112

Kundbypigen får seks års fængsel for terrorplaner

Anklagemyndigheden krævede, at Natascha Colding-Olsen fra Kundby skulle i forvaring. Hun blev torsdag idømt seks års fængsel

1/2
Næste »

maa-ikke-publiceres-uden-aftale-med-mette-fleckner 112 - 18. maj 2017 LIVE: Kundby-pigen får sin straf

Retten i Holbæk idømmer en 17-årige Natascha Colding-Olsen fra Kundby seks års fængsel. Tirsdag blev hun kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler.

Anklager Kristian Kirk krævede, at pigen skulle i forvaring.

Foto: Privat Foto: Privat

Men pigens forsvarer, advokat Mette Grith Stage, mente derimod, at forvaring var en alt for hård foranstaltning.

- Man sender ikke en teenager i forvaring. Man sender hende i fængsel, sagde hun blandt andet.

Den 17-årige Natascha Colding-Olsen var tydeligt lettet, da hun fik sin dom ved Retten i Holbæk. Anklager Kristian Kirk krævede pigen forvaringsdømt, men sådan gik det ikke.

Natascha Colding-Olsen har sagen igennem ikke udvist de store følelser, men torsdag var der ingen tvivl om, at hun var lettet over dommen. Det samme gjorde sig gældende for pigens mor, som græd af glæde.

Fra sit pigeværelse i den vestsjællandske by Kundby forsøgte den dengang 15-årige Natascha Colding-Olsen i efteråret 2015 at tage kontakt med Islamisk Stat og organisationens leder.

Hun fik hul igennem til flere militante islamister, og i løbet af ganske kort tid blev hun radikaliseret. Det skete efter en rejse til Tyrkiet i sommeren 2015

Hun satte sig siden for at gennemføre et bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle, hvor pigen var blevet mobbet. Angrebet skulle rettes mod en gallafest på skolen i januar 2016. Bomben skulle indeholde sprængstoffet TATP.

Stoffet har optrådt i flere terrorsager og er kendt under navnet Satans Mor på grund af sin ustabilitet. Pigen havde købt både brintoverilte og acetone i to Matas-butikker.

Kemikalierne indgår i sprængstoffet, og pigen lå også inde med manualer til fremstilling af bomber.

Gallafesten på Sydskolen i Fårevejle løb af stablen 8. januar. Angrebet blev aldrig til noget. Pigen nåede ikke engang frem til at fremstille en funktionsdygtig bombe.

Herefter ændrede pigen planer og udså sig et nyt mål, den jødiske Carolineskole i København. Den plan blev heller ikke ført ud i livet.

3. januar 2016 blev pigen anholdt, og siden har hun siddet fængslet. Først på den sikrede institution Grenen og siden i Vestre Fængsel.

På institutionen stak hun en pædagog ned med et skår fra et knust spejl. Det har hun gennem hele sagen erkendt, og det forhold blev hun også dømt for.

Natascha Colding-Olsen har nu 14 dage til at beslutte sig for, om hun vil anke sagen eller ej.

OVERBLIK: Her er Kundbysagen

I den såkaldte Kundbysag er en nu 17-årig pige idømt seks års fængsel for forsøg på terror. Hendes plan var at angribe to skoler med hjemmelavede bomber.

Få et overblik over sagen her:

2016:

* 13. januar:

Midt- og Vestsjællands Politi finder under en større politiaktion kemikalier på en adresse på Trønningevej i Kundby i Vestsjælland. Bomberyddere arbejder det meste af dagen på adressen.

En 15-årig pige, der er konverteret til islam, bliver anholdt klokken 12.22.

* 14. januar:

Pigen bliver fremstillet i et grundlovsforhør i Retten i Holbæk, hvor hun varetægtsfængsles. Det sker for dobbeltlukkede døre, hvilket betyder, at offentligheden får ikke at vide, hvad pigen er sigtet for.

Det kommer senere frem, at sigtelsen drejer sig om besiddelse af sprængstoffer og at planlægge angreb mod to skoler.

* 15. januar:

En 24-årig mand fremstilles i grundlovshør, der ligesom pigens foregår for dobbeltlukkede døre. Han bliver varetægtsfængslet.

Manden har tidligere været i Syrien og har her lært at håndtere våben. Han meldte sig selv til politiet.

* 8. marts:

Både den nu 16-årige pige og den 24-årige mand bliver ved Retten i Holbæk sigtet for at planlægge angreb mod Sydskolen i Fårevejle og Carolineskolen i København.

* 21. april:

Det kommer frem, at en amerikansk kaptajn stationeret på en base i Irak har fået en medalje af det danske forsvar. Ifølge USA var hans tip årsag til, at et angreb mod en skole i Danmark blev forpurret.

2017:

* 10. februar:

Politiet vælger at frafalde sigtelsen mod den nu 25-årige mand. Han løslades efter at have siddet fængslet i knap et år. Samtidig bliver der rejst tiltale mod pigen, der fortsat sidder varetægtsfængslet.

* 17. februar:

Anklageskriftet mod pigen om forsøg på terror bliver frigivet. Her hævdes det, at pigen ventede på at få ordre til at udføre angrebet på den ene skole.

Desuden anklages hun for vold af særlig farlig karakter. Under opholdet på en institution skal hun efter et halvt års varetægtsfængsling have stukket en pædagog i maven med et stikvåben. Det var fremstillet af knust spejlglas.

* 23. marts:

Anklagemyndigheden oplyser, at pigen kræves idømt forvaring på ubestemt tid. Det sker, efter at sagen har været forelagt Retslægerådet.

Efter straffeloven kan en person idømmes forvaring på ubestemt tid, hvis vedkommende bliver fundet skyldig i meget alvorlig kriminalitet og vurderes at være farlig for sine omgivelser. Samtidig skal retten vurdere, at forvaring vil være en mere passende foranstaltning end almindelig fængselsstraf.

* 19. april:

Retssagen mod den tiltalte pige begynder.

* 5. maj:

Retten skulle efter planen have afsagt kendelse om skyldsspørgsmålet. I stedet begærer anklagemyndigheden bevisførelsen genoptaget. Det får anklageren lov til først af byretten og siden Østre Landsret.

I pigens celle er der blandt andet fundet et brev fra en terrordømt mand, som anklagemyndigheden ønsker fremlagt for retten. Retten efterkommer begæringen og udsætter skyldskendelsen til 16. maj.

* 16. maj:

Den nu 17-årige kendes skyldig i forsøg på terror, da hun planlagde bombeangreb.

* 18. maj:

Pigen idømmes ved Retten i Holbæk seks års fængsel.

Kilde: Ritzau

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet