112

Militsfolk besætter reservat i USA

Selvudnævnte amerikanske militsfolk har besat en offentlig bygning i et naturreservat

Se noget af interviewet med Ammon Bundy her (Video: AP)
1/2
Næste »

Op mod 150 selvudnævnte amerikanske militsfolk besatte 2. januar føderale bygninger i et naturreservat i den amerikanske delstat Oregon, skriver flere amerikanske medier.

Der er tale om bygninger i Malheur National Wildlife Refuge, som er placeret cirka 80 km syd for Burns - en by med 2800 indbyggere, hvor omkring 100 demonstranter tidligere på lørdagen havde vist deres støtte til to fængslede ranchere.

De to ranchere er idømt fem års fængsel for ildspåsættelse, da en kontrolleret afbrænding på egen jord spredte sig til føderalt land og efterlod 51 offentlige hektar kulsort jord.

- Folket er blevet misbrugt for længe.

- Jeg føler, vi er i en situation, hvor - hvis vi ikke gør noget, hvis vi ikke siger stop - vil vi ikke længere være i stand til at gøre det, sagde militsgruppens leder Ammon Bundy i et interview lørdag aften.

Ammon Bundy under protestmarchen lørdag i Burns før besættelsen. (Foto: AP) Ammon Bundy under protestmarchen lørdag i Burns før besættelsen. (Foto: AP)  

Ifølge lederen har gruppen ingen planer om at forlade området foreløbig.

- Vi planlægger at blive her i flere år. Bestemt. Dette er ikke en beslutning, vi har truffet i sidste øjeblik, siger Ammon Bundy.

Der menes at være op mod  150 bevæbnede militsfolk i naturreservatet. Der er ikke meldinger om sårede eller gidsler. Ammon Bundy siger til NBC's Today News mandag, at gruppen ikke truer nogen og ikke har planer om at bruge vold, med mindre regeringen blander sig.

- Den eneste vold, skulle den komme fra os, vil være hvis regeringen vil have sin bygning tilbage.

- Vi bringer ingen i fare. Vi truer ikke nogen. Vi er 50 kilometer fra nærmeste by, siger Ammon Bundy.

Malheur National Wildlife Refuge er placeret i den sydøstlige del af Oregon 500 kilometer fra Portland. (Foto: AP) Malheur National Wildlife Refuge er placeret i den sydøstlige del af Oregon 500 kilometer fra Portland. (Foto: AP)  

Ammon Bundys bror, Ryan Bundy, som også er blandt militserne, sagde til AP søndag, er de vil genskabe folkets rettigheder, så de kan bruge jord til ranches, overnatning, miner og oplevelser.

- (Regeringen har) trampet på folk rettigheder og privilegier og ejendomme levebrød.

- Jeg forstår, at jorden skal bruges med omtanke, men det er det, vi som forvaltere skal gøre. En rancher skal tage sig af sin egen ranch, siger Ryan Bundy til AP.

Ryan Bundy er blandt de bevæbnede folk, som har besat bygninger i et vildreservat i Oregon. Besætterne kommer fra hele USA - han er selv fra Nevada. (Foto: AP) Ryan Bundy er blandt de bevæbnede folk, som har besat bygninger i et vildreservat i Oregon. Besætterne kommer fra hele USA - han er selv fra Nevada. (Foto: AP)  

Ingen hjælp fra fængslede ranchere
Militserne får dog ikke opbakning fra de to dømte ranchere, som nok synes, dommen er for hård, men ikke bakker op om besættelsen.

- Jeg er ikke så glad for den (fængselsdommen, red.). Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. For at have brændt 51 hektar virker det som magtfuldkommenhed, siger 73-årige Dwight Hammond, der betragter de fem års fængsel som en livstidsdom.

Han har allerede afsonet sammen med sin 46-årige søn Steven Hammond, men en dommer har beordret dem tilbage i fængslet. Far og søn vil overgive sig i denne uge.

'Hverken Ammon Bundy eller nogen i hans gruppe/organisation taler på vegne af Hammond-familien', har familiens advokat oplyst til den lokale sheriff.

Forbundspolitiet FBI oplyser, at de håber på en fredelig afslutning på besættelsen. De arbejder sammen med det lokale politi og delstatspolitiet, men vil af sikkerhedshensyn ikke oplyse yderligere om, hvordan de har tænkt sig at håndtere situationen.

Besættelsen udspiller sig ved Malheur Lake syd for Burns i den sydøstlige del af staten Oregon. (Foto fra Google Maps) Besættelsen udspiller sig ved Malheur Lake syd for Burns i den sydøstlige del af staten Oregon. (Foto fra Google Maps)  

FAKTA: Derfor er de sure

73-årige Dwight Hammond og hans 46-årige søn Steven Hammond er dømt efter en antiterrorlov, som blev vedtaget i 1996 og giver mindst fem års fængsel for brandstiftelse på offentlig jord.

Brandene blev begge antændt på egen jord men spredte sig til offentlig jord i henholdsvis 2001 og 2006. Den ene blev antændt for at reducere væksten af ukrudt, men - viste det sig - dækkede også over krybskytteri, mens den anden skulle beskytte ejendommen mod en truende skovbrand.

Far og søn argumenterede først med, at en så hård dom for brandstiftelse var forfatningsstridig - og fik medhold.

Faderen afsonede tre måneder og sønnen et år. Men den føderale anklager annullerede dommen og i oktober 2015 blev det afgjort, at dommen var for mild. De skal nu afsone den resterende tid for at nå op på fem år.

Men den mærkelige dobbeltstraf, som stempler de kvægdrivende mænd som terrorister, har altså fået 'patrioter' og 'militsfolket' op i det røde felt.

Kilder: Rolling Stones og NBC News

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
112 seneste
Lokalavisen.dk – 112
Uhyggeligt: Så brutalt blev Casper overfaldet af fire indvandrerbøller
Indvandrerpiger amok på banegård: Sådan blev kvinde ydmyget og brutalt afstraffet
Festdag på sygehus: 5000 kager skulle spises - men så tittede sådan en fætter ud fra en af kagerne
Cecilie var øjenvidne til terrorangrebet i London: "Folk lå døde og sårede lige foran os"
Kvinde efterladt chanceløs: Endte alene i elevator med tre tricktyve
Det rene vanvid: Taget med 134 km/t. gennem lille stationsby
Mest læste i 112
Få EKSTRA overblik