Krig & katastrofer 2 timer siden
Nyfødte tvillinger blandt 10.000 reddet på to døgn
Dansk politik 3 timer siden
Bekymrede gymnasieelever om Løkkes plan: Han kan ikke stille garanti
Videnskab & teknik 3 timer siden
Din hund forstår faktisk, hvad du siger
Lederen 4 timer siden
Spark til de unge
Samfund 4 timer siden
Arkæologer finder gravplads fra vikingetiden ved Silkeborg
Amerikansk valg 2016 4 timer siden
Trump tager smut til Mexico før tale om indvandring
Krig & katastrofer 4 timer siden
Tyfon oversvømmer plejehjem og koster ni japanere livet
Samfund 4 timer siden
Landsforening kobler spiseforstyrrelser med mistrivsel
In this Saturday, Aug. 9, 2014 file photo, health workers wearing protective clothing and equipment against the deadly Ebola virus sit in a screening tent at the government hospital in Kenema, eastern Sierra Leone. World Health Organization responders were so constrained by bureaucracy that Director-General Dr. Margaret Chan intervened, writing in an Aug. 3, 2014 email that logistics experts in West Africa were getting only a couple hundred dollars a week to cover thousands of dollars in expenses for basics like protective rubber boots and disinfectant. (AP Photo/Michael Duff, File)
Samfund 4 timer siden
Ebola bliver i mænds sæd i op til 565 dage
Samfund 4 timer siden
Tandlæger kæmper for retten til at give gratis tandeftersyn
Krig & katastrofer 4 timer siden
Fra krigshærgede Syrien til fredelige Kirke Hyllinge
Amerikansk valg 2016 10 timer siden
Demokraterne beder FBI undersøge Trump-Putin-forbindelse
Politik 10 timer siden
Skæbnens dag for Spanien: 'Som to biler der kører mod hinanden og venter på den anden drejer af'
Samfund 11 timer siden
Hver fjerde pige i 9. klasse er i fare for spiseforstyrrelse
Politik 11 timer siden
Merkel erkender fejl i håndtering af flygtningekrise
Samfund 11 timer siden
Tre søskende jagtede Pokémon’er - fangede noget HELT andet
Samfund 12 timer siden
Tilbageholdt i kontroversiel video: Olivers far forundret over DSB
Krig & katastrofer 13 timer siden
Tyrkiet afviser kurdisk melding om våbenhvile i Syrien
Samfund 13 timer siden
Nasa har ikke set temperaturstigninger som nu i 1000 år
Samfund 14 timer siden
12-årige Frej lider af mystisk sygdom: - Vi er nødt til at vinde tid
112

Vanvidsfesten i Vollsmose: Klanfejder og bandeopgør

Årelange bandestridigheder mellem grupperinger og kriminelle familieklaner har voldsomme konsekvenser

  • Med denne Audi blev en 20-årig mand forsøgt påkørt i Odense. Opgøret var endnu et led i en kæde af opgør mellem grupperinger. (Foto: Fyns Stiftstidende)
Med denne Audi blev en 20-årig mand forsøgt påkørt i Odense. Opgøret var endnu et led i en kæde af opgør mellem grupperinger. (Foto: Fyns Stiftstidende)
1/2
Næste »

En uskøn kombination af familierelaterede klanfejder og bandeopgør krydret med middelalderlige æresbegreber og krav om blodhævn. En letantændelig cocktail, der med jævne mellemrum fører til voldsomme opgør i Odense.

Senest om aftenen 20. august, hvor en familieorienteret tivolifest i anledning af afslutning af Ramadanen dannede baggrund for et voldsomt opgør med vold, knivstik og skud i bydelen Vollsmose.

Ifølge kilder med indsigt i miljøet kan mange af de senere års opgør i Odense knyttes sammen i en ubrudt kæde af vold, hvor gammelt nag og hævn spiller en væsentlig rolle.

Læs her - Fyns Stiftstidende: HA hyrer kriminelle indvandrere

Både rockere og medlemmer af en række kriminelle indvandrerklaner er helt centrale for at holde voldsspiralen kørende. Samme persongruppe går igen - og igen - og igen som aktører i en sørgelig cirkel af vold.

Sammenstød i Odense
18. august - to dage før Eidfesten endte i vold - var der et sammenstød på Vesterbro i Odense. Her spottede folk med tilknytning til HA’s rekrutgruppe AK81 en 20-årig mand fra Daabas-klanen, der har hjemme i Vollsmose.

Ifølge Fyns Stiftstidende var særligt to personer aktive i rockergruppen. Den ene var Peter Kjerbye Nygaard, der menes at stå bag voldelige sammenstød på åben gade og, som er dømt for knivstikkeri og andre grove voldsforbrydelser. Han er i øvrigt søn af en HA’er og netop nu varetægtsfængslet i forbindelse med en anden voldssag.

Den anden var Soliman Pessi med kurdisk-irakiske rødder. Pessi har for tiden tætte relationer til folk i HA og AK81, hvor han blandt andet ses i selskab med netop Peter Kjerbye Nygaard, når Nygaard med sjældne mellemrum ikke sidder i fængsel.

Pessi er tidligere dømt for at knivstikke en familiefar. Siden blev han også dømt for knivdrab. Drabet var et led i et opgør mellem kriminelle, og sagen endte med, at Pessi blev gjort straffri, fordi retten mente, der var tale om nødværge.

Smadrede ruder
Opgøret 18. august skete foran en frisør på Vesterbro, hvor den unge Dabbas-mand egentlig ville klippes.

Under opgøret trak han en peberspray, som han ifølge Fyns Stiftstidende tømte i ansigtet på Soliman Pessi. Herefter lykkedes det den unge Daabas-mand at flygte. Efterfølgende smadrede rockerne ruden til frisørbutikken, ligesom også Daabas-mandens Peugeot fik smadret ruderne.

Et 22-årigt medlem af HA's rekrugruppe, AK81, er fængslet og sigtet for i forbindelse med episoden at forsøge at påkøre den 20-årige.

Læs her:

Se også: Vanvid i Vollsmose: HA knyttes til bandekonflikt i Odense

Kilder i miljøet fortæller til ekstrabladet.dk, hvordan HA- og AK81-relaterede personer den følgende dag blev set køre rundt i området omkring Vollsmose. Sandsynligvis fordi de jagtede den 20-årige Daabas-mand. Kilderne vurderer, at rockerpatruljen var bevæbnet.

Dagen efter - om aftenen 20. august - fulgte så episoden ved Eidfesten på Vollsmose Torv. Ifølge ekstrabladet.dk's oplysninger var forløbet følgende:

kort før midnat kørte to biler ind på torvet på jagt efter den unge Dabbas. Herefter opstod tumult. Der blev også affyret skud. Da bilerne kort efter kørte væk igen, lå et 26-årigt medlem af hævntogtet tilbage på jorden. Her blev han tæsket, sparket og knivstukket. Desuden var han såret af skud. Måske affyret af folk fra egen side.

Læs her: Derfor stormede bøller skadestuen

Men kilder med indsigt i miljøet vurderer, at opgøret ved Eidfesten ikke kun var et opgør med HA-relaterede personer på jagt efter fjender.

Et mudret billede
Tidligere konflikt-scenarier med andre kriminelle klaner og grupperinger i indvandrermiljøet spiller også ind. Ifølge kilderne er billedet omkring, hvem der holder med hvem, i bedste fald grumset.

Den ene dag kan en gruppering eller klan være fjender med en anden kriminel gruppering eller klan. Men fjendebilledet kan skifte på kort tid, sådan at de tidligere fjender nu er sammen mod et tredje fjendebillede.

Samtidig foregår et strategisk spil, hvor de forskellige familieklaner og grupperinger allierer sig på kryds og tværs alt efter, hvad der bedst kan betale sig. Alliancerne er sjældent langtidsholdbare. Også her kan billedet ændre sig med dags varsel.

Det 26-årige offer, som efter episoden ved Eidfesten blev kørt på skadestuen, tilhører en anden af Odenses klaner - Sharifi-familien. Flere af familiens medlemmer er kendt af politiet som aktører i det kriminelle miljø.

Og på den baggrund har flere af klanens medlemmer tidligere været involveret i opgør og stridigheder med andre grupperinger og klaner.

Allerede dagen efter balladen ved Eidfesten og stormen på skadestuen blev to mænd anholdt og sigtet i forbindelse med sagen. Ved det efterfølgende grundlovsforhør kom det frem, at der under tumulten ved Eidfesten blev råbt:

– Det er ham, der har stukket din onkel. Pløk ham.

Råbet kom tilsyneladende fra en person i gruppen, der var på festpladsen, da hævntogtet ankom. Råbet var sandsynligvis rettet mod netop Sharifi-manden.

Mistænkes for at snakke med politiet
Ifølge kilderne er en eller flere Sharifi-klanmedlemmer i miljøet mistænkt for at have ydet en eller anden form for hjælp til to formodede gerningsmænd bag et skyderi mod et fitness-center, hvor et medlem af Daabas-klanen angiveligt trænede.

I forbindelse med den sag er et navngivet medlem af Sharifi-familien af andre af figurer i Odenses kriminelle indvandrermiljø mistænkt for at have ’sunget’ til politiet. Efterfølgende - og på den baggrund - har et Sharifi-familiemedlem fået alvorlige bank.

Netop det kan være grunden til, at Sharifi-manden valgte at deltage i hævntogtet, som ankom til Eidfesten på Vollsmose Torv om aftenen 20. august.

Et mudret billede
Som kilderne vurderer, er det overordnede billede i bedste fald mudret.

Andre tidligere episoder, hvor personer er blevet tævet, knivstukket eller har snydt hinanden i forbindelse med kriminelle forretninger spiller ligeledes vigtige roller i forhold til, hvordan de forskellige klaner og gruperinger stiller sig i forhold til hinanden.

Nogle af episoderne kan have mange år på bagen. Men alligevel vil episoderne spille en rolle i forhold til til de fremtidige opgør, der med garanti vil ramme Odense i fremtiden.

- Der er ikke noget at sige til, at politiet kan have svært ved at gennemskue situationen, siger en kilde.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen