112

Ekspert: Vesten er magtesløs over for missil-liderlige Kim

Vesten kan intet gøre ved, at Nordkorea affyrede flere testmissiler timer efter, at FN's sikkerhedsråd havde vedtaget skærpede sanktioner mod landet, mener ekspert ved Forsvarsakademiet

Flere lande vil sanktionere Nordkorea nu
1/3
Næste »

Der var ingen rysten på hånden, da Kim Jong-un og Nordkorea foretog testaffyringer af missiler natten til torsdag.

Dette er dog nærmest også blevet en dagligdags begivenhed i diktaturstaten, og der ville nok ikke have være løftet mange øjenbryn, hvis det ikke havde været fordi det skete få timer efter, at FN's sikkerhedsråd havde indført skærpede sanktioner med landet. 

On the Road in North Korea EKSTRA Tæt på Kom helt tæt på Nordkorea: Rædslernes rige

Sanktionerne betyder blandt andet, at al gods ud og ind af Nordkorea nu inspiceres, ligesom 16 nordkoreanere blev føjet til listen over personer, der har rejseforbud. De er internationalt blacklistet, og det samme gælder for 12 nordkoreanske virksomheder.

Men Nordkorea er åbenlyst fløjtende ligeglade. For natten til torsdag affyrede de flere kortrækkende missiler, der landede i Det Japanske Hav.

- Det sydkoreanske militær overvåger, om der kommer yderligere bevægelser fra nord, sagde talsmand Moon Sang-gyun fra Sydkoreas militær ifølge AFP.

RB PLUS: Reformer vil måske åbne Nordkorea op Krig & katastrofer - 3. mar. 2016 Kim Jong-un ligeglad med FN: Affyrer nye missiler

Det er dog ingen grund til at være overrasket over, at Nordkorea har affyret raketter kort efter de skærpede sanktioner. Det mener Johannes Riber Nordby, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det er helt klart svar fra nordkoreansk side, hvor de siger, at de ikke vil finde sig i, at FN vil pålægge dem sanktioner. De vil protestere og vise, at vi ikke kan knække dem, siger militæranalytikeren, der nævner, at hver gang Nordkorea foretager noget militært, er det en klar meddelelse til omverdenen.

South Korea North Korea Nuclear Politik - 2. mar. 2016 Efter brintbombe: Historiske smæk til Nordkorea

Kina stemte for
Da FN's hammer faldt mod Nordkorea ventede der offentligheden en artig overraskelse. Kina har historisk set været en vigtig allieret for Nordkorea men valgte alligevel at stemme for stramningerne i sikkerhedsrådet. Det skal man dog ikke nødvendigvis lægge det helt store i, mener Johannes Riber Nordby.

- I bund og grund er det tvivlsomt, om de er særligt loyale over for den her aftale. Mange spekulerer i, om de rent faktisk ikke bryder den i forvejen. Så de facto har aftalen ikke den store effekt og er det, man kalder symbolpolitik, lyder ekspertens vurdering.

- Hvad kan Vesten foretage som næste skridt mod Nordkorea, hvis de skærpede sanktioner viser sig at være nyttesløse?

- Det er tvivlsomt, om man overhovedet kan gøre noget. Jeg tror, at det ville være en ualmindeligt dårlig idé at foretage sig noget militært. Selv om der er politiske diskussioner, så er selv sydkoreanerne nervøse for den dag, hvor Nordkorea ikke kan hænge sammen mere. Jeg tror heller ikke, at Kina vil acceptere det. De vil have en bombezone ned til sydkoreanerne og amerikanerne, hvilket Nordkorea reelt er, siger Johannes Riber Nordby.

fængslet.jpg 112 - 29. feb. 2016 Amerikaner på nordkoreansk tv: Jeg er skyldig

- Men hvad skal der til, før man vælger at intervenere militært fra vestlig side?

- Lige nu kan det slet ikke komme på tale. For det første er det voldsomt dyrt at påbegynde sådan et militært engagement. Man skal selvfølgelig se på, hvad man kan få ud af det. Det vil koste mange menneskeliv, og er det prisen værd i en verden, der står rigeligt i flammer? Så reelt set kan Vesten intet gøre, vurderer han.

 Se også: Sydkoreanske spioner: Nordkorea forbereder terrorangreb

Se også:  USA sender avanceret kampfly til Sydkorea

Her annonceres det på nordkoreansk stats-tv, at man har testet en brintbombe (Video: AP)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
112 seneste
Hent flere
Lokalavisen.dk – 112
Desperat råb om hjælp: Hvor er Erik? - forlod hjemmet i nedtrykt tilstand
2-årige Frederik fik kræft sidste år: Faderen sender nu en rørende tak til DSB
Asylcentre mistænker radikalisering på stribe: "Han har lyst til at tage våben og slå folk ihjel - og siger ISIS har ret"
Spritstiv skolelærer torpederede og dræbte 14-årig pige: Forsøgte at stikke af - slog ud efter flere vidner, der løb efter ham
Uhyggeligt! Villaejer vågnede, men var ikke alene: Beskidt, mystisk mand stod i huset
Grotesk: Kæmpeskovsvin slipper for straf
Mest læste i 112
Hent flere
Få EKSTRA overblik