Samfund 4 timer siden
Fagforening: Der vil mangle 9400 pædagoger om ni år
Samfund 5 timer siden
Forfatter: Unge kender ikke bzernes voldsomme oprør i 1980erne
Samfund 5 timer siden
Fem dræbt i indkøbscenter: Kæmpe menneskejagt i USA
Dansk politik 6 timer siden
Kammeraterne har fået nok: Men Mette er iskold
Samfund 7 timer siden
Kæmpe galleri: 15.000 nørder samlet til fest
Amerikansk valg 2016 7 timer siden
Professor har forudset otte præsidenter med særligt system: Her er den næste
Amerikansk valg 2016 8 timer siden
New York Times peger på Hillary Clinton som præsident
Samfund 9 timer siden
Den sociale brevkasse: Hjælp min kone er uden forsørgelse
Dansk politik 9 timer siden
Fem skarpe til Søren Pape om rod i blå blok
Samfund 9 timer siden
Fristad vil ikke stå til ansvar for nedrevne kameraer
Samfund 11 timer siden
15.000 demonstrerer mod racisme efter dødsvold
Krig & katastrofer 11 timer siden
To millioner står uden vand efter bomber
Dansk politik 11 timer siden
Partifæller smadrer løs på Mette: Ta' imod flygtninge
Samfund 12 timer siden
Her løber øllet i rør under gaderne
Politik 13 timer siden
Syngende lussing til Thornings Stephen
Samfund 13 timer siden
En mand, der var en kvinde, får en baby med en kvinde, der var en mand
Videnskab & teknik 13 timer siden
Det Caribiske Hav fløjter til rumvæsnerne
Samfund 14 timer siden
IT-problemer gav DSB billet-bøvl
Politik 14 timer siden
Corbyn genvalgt som Labours partileder
Samfund 15 timer siden
Sensationel fangst på mere end 400 kg: Fik 'gigant-fisk' på krogen
112

Ekspert: Normalt med tomhed efter stalking

Man tør ikke at sænke paraderne, selvom stalkeren tilsyneladende er stoppet

Rikke Nielsen har tidligere fortalt, hvordan hun fortsat blev stalket, selvom ekskæresten var i fængslet, i 'Jagten - forbrydelser bag tremmer', som Ekstra Bladet producerer for TV 3. Se et klip herfra i videoen herover
1/3
Næste »

Det er en helt normal reaktion, at den stalkerramte Rikke Nielsen, der her til aften stod frem i Station 2 Special, har modsatrettede følelser omkring stilheden, efter hendes stalker er stoppet med at kime hende ned og udsætte hende for andre stressende chikanerier.

Der kan nemlig opstå en form for tomrum, når chikanen stopper, fordi man ikke tør tro på, at det er slut. Det fortæller Lise Linn Larsen, direktør i Dansk Stalking Center.

- De har været i det her rum, hvor de har gået og frygtet, at han popper op her og her og har været hypervagtsomme. Når stalkingen så stopper, så kan det give noget utryghed, fordi man før vidste, at han var aktiv, og at man skulle være på vagt, siger hun og fortsætter:

- Nu er der stille lige nu, men det kan jo godt være, at det sker igen, så man har brug for at have lidt føling med, hvor er han henne.

STATION 2 SPECIAL: FRA KÆRLIGHED TIL STALKING 112 - 25. feb. 2016 Så du Rikke i tv: I dag er hendes liv forandret

Derfor tør man ikke helt at slippe alarmberedskabet og sænke paraderne, selvom der tilsyneladende ikke er noget at være bange for.

Hun fortæller, at det kan tage flere år, før man slipper frygten for, at han dukker op.

- Du skal huske på, hvis man har levet med det her i flere år eller bare et år eller et halvt år, så er man påvirket af hele tiden at være på vagt og være så skræmt, siger hun.

STATION 2 SPECIAL: FRA KÆRLIGHED TIL STALKING 112 - 25. feb. 2016 (stalking 2) Ekspert: Normalt med tomhed efter stalking

'Station 2 Speciel - Fra kærlighed til Stalking' blev sendt på TV 2 her til aften. Den er en del af en serie på fire, der omhandler, når kærlighed udvikler sig til had. Aftenens program kan ses på TV 2 Play.

Du kan læse mere om de fem stalker-typer herunder.

De fem stalker-typer

Den afviste type: Anses for at være den største gruppe. Reagerer på afvisning, blandt andet af en intim relation eller et venskab. Afviste stalkere opfatter typisk sig selv som ofre, og deres chikane og forfølgelse ser de som fremprovokeret af ofret selv og som en retfærdig konsekvens heraf. Fysiske overgreb og beskadigelse af ofrets ejendom er ikke ualmindelige.

Den intimitetssøgende type: Drives af en trang til at etablere en intim relation med en udvalgt person, som de tillægger helt særlige egenskaber. Det kan være en berømthed eller en velanset person af højere status. Det er ikke ualmindeligt, at denne type stalkere er alvorligt mentalt forstyrrede, der ikke har nære venner.

Den inkompetente type: Søger en partner gennem metoder, der virker stik mod hensigten. En kombination af social kejtethed og rethaverisk overbevisning. Forfølger over kortere forløb, men kan stalke flere på en gang. Kun et fåtal viser åbenlyse mentale forstyrrelser.

Den hævngerrige type: Motiveres af, at de har følt sig krænkede eller fornærmede. Ofrene er typisk uforstående enkeltpersoner, en arbejdsplads eller et helt socialt system. Det er i den gruppe, man finder de mest truende stalkere, men samtidig også dem, der er mindst tilbøjelige til rent faktisk at overfalde.

Den psykopatiske type: De betragtes som aggressive og koldblodige. Styres udelukkende af deres psykopatiske personlighedsstruktur, hvor de blandt andet føler sig krænket, forurettet og forulempet. Denne type er som regel styret af et seksuelt motiv. Sammen med de afviste anses de for at være den potentielt mest farlige.

Kilde: Bogen 'Stalking - om chikane, forfølgelse og trusler' af Lise Linn Larsen, udgivet på Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen