112

Sigøjner-klanen: Børnene læres op i kriminalitet

De tre Levakovic-brødre Dollar, Jimmi og Jura havde takket være deres far en ualmindelig tidlig debut som kriminelle. De var henholdsvis fire, syv og otte år, da de kom i ordensmagtens søgelys

  • Dollar Levakovic blev kendt af politiet som fireårig. (Privatfoto)
Dollar Levakovic blev kendt af politiet som fireårig. (Privatfoto)
1/3
Næste »

Københavns Kommune har travlt. Hvis kommunen vil undgå en ny generation af vaneforbrydere i Levakovic -familien, skal der sættes ind med en langt mere overbevisende indsats, end hvad der er præsteret indtil nu.

Ekstra Bladet har i en række artikler afdækket det vanvittige omfang af Levakovic -familiens lovovertrædelser.

Sigøjnerfamiliens kriminalitet er så indgroet, at børnene i flere tilfælde ligefrem er blevet lært op i kriminalitet.

Debut som fireårig
Dollar Levakovic , der i dag er 21 år, var f. eks. ikke mere end fire år, da ordensmagten første gang fik kendskab til ham. Dollars far, Giovanni Levakovic , havde i et supermarked proppet tyvekoster op under sønnens jakke.

Dollars ældre brødre, Jimmi og Jura Levakovic , var henholdsvis syv og otte år, da de havde deres debut som kriminelle. Det var også i forbindelse med tyverier udført sammen med andre familiemedlemmer.

Læs også: Forbryder-familie tyranniserer naboer.

Også to af brødrenes fætre, Santino Levakovic og Alpacino Petrovic, havde en lignende indgang til en kriminel løbebane. I en alder af 12 år lavede Santino tyverier med sin far, Gimi Levakovic , og gaderøverier sammen med andre familiemedlemmer.

Alpacino blev som 13-årig snuppet for butikstyveri sammen med en 17 år ældre onkel.

Bliver normalt
De er alle siden hen vokset op og har begået den ene grove lovovertrædelse efter den anden. Og det er ifølge den svenske professor i socialpsykologi Philip Lalander, der forsker i unge og kriminalitet, ikke en tilfældighed: - Det bliver en naturlig ting for børnene at lave kriminalitet, en del af deres mentalitet. De kommer til at føle, at de ikke er som os andre, og derved legitimerer børnene den kriminelle adfærd over for dem selv.

I dag har flere af de familiemedlemmer, der blev lært op til et liv i kriminalitet, selv fået børn. Der er i Levakovic -familiens fjerde generation syv mindre børn, hvoraf seks er bosat i København.

Læs også: Bor i luksus på kontanthjælp.

Det bekymrer Søren Virenfeldt, der er forstander på institutionen Solhaven og har et stort kendskab til de unge i familien: - Fordi vi ikke fik stoppet tredje generation, så sker det hele forfra med den næste generation, og så bliver problemerne dobbelt så store.

Myndighederne har ansvaret
Også professor Philip Lalander mener, at det er sandsynligt, at børnene vokser op og tillærer sig de kriminelle vaner, som er så indgroede hos deres forældre og bedsteforældre.

- Konsekvensen for den nye generation er, at de bliver holdt i et kriminelt miljø og i en ekskluderet position i samfundet, som de får meget svært ved at komme ud af, siger han.

Professoren understreger, at det er de sociale myndigheders ansvar at få familien til at indgå og blive integreret i det omgivende samfund.

Ved du noget om sagen? Tip os på mail: 1224@eb.dk eller sms/mms: 1224 (alm. sms-takst).

Kommunen i tænkeboks: Får de hjælp nok?

Ekstra Bladets afdækning af Københavns Kommunes forfejlede indsats over for Danmarks mest kriminelle familie, sigøjnerklanen Levakovic , fører nu til, at der igangsættes en undersøgelse af, om syv mindre børn i familien modtager den fornødne hjælp fra kommunens side.

Det sker, efter Socialforvaltningen i sidste uge fremlagde en redegørelse, Københavns socialborgmester Mikkel Warming ( E) havde krævet efter at have læst Ekstra Bladets artikler.

- Det er vigtigt, at man altid revurderer sin indsats, hvis indsatsen ikke har været god nok, lyder det fra socialdemokraternes medlem af Socialudvalget, Henrik Appel Esbensen, som mener, at man i nogle tilfælde burde have grebet ind på et tidligere tidspunkt.

Sagen har også givet genlyd på Christiansborg. Her har SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, bedt socialminister Benedikte Kiær ( K) om en redegørelse for, hvad Københavns Kommune har foretaget sig i forbindelse med Levakovic -familien.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet