112

Sådan jager de sex-forbryderen på Fyn

- Om han gør det igen, ved vi ikke, men det er foruroligende, at vi har at gøre med en mand, som løber store risici. Han maskerer sig ikke og han opererer ved højlys dag, siger efterforskningsleder Herik Justesen om manden, der på femte uge jages for to grove sex-overfald på skolepiger

  • Både lokale politistyrker og afdelingen for personfarlig kriminalitet i Fyns Politi er sat på sagen med de to sex-overgreb, hvor henvendelser fra over tusind borgere efterprøves. (Foto: Ernst van Norde).
Både lokale politistyrker og afdelingen for personfarlig kriminalitet i Fyns Politi er sat på sagen med de to sex-overgreb, hvor henvendelser fra over tusind borgere efterprøves. (Foto: Ernst van Norde).
1/4
Næste »

På femte uge jager store politistyrker den mand, som på det groveste har bortført og seksuel forulempet to fynske skolepiger på 10 og 11 år. Den første blev bortført, da hun 26. oktober steg af skolebussen i Øster Skerninge på Sydfyn. Den anden, da hun cyklede hjem fra skole i Refsvindinge 14. november.

- Sagen har optaget sindene rigtig meget her på Fyn. Også hos os i politiet. Det er en grov forbrydelse, og vi prioriterer opklaringen højt og kører mandskabsmæssigt stadig på fuldt blus, siger efterforskningsleder Hernik Justesen fra afdeling for personfarlig kriminalitet i Fyns Politi.

Her modtager man stadig henvendelser fra folk i sagen. Over 1000 har henvendt sig med oplysninger indtil nu. Flere har peget på navngivne mulige gerningsmænd.

- Det har været så konkret, at op mod 100 personer skal have taget mundskrab til dna-undersøgelser. Vi har været igennem de 60, men desværre har det ikke givet resultat. Bortset fra, at man kan godt kan kalde det et resultat, at nogle på den måde har kunnet fjernes fra listen over mistænkte.

- Kører i stadig landskabet tyndt på patrulje?

- Nej, ikke som sådan, for vi har ikke et afgrænset område, hvor vi ved, vi skal lede, eller hvor vi ved, han kan slå til igen. Vi kører på alle henvendelser, og de lokale politiafdelinger gør det samme.

Børn er bange
- Der er rigtig mange børn, der er opmærksomme og melder om mystiske mænd i røde biler. De er jo bange, og selv om det måske ikke ser ud til at betyde noget som helst, så kører det lokale politi på alle den slags henvendelser. Men decideret patruljering giver ikke rigtig mening i så stort et område, hvor han potentielt kan opholde sig eller slå til igen.

- Leder I efter nålen i høstakken?

- Sådan kan man godt opfatte det. Det er foregået på øde steder, hvor der kun er få mennesker. Omvendt vil man her være mere opmærksomme, hvis der sker noget usædvanligt. Det har bare ikke været tilfældet her. Desuden har ikke et snævert geografisk område at efterforske i. De to steder, han har slået til, ligger med 35 kilometers afstand i forhold til hinanden. Så ingen aner, hvor det bliver næste gang, hvis han slår til igen. Han kan jo komme alle steder fra i virkeligheden.

Lokalkendt eller grundigt forberedt
- Det eneste, vi er ret sikre på, er at han kender de områder, hvor han slår til. Det har begge gange været afsides områder, hvor ikke engang fynboer kender fra søndagskøreture. Det siger mig, at enten er han lokalkendt eller også har han rekognoseret grundigt, inden han er slået til,. Men om det er det ene eller det andet, det aner vi i virkeligheden ikke.

- Oversat til dansk - betyder det så, at I reelt er på bar bund.

- Nej, det vil jeg ikke sige. Vi har ikke en gerningsmand og heller ikke en ide om, hvem det kan være. Men i min verden er man kun på bar bund, når man intet har at gå ud fra.

En del at gå efter
- Det er ikke tilfældet her, hvor vi trods alt har et signalement. Vi ved også, fra dna, at det er den samme mand, der har begået begge forbrydelser. Vi har så mange henvendelser, vi stadig efterprøver, og vi har som sagt stadig en række mænd, vi skal have afhørt og taget mundskrab på til dna-undersøgelse.

- Hvad angår signalementet: Det ændrede I fra første overgreb til andet overgreb. Den bordeauxfarvede Opel Astra blev til en mørkerød bil, og manden kan godt være yngre end anslået i første omgang. Skaber det ikke forvirring?

- Det er ikke min opfattelse, for man kan sige, at det , der skete, var, at vi udvidede signalementet. Der er tale om observationer, som nogle piger har gjort i et kort, presset øjeblik.

For børn er selv deres unge fædre gamle
- Desuden er det her nok et eksempel på, at for børn i den alder, skal der ikke meget til, at en voksen betragtes som gammel. For 10-årige vil selv en ung far nok blive betragtet som gammel.

- Den viden om børns aldersvurdering er næppe ny for jer. I det lys fortryder du så, at I i første omgang sendte det ret præcise signalement ud?

- Nej, det gør vi ikke. For det første håbede vi på, at det var en engangs-forbrydelse. For det andet, og nok så væsentligt: Det var det, vi havde, og pigen var meget præcis i sin beskrivelse af manden. Så synes jeg egentlig ikke der var så meget andet at gøre end at fortælle det til den offentlighed, vi har brug for hjælp fra.

- Hvorfor er det så svært at finde sådan en bil?

- Det er en gammel bil og den har en mørk rød farve. Dem er der trods alt nogle stykker af rundt omkring. Motorregisteret har ikke noteret biler på deres farve, og desuden kan en bil jo omlakeres. Så her er der ingen hjælp at hente.

Frygten for en gentagelse
- Vi må gå systematisk frem og prioritere de bilejere, vi får konkrete begrundede henvendelser om eller på anden måde bliver opmærksomme på i denne sammenhæng.

- Der gik tre uger mellem det første og det andet overgreb. Nu er der gået yderligere to uger. Er I nervøse for, at han snart slår til igen?

- Det vil man altid være nervøs for. Det må ikke ske. Men desværre kan vi ikke gardere os, så længe, vi ikke har ham. Om han gør det igen, ved vi ikke, men det er foruroligende, at vi har at gøre med en mand, som løber store risici. Han maskerer sig ikke og han opererer ved højlys dag.

- Det kunne næsten se ud, som om han gerne vil pågribes. Er det en opfattelse, du deler?

- Det er i hvert fald en teori, vi har diskuteret. For det ser godt nok lidt mærkeligt ud, at han spiller så højt spil. Der er lyst, og selv om det er lidt fjerne og ikke så menneskefyldte områder, han opererer i, så gør han det på åben vej. Men hvis det er det, han ønsker, altså at blive pågrebet, så har jeg en klar opfordring til ham: Ring til os. Så skal vi nok komme og hente ham, siger Henrik Justesen.

Læs også:

Se også: Pige blev misbrugt på øde gård
Se også: Fynsk sexkrænker mumlede
Se også: Sexgalning bandt piger med strips
Se også: Nyt DNA-svar: Det er med sikkerhed den samme mand
Se også: Fynsk pige sexmisbrugt, da hun stod af skolebussen

Overgrebene på Fyn

Fredag 26. oktober klokken ca. 14.40 steg en 11-årig pige af skolebussen på Brunsvej i Øster Skerninge på Sydfyn.

Umiddelbart efter blev hun kontaktet af en mand, som kørte i en ældre personbil, der beskrives som bordeaux rød.

Pigen forsøgte at stikke af, men manden indhentede hende og satte hende ind i sin bil.

Han kørte derefter rundt i området og ned ad en skov/markvej få minutters kørsel fra Brunsvej, hvor han forgreb sig i mod hende.

Pigen havde bind for øjnene og var bundet med strips under overgrebet.

Bagefter satte han hende af ved Sømarksvej tæt på krydset Balvej/Ravnegårdsvej ved Øster Skerninge.

Onsdag 14. november kl 15.05 kørte en mand i en ældre bil i en mørk rød nuance op på siden af en 10-årig cyklende pige vej hjem fra sin skolefritidsordning (SFO) mod sin bopæl på Longvej I Refsvindinge 10 kilometer syd for Nyborg.

En mand steg ud af bilen, tog fat i hende og hev hende ind på bagsædet.

Derefter kørte han lidt rundt i området, inden han stoppede bilen og forgreb sig seksuelt på den 10-årige pige.

Pigens øjne var dækkede under overgrebet, ligesom pigen også var bundet med strips.

Overgrebet fandt formentlig sted på en forladt landejendom tæt på pigens bopæl.

Efter overgrebet mod pigen kørte gerningsmanden hende hen til hovedvejen mellem Refsvindinge og Ørbæk ved Longvej, hvor han satte hende af.

DNA-prøver har fastslået, at der er tale om den samme mand i de to sager.

Manden beskrives som dansktalende, almindelig af højde, almindelig til kraftig af bygning, iført sort/mørk strikhue, sort/mørk bluse, mørkeblå cowboybukser og sorte kondisko. Begge piger har i øvrigt bemærket, at han lugter af røg, og at han mumler og taler med sig selv.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet