjort for 2015 endnu, men man forventer en omkostning på 214.600 kroner for hele året per asylsøger, oplyser Integrationsministeriet.

Regeringen forventer, at en asylsøger kommer til at koste omkring 206.500 per år i 2016.

Den såkaldte anerkendelsesprocent, hvor mange får asyl af dem der søger, har været støt stigende siden 2011, hvor kun 33 procent fik asyl. I 2014 fik 74 procent, af dem som søgte, asyl, mens det ser ud til af det lander på omkring 86 procent sidste år.

Vi har intet tal for, hvor mange af de 60.000-80.000 afviste asylsøgere, som skal sendes til Danmark, skriver det svenske Migrationsverket til Ekstra Bladet.

I 2015 besluttede Migrationsverket at overføre 272 asylsøgere til Danmark på grund af Dublin-forordningen.

De asylsøgere, som kommer til Danmark nu, får deres første asylsamtale ’senest inden udgangen af juni’, oplyser Udlændingestyrelsen til Ekstra Bladet.

Af: Kristian Brårud Larsen

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen