VTV 42 min. siden
'Velkommen til Virkeligheden': Kvinde bider betjent
Samfund 56 min. siden
Gravid efter voldtægt som 16-årig: Genforenet med datter 83 år efter
Samfund 1 time siden
Oprør med bind og tamponer: Lader menstruationen løbe ud i trusserne
Videnskab & teknik 1 time siden
Folk der tager mange selfies er ikke så lækre som de selv tror
Samfund 1 time siden
FAKTA: Verdens største bryggerier slår sig sammen
Samfund 1 time siden
Vestager giver EU's godkendelse af verdens største ølfusion
Krig & katastrofer 1 time siden
IS ødelagde russisk udstyr ved angreb på base i Syrien
Dansk politik 2 timer siden
Konservative ønsker ingen gradbøjning af karakteren 4
Dansk politik 3 timer siden
Politisk flertal vil have loft over børnepenge
Samfund 3 timer siden
Anmeldt til politiet: Fik hevet tørklædet af - ingen greb ind
Samfund 3 timer siden
Vestager giver EU's godkendelse af verdens største ølfusion
Samfund 3 timer siden
Twitter-brugere kan snart udtrykke endnu mere i 140 tegn
Dansk politik 3 timer siden
Raser mod flygtning med 20 børn: - Du er dybt skadelig!
Samfund 4 timer siden
Meningsmåling viser dødt løb i britisk EU-afstemning
Krig & katastrofer 4 timer siden
Kurdisk-arabisk alliance indleder angreb nær IS' hovedby
Samfund 4 timer siden
Strid om græsk gældslettelse truer udbetaling af nye lån
Samfund 4 timer siden
Milevid afstand mellem KL og regeringen om budgetaftale
Samfund 4 timer siden
OVERBLIK: Dansk tilknytningskrav diskriminerer
Samfund 4 timer siden
Danmarks første vandfly-rute: Se København helt fra toppen
Samfund 5 timer siden
Politi flasher trofæer: Nummerplade-scanner klipper plader
112

Kom til Danmark som flygtning - Nu har Besart reddet pige fra druknedød

26-årige Besart Ujkani reddede lørdag eftermiddag en 12-årig pige fra at drukne, da han resolut sprang i havnen i Nykøbing Falster og fik hende op

Mød dagens helt Besart Ujkani. Han sprang i havnebassinet i Nykøbing Falster, da en 12-årig pige var faldet i det iskolde vand. (Video: Per Rasmussen)
1/2
Næste »

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kalder ham for 'dagens helt'.

Selv mener 26-årige Besart Ujkani, Nykøbing Falster, ikke, at han gjorde andet, end hvad man kan forvente, når man pludselig hører skrig og opdager, at en spinkel pige ligger i havnebassinet ud for ens arbejdsplads og kæmper for sit liv.

- Det var et spørgsmål om to sekunder, så sprang jeg på hovedet i vandet. Det var godt nok et chok for mig også, for vandet var isnende koldt, siger Besart Ujkani til Ekstra Bladet.

Besart Ujkani kom som tre-årig til Danmark med sine forældre som flygtninge fra krigen på Balkan. Det var i 1992. Og han kan godt se, at hans mere eller mindre tilfældige, men alligevel usædvanlige indsats ved havnebassinet i Nykøbing Falster på sin egen måde fortæller, at det kan lade sig gøre at blive en af de tidligere flygtninge, der kan gøre en forskel i vort samfund.

- Det havde jeg egentlig ikke tænkt over, men jo, det er jo faktisk rigtig nok, siger Besart Ujkani, der er selvstændig erhvervsdrivende og driver et rejseselskab i Nykøbing, som hver måned sender dusinvis af danskere til USA.

Piger skriger
Det var netop, efter at han over telefonen havde solgt en rejse fra sit kontor tæt på biografen i Nykøbing, at han hørte skrig.

- Jeg ser ikke, hvad der sker. Men jeg hører en masse skrig. Det får mig til at rejse mig og gå hen til vinduet. Derfra kan jeg se, at der ligger en pige nede i vandet. Der er også fire piger på kajkanten, der også skriger og peger ned, siger Besart Ujkani om optakten til sin redningsindsats, der heldigvis ender lykkeligt.

Byens biograf ligger på modsat side af havnebassinet i forhold til det kontor, som Besart Ujkani sidder på. Og det er derovre foran biografen, at pigerne har opholdt sig, inden at det altså går galt. Der er cirka 20 meter mellem kajkanterne på de to sider af havnebassinet.

Nykoebing.jpg 112 - 30. jan. 2016 26-årig er dagens helt: Reddede 12-årig op af iskold havn

Besart Ujkani åbner døren og løber ud. Han når at observere, at pigen bevæger sig, men der er så højt op til kajkanten, at hun ikke selv har en chance for at redde sig i sikkerhed. Samtidig lader det til, at hun ikke kan svømme.

Hopper på hovedet i
- Hun kæmper for at holde hovedet oppe, ser jeg. Det kommer lidt ned i vandet og op igen. Jeg hopper på hovedet i og svømmer over. Så får jeg fat i hendes ene arm og trækker hende med mig. Der er et langt stykke over til et sted med trappetrin, fortsætter Besart Ujkani, som heller ikke anede, hvordan han selv skulle komme op af vandet igen, da han sprang i.

Og pigen, der er 12 år, og som egentlig havde planlagt at skulle i biografen sammen med sine veninder, havde på det tidspunkt slet ikke selv kræfter til at hjælpe til. Besart må derfor trække hende op, hvorefter andre tililende vidner hjælper hende ind på et toilet i biografen, hvor hun kan få sit våde tøj af og få varmen.

Pigen blev senere kørt på sygehuset, men blev senere lørdag udskrevet igen.

- Jeg når egentlig ikke rigtig at tale med hende. Måske på grund af chokket siger hun ikke rigtig noget. Men der kom en mand hen til mig, som måske har været hendes far, og sagde tak til mig. Det betød selvfølgelig noget, siger Besart Ujkani, der ogsxå selv havde behov for at få varmen.

Vandtemperaturen var ifølge DMI tæt på fire grader lørdag eftermiddag.

Snublede under leg
Ifølge Besart Ujkani kunne ingen af pigens veninder have gjort en forskel. Og selv om han selv er i god form - han er Danmarksmester i kickboxing i sin vægtklasse - så kunne han godt mærke, at indsatsen krævede kræfter.

Senere har Besart Ujkani fundet ud af, at pigerne gik og ventede på, at de skulle ind i biografen og derfor havde brugt tiden på at lege på området ud til havnebassinet.

Ekstra Bladet har talt med en mor til en af pigerne fra gruppen, og hun fortæller, at pigerne var i færd med at optage en video på en mobiltelefon, hvor en af pigerne instruerede de øvrige i at få det til at se ud som om, at de var ved at falde i vandet.

Videoen skulle have været brugt til en hjemmeside om venskab.

Her havde den 12-årige mistet balancen og var faktisk faldet i vandet.

Andre steder ved havnebassinet er der en sti nede ved vandet, som man kan gå på, men lige dér, hvor pigen faldt i, var der ingenting bortset fra kajkanten, der altså er cirka en meter høj.

- Kulden ramte egentlig først bagefter. Så begyndte jeg at fryse. Jeg måtte jo også ind og havde tørt tøj på, siger Besart Ujkani, der gik på arbejde igen senere på eftermiddagen.

Ros fra politiet
Og om indsatsen i sin helhed siger han:

- Det hele går rigtig hurtigt. Det var en naturlig reaktion. Jeg nåede ikke at tænke videre over det. Jeg tror, jeg kiggede et sekund eller to for at få et overblik, men så sprang jeg med skjorte, bukser, sko og det hele. Det ville jeg også gøre igen. Jeg er glad for, at jeg var i nærheden.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi var hurtigt ude med ros og offentlig anerkendelse af Besart Ujkanis indsats. På twitter skriver vagtchefen:

- Dagens helt er fra Nykøbing. 12-årig pige reddet op af 26-årig mand efter at være faldet i havnebassinet. Super flot.

Politiet fik anmeldelsen klokken 13.34.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen