112

Fanget i Danmark: Jason glemte sin pung i Sverige

35-årig far til to måtte tilkalde sin kone fra Sverige for at komme over grænsen for at hente sine børn i skole

  • Jason Meskini var fanget i Københavns Lufthavn, fordi han havde glemt sin pung hjemme i Malmø. (Privatfoto
Jason Meskini var fanget i Københavns Lufthavn, fordi han havde glemt sin pung hjemme i Malmø. (Privatfoto
1/2
Næste »

- Jeg er dansker og arbejder i Danmark, men bor i Sverige, og jeg havde glemt min pung ved en fejl.

Sådan siger Jason Meskini, som tirsdag var fanget to en halv time i Københavns Lufthavn, hvor DSB ikke ville lade ham passere grænsen over Sverige.

I Malmø skulle hans børn hentes i skole, men der var ingen kære mor hos hverken DSB's vagter fra Securitas eller politiet i lufthavnen.

- Vagten henviste mig til lufthavnspolitiet, hvor jeg prøvede at få udstedt et midlertidigt pas. Jeg har dansk statsborgerskab og dansk pas, som jeg så ikke havde på mig, fortæller den frustrerede 35-årige handicapchauffør til Ekstra Bladet.

Id til midlertidigt pas
På det tidspunkt befandt han sig stadig i lufthavnen, mens tiden nærmede sig, hvor børnenes skoledag ringede ud.

- Politibetjentens bemærkning til mig var: - Jeg skal bruge noget id for at kunne lave et midlertidigt pas, fortæller Jason Meskini.

Han er i gang med at uddanne sig til ambulancefører og havde sit svenske studie-rejsekort på sig. Det angiver navn, svensk personnummer, udstedelsesdato og er udstyret med et billede af indehaveren, men var ikke nok til at få et midlertidigt rejsedokument.

Artiklen fortsætter under billedet...

Jason Meskinis studie-rejsekort gav ham ikke adgang til Sverige eller et midlertidigt pas. (Privatfoto) Jason Meskinis studie-rejsekort gav ham ikke adgang til Sverige eller et midlertidigt pas. (Privatfoto)  

'Hvordan kan du glemme din pung?'
Jason Meskini fortæller, at han midt i den i forvejen ubehagelige situation nu skulle belæres af politibetjenten:

- Han sagde: 'Du ved jo godt, at det her står på, så hvordan kan du glemme din pung', refererer Jason Meskini, som har marokkanske aner, men er født og opvokset i Danmark, er døbt Yassine, men kalder sig Jason.

- Jeg svarede: 'Er du ikke et menneske, der begår fejl. Det er ikke noget, man gør med vilje'.

Hårdt presset måtte den 35-årige far til to ringe til sin hustru, som arbejder i Sverige og bede om hendes hjælp:

- Hun fik lov af sin chef til at tage til Danmark for at give mig min pung, men det er bare så langt ude, at det er den eneste anden løsning, siger Jason Meskini.

Han er glad for at nå hjem at hente børnene på syv og ni år, men er uforstående overfor den manglende hjælp, der var at hente:

- Jeg kan ikke være den eneste, der har været eller kommer i den situation.

Politi: Borgerservice udsteder pas
Hos politiet i Københavns Lufthavn vil man ikke udtale sig om sagen, men henviser til Politigården.

Ekstra Bladet afventer svar herfra, og har i mellemtiden spurgt Rigspolitiet, hvad man kan gøre, hvis man som dansker ikke er i besiddelse af gyldig id til at krydse grænsen.

Her er der tilsyneladende ikke megen hjælp at hente:

- Id-kontrollen er et anliggende mellem DSB og de Svenske myndigheder og er ikke egentlig en kontrol, som dansk politi har aktier i, siger Thomas Kristensen, talsmand for Rigspolitiet, til Ekstra Bladet.

- Kunne man ikke forestille sig, at politiet som myndighed kunne  hjælrpe en æde til her og udstede et midlertidigt pas?

- Politiet har nogle meget begrænsede muligheder for at udstede et nødpas i de tilfælde, hvor man for eksempel skal ud at rejse og Borgerservice har lukket . Men det er der nogle krav til. Og ellers tænker jeg, at så kommer Ekstra Bladet også efter os, hvis vi udsteder pas, uden at folk har id. Det tænker jeg, at I har en forståelse for.

- Det kunne ske for selv den bedste, at man glemmer sin pung derhjemme. Man kan også risikere at få stjålet pung og pas. Kan politiet slet ikke hjælpe her?

- Som udgangspunkt er det ikke dansk politi, der udsteder pas i Danmark. Det er Borgerservice.

DSB: Det er generende for kunderne
Hos DSB beklager man de gener, som id-kontrollen påfører kunderne:

- Vi følger de retningslinjer, og den opgave, der er pålagt os, som handler om at sikre, at de, der kommer igennem, har fornødent id. Vi kan ikke gå ind i en decideret sagsbehandling, siger informationschef hos DSB Tony Bispeskov til Ekstra Bladet.

- Jeg har fuld forståelse for, hvor brandærgerligt, irriterende og generende en situation er for folk, der ikke har deres id. Men vores rolle er alene at sikre, at vi kan håndhæve denne regel, siger Bispeskov om Den Svenske Rigsdags vedtagelse af loven om transportøransvar, som blev vedtaget 17 december sidste år.

Den forpligter trafikselskaber til at kontrollere id hos alle passagerer, der rejser ind i Sverige. Slipper en person uden gyldig id igennem en af de 34 sluser i lufthavnen, koster det DSB en bøde på 50.000 svenske kroner.

- Vi er ikke en udstedende myndighed og kan ikke lige ringe og aftale med de svenske myndigheder. Og når man har så skarpe krav til , hvad der er adgangsgivende, som skal håndhæves, er der ikke mulighed for at dispensere fra det, siger Bispeskov, som er klar over, at id-kontrollen kan skabe problemer:

- I sidste uge, hvor folk stadig kunne blive overraskede af det, havde vi et par andre eksempler. Men vi kan kun beklage og afvise under henvisning til, at de ikke har den id, der er påkrævet.

Bispeskov tilføjer, at de svenske myndigheder har meldt ud, at man 18. januar kommer med en klarificering af reglerne, men at han ikke ved, om der er tale om en skærpelse eller lempelse.

ID-kontrollen fra Danmark til Sverige trådte i kraft den 4. januar. Hør, hvordan første dag gik her. 

Sådan kommer du over Øresund med tog

1. Fra 4. januar blev der færre tog mellem Københavns Hovedbanegård og Kastrup. Fra de tidligere ti minutters mellemrum, afgår de kun hvert 20. minut.

2. Skal du passere Øresundsbroen med tog risikerer du mellem 30 og 45 minutters længere rejsetid, fordi du udover at skifte tog, skal igennem id-kontrol hele to steder. Risiko for eventuel ventetid og køer er naturligvis størst i myldretiden.

3. Første sted er i Kastrup, hvor du skal stige ud af toget og vise billed-id.

4. Du kan gå igennem en af de 34 forskellige sluser, hvor vagter fra Securitas tjekker, om du billed-identifikationen i orden. Dit billede bliver skannet og gemt i maksimum 30 dage. DSB kan i modsat fald få en bøde på 50.000 svenske kroner.

5. Som gyldig billed-id anbefaler Tony Bispeskov anbefaler pas eller kørekort. De svenske myndigheder kræver et officielt udfærdiget dokument forsynet med indehavers vellignende fotografi, fuldtændigt  navn, personnummer, underskrift, gyldighedsdato og stempel fra den udstedende myndighed. Et studiekort er for eksempel ikke godt nok. Børn under 18 år kan rejse med på deres forældres billed-id.

6. Kan du ikke fremvise billed-id, bliver du afvist og kommer ikke over grænsen.

7. Gangbesværede, folk med barnevogn eller lignende vil blive assisteret af DSB. - Det håndterer vi selvfølgelig. Der er elevatorer, så man sagtens kan komme ned til toget og op igen, siger Tony Bispeskov.

8. Efter udstigning og gennemført id-kontrol, kan du bevæge dig over på den anden perron, hvor toget mod Sverige afgår. Der går ni minutter, fra toget fra Københavns Hovedbanegård ankommer til Kastrup, før toget mod Sverige afgår fra den modsatte perron.

9.  Første stop efter Øresundsbroen er Hyllie Station. Her går svensk politi om bord på toget, som holder stille mellem 10 og 15 minutter. De, der ikke måtte have papirerne i orden, bliver ført ud af toget og sagerne underlagt særlig behandling på politistationen.

10. Du kan ikke længere rejse med tog fra Københavns Hovedbanegård til Ystad og videre til Bornholm. Togene er erstattet med togbusser.

(Kilde: DSB)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
112 seneste
Hent flere
Mest læste i 112
Hent flere