Dansk politik Lige nu
Lunde i ph.d.-problemer: 'Vi nærmer os plagiat'
Fri Adgang 3 min. siden
Hilton-kæden hacket: Tusindvis af danskere berørt
Krig & katastrofer 8 min. siden
General: Hospitalsangreb var en tragisk misforståelse
Dansk politik 9 min. siden
Løkke: At stemme ja viser tillid til folkestyret
Samfund 34 min. siden
TV: Her går ankerkast helt galt
Samfund 40 min. siden
'Dette er livsfarligt': Nordmands advarsel deles på Facebook
Dansk politik 55 min. siden
Holst tager orlov fra Folketinget
Samfund 1 time siden
211 operations-patienter har fået ubehagelig besked fra hospitalet
Dansk politik 2 timer siden
Støjberg kan slippe af sted med konventionsbrud i ni år
Samfund 2 timer siden
Evald Krog stopper som muskelsvindsformand
Politik 2 timer siden
Rusland anklager Tyrkiet for bagholdsangreb
Samfund 2 timer siden
2016 bliver endnu varmere end rekord-2015
Samfund 3 timer siden
Lykkelige Tommy: Jeff får lov at blive i landet!
Krig & katastrofer 4 timer siden
Putin i det røde felt: Har mistet kontrollen
Politik 4 timer siden
Ukraine forbyder russiske fly over landet efter gaslukning
Samfund 4 timer siden
Norge nægter flygtninge fra Rusland realitetsbehandling
Samfund 5 timer siden
Nordiske naboer skærper grænsekontrol: Sådan påvirker det Danmark
Krig & katastrofer 5 timer siden
Putin fraråder russere at rejse til Tyrkiet
Krig & katastrofer 6 timer siden
Tyskland sender 650 soldater til Mali i kampen mod IS
Samfund 6 timer siden
Københavnsk poststrejke fortsætter
112

Vanvidsfesten i Vollsmose: Klanfejder og bandeopgør

Årelange bandestridigheder mellem grupperinger og kriminelle familieklaner har voldsomme konsekvenser

  • Med denne Audi blev en 20-årig mand forsøgt påkørt i Odense. Opgøret var endnu et led i en kæde af opgør mellem grupperinger. (Foto: Fyns Stiftstidende)
Med denne Audi blev en 20-årig mand forsøgt påkørt i Odense. Opgøret var endnu et led i en kæde af opgør mellem grupperinger. (Foto: Fyns Stiftstidende)
1/2
Næste »

En uskøn kombination af familierelaterede klanfejder og bandeopgør krydret med middelalderlige æresbegreber og krav om blodhævn. En letantændelig cocktail, der med jævne mellemrum fører til voldsomme opgør i Odense.

Senest om aftenen 20. august, hvor en familieorienteret tivolifest i anledning af afslutning af Ramadanen dannede baggrund for et voldsomt opgør med vold, knivstik og skud i bydelen Vollsmose.

Ifølge kilder med indsigt i miljøet kan mange af de senere års opgør i Odense knyttes sammen i en ubrudt kæde af vold, hvor gammelt nag og hævn spiller en væsentlig rolle.

Læs her - Fyns Stiftstidende: HA hyrer kriminelle indvandrere

Både rockere og medlemmer af en række kriminelle indvandrerklaner er helt centrale for at holde voldsspiralen kørende. Samme persongruppe går igen - og igen - og igen som aktører i en sørgelig cirkel af vold.

Sammenstød i Odense
18. august - to dage før Eidfesten endte i vold - var der et sammenstød på Vesterbro i Odense. Her spottede folk med tilknytning til HA’s rekrutgruppe AK81 en 20-årig mand fra Daabas-klanen, der har hjemme i Vollsmose.

Ifølge Fyns Stiftstidende var særligt to personer aktive i rockergruppen. Den ene var Peter Kjerbye Nygaard, der menes at stå bag voldelige sammenstød på åben gade og, som er dømt for knivstikkeri og andre grove voldsforbrydelser. Han er i øvrigt søn af en HA’er og netop nu varetægtsfængslet i forbindelse med en anden voldssag.

Den anden var Soliman Pessi med kurdisk-irakiske rødder. Pessi har for tiden tætte relationer til folk i HA og AK81, hvor han blandt andet ses i selskab med netop Peter Kjerbye Nygaard, når Nygaard med sjældne mellemrum ikke sidder i fængsel.

Pessi er tidligere dømt for at knivstikke en familiefar. Siden blev han også dømt for knivdrab. Drabet var et led i et opgør mellem kriminelle, og sagen endte med, at Pessi blev gjort straffri, fordi retten mente, der var tale om nødværge.

Smadrede ruder
Opgøret 18. august skete foran en frisør på Vesterbro, hvor den unge Dabbas-mand egentlig ville klippes.

Under opgøret trak han en peberspray, som han ifølge Fyns Stiftstidende tømte i ansigtet på Soliman Pessi. Herefter lykkedes det den unge Daabas-mand at flygte. Efterfølgende smadrede rockerne ruden til frisørbutikken, ligesom også Daabas-mandens Peugeot fik smadret ruderne.

Et 22-årigt medlem af HA's rekrugruppe, AK81, er fængslet og sigtet for i forbindelse med episoden at forsøge at påkøre den 20-årige.

Læs her:

Se også: Vanvid i Vollsmose: HA knyttes til bandekonflikt i Odense

Kilder i miljøet fortæller til ekstrabladet.dk, hvordan HA- og AK81-relaterede personer den følgende dag blev set køre rundt i området omkring Vollsmose. Sandsynligvis fordi de jagtede den 20-årige Daabas-mand. Kilderne vurderer, at rockerpatruljen var bevæbnet.

Dagen efter - om aftenen 20. august - fulgte så episoden ved Eidfesten på Vollsmose Torv. Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger var forløbet følgende:

kort før midnat kørte to biler ind på torvet på jagt efter den unge Dabbas. Herefter opstod tumult. Der blev også affyret skud. Da bilerne kort efter kørte væk igen, lå et 26-årigt medlem af hævntogtet tilbage på jorden. Her blev han tæsket, sparket og knivstukket. Desuden var han såret af skud. Måske affyret af folk fra egen side.

Læs her: Derfor stormede bøller skadestuen

Men kilder med indsigt i miljøet vurderer, at opgøret ved Eidfesten ikke kun var et opgør med HA-relaterede personer på jagt efter fjender.

Et mudret billede
Tidligere konflikt-scenarier med andre kriminelle klaner og grupperinger i indvandrermiljøet spiller også ind. Ifølge kilderne er billedet omkring, hvem der holder med hvem, i bedste fald grumset.

Den ene dag kan en gruppering eller klan være fjender med en anden kriminel gruppering eller klan. Men fjendebilledet kan skifte på kort tid, sådan at de tidligere fjender nu er sammen mod et tredje fjendebillede.

Samtidig foregår et strategisk spil, hvor de forskellige familieklaner og grupperinger allierer sig på kryds og tværs alt efter, hvad der bedst kan betale sig. Alliancerne er sjældent langtidsholdbare. Også her kan billedet ændre sig med dags varsel.

Det 26-årige offer, som efter episoden ved Eidfesten blev kørt på skadestuen, tilhører en anden af Odenses klaner - Sharifi-familien. Flere af familiens medlemmer er kendt af politiet som aktører i det kriminelle miljø.

Og på den baggrund har flere af klanens medlemmer tidligere været involveret i opgør og stridigheder med andre grupperinger og klaner.

Allerede dagen efter balladen ved Eidfesten og stormen på skadestuen blev to mænd anholdt og sigtet i forbindelse med sagen. Ved det efterfølgende grundlovsforhør kom det frem, at der under tumulten ved Eidfesten blev råbt:

– Det er ham, der har stukket din onkel. Pløk ham.

Råbet kom tilsyneladende fra en person i gruppen, der var på festpladsen, da hævntogtet ankom. Råbet var sandsynligvis rettet mod netop Sharifi-manden.

Mistænkes for at snakke med politiet
Ifølge kilderne er en eller flere Sharifi-klanmedlemmer i miljøet mistænkt for at have ydet en eller anden form for hjælp til to formodede gerningsmænd bag et skyderi mod et fitness-center, hvor et medlem af Daabas-klanen angiveligt trænede.

I forbindelse med den sag er et navngivet medlem af Sharifi-familien af andre af figurer i Odenses kriminelle indvandrermiljø mistænkt for at have ’sunget’ til politiet. Efterfølgende - og på den baggrund - har et Sharifi-familiemedlem fået alvorlige bank.

Netop det kan være grunden til, at Sharifi-manden valgte at deltage i hævntogtet, som ankom til Eidfesten på Vollsmose Torv om aftenen 20. august.

Et mudret billede
Som kilderne vurderer, er det overordnede billede i bedste fald mudret.

Andre tidligere episoder, hvor personer er blevet tævet, knivstukket eller har snydt hinanden i forbindelse med kriminelle forretninger spiller ligeledes vigtige roller i forhold til, hvordan de forskellige klaner og gruperinger stiller sig i forhold til hinanden.

Nogle af episoderne kan have mange år på bagen. Men alligevel vil episoderne spille en rolle i forhold til til de fremtidige opgør, der med garanti vil ramme Odense i fremtiden.

- Der er ikke noget at sige til, at politiet kan have svært ved at gennemskue situationen, siger en kilde.

Lokalavisen.dk – 112
Nyheder
Gå aldrig glip af de seneste nyheder.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Steffan K. Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk