112

Dræbte Tobias' mor og stedfar vil frikendes

Landsretten tager fat på ny runde med mor og stedfar, der blev dømt for at mishandle deres lille søn til døde

  • Lille Tobias blev kun 15 måneder. I morgen begynder ankesagen mod hans mor og stedfar, som i byretten blev idømt henholdsvis fire og otte års fængsel for at mishandle og banke den lille dreng til døde- (Privatfoto).
Lille Tobias blev kun 15 måneder. I morgen begynder ankesagen mod hans mor og stedfar, som i byretten blev idømt henholdsvis fire og otte års fængsel for at mishandle og banke den lille dreng til døde- (Privatfoto).

Når Vestre Landsret i Sønderborg i morgen tager hul på ankesagen mod den mor og stedfar, som for snart halvanden år siden mishandlede Tobias på 15 måneder til døde, er det grufulde detaljer, som på ny vil blive rullet ud i retslokalet.

Da Tobias døde natten til 18. juli sidste år, kunne lægerne tælle 30 bidemærker og over 80 alvorlige skader efter omfattende vold og mishandling. Han var underernæret og havde tydeligvis været udsat for vanrøgt.

13. juli i år takserede byretten den systematiske vold mod det lille barn til otte års fængsel til stedfaderen, Rene Würfel, og fire års fængsel til moderen, Mona Nissen Thomsen.

Begge forældre vil med ankesagen i dag og de kommende dage forsøge at blive frikendt. Moderen erkender dog overværet mishandlingerne på Tobias' dødsnat uden at gribe ind, lige som hun erkender, at hun ikke tilkaldte lægehjælp. Stedfaderen erkender ligeledes, at han heller ikke tilkaldte en læge til den lidende dreng.

Anklagemyndigheden står fast og svarer igen med krav om endnu hårdere straffe til forældreparret.

Kraniebrud og hjerneblødning
De mange skader på det lille barn blev i følge byretsdommen og anklageskriftet tilført efter ufattelig grov vold og decideret mishandling. Barnet blev banket og bidt, slynget rundt i arme og ben og sat under den kolde bruser, når det ikke udviste en adfærd, der behagede stedfaderen, der i følge byretsdommen stod for de alvorligste voldsovergreb.

Natten til 18. juli sidste år gik det helt galt, og barnet døde med kraniebrud og hjerneblødning, ligesom der var brud på arm og lår, foruden de mange andre skader, barnet var tilført gennem den systematiske vold i hjemmet.

Landsretten afvikler sagen i to tempi: I dag og på onsdag, hvor efter den genoptages i uge 50 med fire retsdage.

Kommunen svigtede
Ekstra Bladet har via aktindsigt tidligere beskrevet, hvordan Tobias blev svigtet fra fødslen, og ikke kun af sin mor og stedfar: Kolding Kommune blev advaret om Tobias' mistrivsel af både fagfolk og familiemedlemmer i alt seks gange i løbet af de 15 måneder, han levede.

Blandt andet ignorerede kommunen en opsigtsvækkende indberetning fra en overlæge på Vejle Sygehus, der forudså, at det ville ende med en familietragedie.

Desuden havde moderen adskillige gange selv bedt om hjælp til at klare drengen, men kun tre uger før Tobias døde, konkluderede en sundhedsplejerske, at drengen havde det godt.

Tobias' biologiske far, Jan Schmidt Jørgensen, havde gennem længere tid forsøgt at få forældremyndigheden. Den anmodning skulle have været behandlet 18. juli sidste år, men da han mødte op i retten fik han i stedet overbragt beskeden om Tobias' tragiske død.

SAGEN TOBIAS

Tobias' forældre René Würfel og Mona Nissen Thomsen, henholdsvis stedfar og mor til Tobias, er anklaget efter tre tiltaleforhold:

Forhold 1: Omfattende daglig vold mod drengen, der også blev sendt i et lokale for sig selv, når han var ked af det, herunder i et kælderrum uden lys og og uden håndtag. Dagligt greb de ham hårdt i armene, slæbte ham i en arm og rev ham, mens hans ben var i klemme i en stol. Drengen havde afskillige mærker efter bid, mange blå mærker på kroppen, brud på højre arm, brud på højre lårben, en fortand var revet ud - og der blev ikke tilkaldt læge til at behandle skaderne.

Forhold 2: Natten til 18. juli udsatte stedfaderen ham for så store mængder vold, at han døde af det. Stedaderen bed ham og holdt ham gennem flere minutter under den kolde bruser. Overfaldene på det lille barn omfattede også rystevold og slag i hovedet, ligesom han svingede drengen rundt i arme og ben. Derved pådrog barnet sig kraniebrud, hjerneblødning og brud på arm og lår. Tobias mistede bevidstheden og afgik ved døden om morgenen mellem kl.05 og 07. Moderen overværede hele mishandlingen.

Forhold 3: Forældrene undlod at tilkalde lægehjælp efter den voldsomme mishandling.

Begge forældre nægter sig skyldige.

Byretten idømte stedfaderen og moderen henholdsvis otte og fire års fængsel

SAGEN TOBIAS

Tobias Schmidt Jørgensen døde natten til 18. juli sidste år efter at være blevet udsat for omfattende mishandling. Mona Nissen Thomsen er sammen med sin daværende kæreste René Jensen Würfel tiltalt for grov mishandling og vold med døden til følge.

Ifølge anklageskriftet startede mishandlingen allerede i midten af maj 2011, hvor drengen på daglig basis blev udsat for vanrøgt og mishandling. For eksempel blev han efterladt i et mørkt kælderrum - uden håndtag på indersiden af døren.

Natten mellem 17. og 18. juli blev Tobias, ifølge anklageskriftet, holdt ind under den kolde bruser flere minutter ad gangen, ligesom han blev bidt, rusket, tævet og slynget rundt, indtil han mistede bevidstheden og døde.

Om morgenen slog Mona selv alarm.

Retsmedicinerne i alt 80 skader på Tobias krop. Deriblandt mere end 30 bidemærker.

Svigtet i 479 dage
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Tobias blev svigtet gennem sit 479 dage korte liv. Ikke kun af sin mor og stedfar.

Avisen har via Tobias' pårørende fået aktindsigt i alle papirer vedrørende den lille dreng. De viser, at Kolding Kommune blev advaret om Tobias' mistrivsel af både fagfolk og familiemedlemmer i alt seks gange i løbet af de 15 måneder, han levede.

Mest alvorlig var underretningen fra en overlæge på Vejle sygehus, som efter at have tilset Tobias' mor i maj, skrev til kommunen og forudså en familietragedie. Moderen bad selv kommunen om hjælp til sin moderrolle otte gange.

Alligevel udeblev hjælpen, og da sundhedsplejerske og socialrådgiver var på hjemmebesøg mindre 23. juni konkluderede de, at Tobias havde det godt. 'Tobias er så fin at se på', står der blandt andet i journalen. På det tidspunkt havde han, ifølge anklageskriftet, været udsat for mishandling i mere end en måned.

Tobias forældre kæmpede om forældremyndigheden. Mona nægtede at udlevere drengen til faderen, Jan Schmidt Jørgensen, og da Jan mandag 18. juli 2011 mødte op i retten i Sønderborg i forvisning om, at nu skulle han genforenes med sin søn, fik han i stedet beskeden om, at Tobias var død i løbet af natten.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
112 seneste
Lokalavisen.dk – 112
Uhyggeligt voldshelvede: Slået med økser og jernstænger - holdt indepærret i varevogn
Iskold tyv: Tømmer mors bil mens hun besøger børnenes gravsted
Det er Jørn, der er død
Tre groteske overfald på SAMME kvinde - i SAMME uge: Holdt hende indspærret på offentligt toilet
Mand hårdt kvæstet: Ramt af flyvende informationsskilt mens han stod og ventede på konen
Tricktyve havde udset nemt offer i 89-årig kvinde med rollator: Men da tog de fejl
Mest læste i 112
Få EKSTRA overblik