Dansk politik 53 min. siden
Minister om forhadt fjernundervisning: Det er jo bare et forsøg
Samfund 1 time siden
Hver syvende unge er hårdt ramt af gældsproblemer
Krig & katastrofer 1 time siden
Putin: USA kendte kurs for nedskudt fly
Samfund 2 timer siden
Klar til et blæs - Politiorkester og drengekor i fælles kamp mod spritbilister
Politik 4 timer siden
Præsident: Tyrkiet ikke vil undskylde til Rusland
Terror 4 timer siden
Politi i Berlin har anholdt to mænd for terrorplaner
Politik 4 timer siden
Putin lover Hollande stor koalition mod IS
Samfund 4 timer siden
Politi frygtede hustruvold: Mand skreg af edderkop
Samfund 5 timer siden
Sådan åbner du en dåse uden dåseåbner
Terror 5 timer siden
Paris-terroristerne gik fra fest-aber til jihadister: Alle kan blive radikaliseret
Samfund 5 timer siden
Folkekirkens Nødhjælp må igen skære ned i staben
Samfund 5 timer siden
Nordjysk kyst sikret: Halmballer får lov til at blive
Samfund 6 timer siden
Se de jyske elge
112 7 timer siden
Russiske statsborgere kaldes hjem fra Tyrkiet
Samfund 7 timer siden
Belgien sænker trusselsniveau i Bruxelles
Dansk politik 7 timer siden
Støjberg udskyder udlændinge-stramninger på ubestemt tid
Politik 7 timer siden
Tyskland vil sende Tornado-fly og krigsskib mod IS
Dansk politik 8 timer siden
Støjberg: Uheldigt at flygtningelandsbyer stopper stramning
Samfund 8 timer siden
Norge indrykker flygtningeannoncer i afghanske aviser
Dansk politik 8 timer siden
DF: Det skal koste at transportere illegale flygtninge
112

Frygter brødre dør i Somalia

Lul Omar slap fra sit tvangsophold i Somalia efter 18 måneder. Nu frygter hun, at de daglige tæsk og piskeslag på en militant koranskole i Somalia tager livet af den 11-årige bror

  • 19-årige Lul Omar frygter for konsekvenserne for sine to brødre på 10 og 11 år. (Arkivfoto: AP/Radu Sigheti)
19-årige Lul Omar frygter for konsekvenserne for sine to brødre på 10 og 11 år. (Arkivfoto: AP/Radu Sigheti)

Knap en uge efter sin ankomst til Danmark frygter 19-årige Lul Omar for konsekvenserne for sine to brødre på 10 og 11 år. De holdes fanget på en stram militær-koranskole, hvor daglig tæsk og pisk er normal praksis for ikke at kunne sine lektier.

- Jeg kan slet ikke holde ud at tænke på dem. Og jeg føler mig skyldig over at være sluppet væk, mens de stadig er dernede, siger Lul Omar grædefærdigt. Søndag fortalte hun sin historie til TV2 Nyhederne, om hvordan hun blandt andet undslap et omskæringsforsøg. I går skrev ekstrabladet.dk, at Østjyllands Politi overvejer at rejse en straffesag mod pigens mor.

For næsten 18 måneder siden blev Lul Omar og hendes to brødre lokket til Somalia af deres somaliske mor med påskud om, at de skulle på ferie i Kenya.

Under sit ufrivillige ophold havde den unge kvinde kontakt med Marian Neuchsen, mor til en klassekammerat, der med hjælp fra Lul Omars far og råd fra Østjyllands Politi, har stået for redningsaktionen af den 19-årige pige.

Nu er turen så kommet til at redde de to mindre brødre ud af deres fangenskab.

Læs:

Se også: Politi går ind i omskæringssag

Bagbundet og pisket
Et fangenskab, Lul Amar beskriver som et torturkammer.

- Jeg ved, de ikke har det særligt godt. De bliver slået og behandlet dårligt. De får armene bundet bag på ryggen, derefter bind for øjnene og så bliver de pisket, siger Lul Amar, der ikke har set meget til sine brødre under sit lange ophold, fordi de to brødre efter fem måneders ophold i Somalia i første omgang blev placeret på en kostskole, der endte med at køre helt af sporet: Den ældste blev indlagt med malaria, og den yngste led af fejlernæring. Derfor fik moren dem flyttet til den militærskole, hvor de er nu.

Lul Amar har derfor følt sig magtesløs i forhold til brødrenes situation, og så dem kun ved muslimske højtider. Sidst var til Eid-højtiden i august, hvor det for alvor gik op for hende, hvor slemt det stod til.

- Mine brødre fortalte mig, hvordan de blev straffet, hvis de grinte eller virkede for glade, for så var det udtryk for forkælelse, siger Lul Amar til ekstrabladet.dk

Skolen er bevogtet af militærfolk og ligger i et konfliktområde i Somaliland. Drengene må ikke forlade skolens område og får derfor ikke rørt sig. Ifølge Lul bliver de indoktrineret i den muslimske tro og skal lære koranen udenad, ellers vanker der tæsk. Det kom frem ved drengenes besøg, hvor den mindste ikke ville ikke tale med hende, fordi han var bange for, at blive straffet, hvis han talte med hende.

- Skolen havde fortalt dem, at jeg var en dårlig muslim og var blevet kristen, fordi jeg ville tilbage til Danmark. De havde fået at vide, at hvis de sagde noget om skolen, så ville det få konsekvenser for dem.

- De er låst inde på skolen. Man kan ikke stikke af, og der er elektrisk hegn om skolen.

Abdallah på ti år har en medfødt lidelse, Hydrocefalus, populært kaldet 'vand i hovedet', der giver ham voldsom trykken i hovedet omkring hjernen, fordi der er et overskud af hjerne- og rygmarvsvæske i hjernen. Det gør, at der hober sig overskudsvæske op i hjernen, som forøger trykket i hovedet og kan medføre skadelig virkning på hjernevævet. Han har derfor en ventil i hjernen, der årligt skal tjekkes for utætheder eller tilstopning.

Men Lul Amar frygter, at der slet ikke tages hånd om de forhold. David på 11 år har fortalt hende, at skolens ansatte tæsker lillebroren, til han bliver helt rød.

- Jeg tror ikke, de er klar over, at han er syg og oven i købet også lider af epilepsi, men måske fejlagtigt tolker hans anfald som hidsighed. For når han bliver ked af det og får de anfald, så bliver han helt rød i ansigtet og begynder at græde. Han er kun ti år og forstår næsten ikke noget somalisk. Det er der i øvrigt ingen af os der gør. Og derfor er han ikke i stand til at forklare sin sygdom, siger Lul Amar bekymret.

Og den ældre bror tør ikke at tage kampen op mod skolens ledere.

Ifølge Lul Omars far lider David af en mavelidelse, der kræver meget stærk medicin. Lul Omar bekræfter, at før familien drog til Somalia, var broren indlagt på hospital og har i øvrigt været det mange gange før.

- Jeg er bange for, at hans krop ikke kan klare den ret meget længre, for den har det med at reagere voldsomt på de mindste lidelser, lyder det fra en bekymret storesøster.

Moren forladt Somalia

Lul Omar mener, moren lige nu 'render rundt et sted i Europa'. hun forlod dem allerede efter seks måneders ophold i Somalia.

Den 19-årige har ingen kontakt til hende.

Det somaliske miljø siger, at hun har tømt sin fem-værelses lejlighed i Århus og opsagt lejemålet for ganske nyligt.

Tilbage til sit liv
- Først skal jeg til psykologhjælp og få styr på mit hovede, siger Lul Amar til spørgsmålet om, hvad der nu skal ske i hendes liv.

- Så skal jeg genoptage min uddannelse. Jeg var i gang med social- og sundhedshjælperuddannelsen og havde kun 6 måneder af grundforløbet tilbage, da vi rejste, lyder det på klingende jysk.

Kontakten til den to år yngre søster er også etableret. Denne nåede at flygte fra moren, da hun opdagede, der stod Etiopien og ikke Kenya på billetterne og fattede mistanke.

- Min søster har haft det meget hårdt. Hun har levet under jorden af frygt for, at vores mor skulle finde hende og tvinge hende til Somalia, fortæller Lul Omar.

Søsteren opholder sig skiftevis på en kostskole og hos en plejefamilie i Danmark, hvilket gør det svært for de to søskende at se hinanden.

Men lidt bliver det til i weekenderne. Også hun er stærkt påvirket af situationen.

- Hun vil ikke tale om vores brødre og begynder at græde, siger den 19-årige, der prøver at gøre sig stærk for både lillesøsteren, de to brødre og faderen.

- Jeg har ikke fortalt min far noget om de dårlige ting om mine brødre, siger Lul Amar med bævende stemmer.

- Jeg er bange for, at han får depression og ikke kan hjælpe med at få dem tilbage.

Sammen med sin redningskvinde, Marian Neuchs, har hun igangsat en indsamling på dennes facebookprofil, der forhåbentlig skal rejser de penge, der skal til for at få befriet de to drenge, og hjulpet dem sikkert hjem til Danmark.

Lokalavisen.dk – 112
Nyheder
Gå aldrig glip af de seneste nyheder.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk