112

Sagsøger staten for tortur: Breivik får ingen tv-tid i ny retssag

Oslo Tingrett frygter, at massemorderen Anders Behring Breivik vil sende kodede beskeder ud fra retssagen til marts

  • Anders Behring Breivik har sagsøgt den norske stat for torturlignende forhold i fængslet. (Foto: AP)
Anders Behring Breivik har sagsøgt den norske stat for torturlignende forhold i fængslet. (Foto: AP)

Massemorderen fra Utøya-tragedien, Anders Behring Breivik, må acceptere, at det bliver uden snurrende kameraer, når han 15. marts igen er i retten i en sag om krænkelse af menneskerettighederne, som han har anlagt mod den norske stat.

Oslo Tingrett har nemlig besluttet, at hans udtalelser under retssagen ikke må filmes eller gengives, sådan som de blev, da han i 2011 blev idømt en forvaringsdom, der betyder, at han skal sidde indespærret i mindst 21 år.

Det skriver NRK.

Anders Behring Breivik er spærret inde i en højsikkerhedsafdeling i et fængsel i Skien, og her er forholdene efter hans opfattelse så ringe, at de er i strid med menneskerettighederne.

- Retten har vurderet, at forklaringen ikke må videreformidles, fordi fokus kan flytte sig fra det, sagen handler om, og over på hans ideologiske budskab, siger Ina Strømstad, som er pressekontaktdommer i Oslo Tingrett.

77 blev dræbt under de to angreb mod regeringskvarteret og Utøya - flest unge politisk aktive. (Foto: Niclas Hammarström) 77 blev dræbt under de to angreb mod regeringskvarteret og Utøya - flest unge politisk aktive. (Foto: Niclas Hammarström)  

Det er besluttet, at retssagen skal afvikles i gymnastiksalen i Skien-fængslet. Og det forventes, at 50-60 personer kan være i gymnastiksalen. Derudover bliver retssagen også sendt videre til Oslo Tingrett via et videolink, så tilhørere også der kan følge med.

Ina Strømstad siger, at retten er af den opfattelse, at Breivik kan finde på at sende kodede beskeder, som han nøje har planlagt. Og derfor bliver det ikke en gang muligt at sende hans forklaring med forsinkelse.

Tingretten har også taget hensyn til Den Nationale Støttegruppe for 22. juli-hændelsernes indsigelser om det retslige forløb. Gruppen hævder, at Breiviks forklaring kan være stødende for de pårørende til de mange dræbte og tilskadekomne.

- Retten lægger til grund, at en rundsendelse af safgsøgerens forklaring kan medføre en urimelig belastning for de fornærmede og efterladte, hedder det ifølge NRK i begrundelsen fra tingretten.

Anders Behring Breivik sprængte også en varevogn i luften ved regeringskvarteret i Oslo, som dræbte flere. (Foto: AP) Anders Behring Breivik sprængte også en varevogn i luften ved regeringskvarteret i Oslo, som dræbte flere. (Foto: AP)  

Breiviks forsvarer, Øystein Storrvik, siger, at han ikke har noget imod, at Breiviks forklaring gengives.

- Men jeg respekterer rettens beslutning. Vi ønskede en offentlig sag og har ladet det være op til retten at vurdere, siger Storrvik.

Samtidig indrømmer Storrvik, at han ikke styrer Breiviks forklaring.

- Jeg har tillid til, at retten kan styre det på en ordentlig måde, siger han.

Det brokker Breivik sig over

* Anders Behring Breivik blev i august 2012 idømt 21 års forvaring med en mindste afsoningstid på 10 år for terrorangrebet på Utøya og mod regeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011

* 77 mennesker blev dræbt og et stort antal sårede under angrebene

* Breivik har siden pågribelsen i 2011 afsonet med bestemmelser om et særligt højt sikkerhedsniveau

* Bestemmelserne indebærer en omfattende sikring af celler og afdeling og ingen kontakt med andre indsatte

* Breivik blev overført til Skien fængsel i efteråret 2013 efter at have afsonet de første år af sin straf i Ila fængslet i Bærum

* I januar 2013 anmeldte Breivik fængselsledelsen ved Ila samt den daværende justitsminister Grete Faremo for torturlignende afsoningsforhold på grund af langvarig isolation. Breivik hævdede sig udsat for psykisk mishandling gennem jævnlige fysiske ransagninger og ved at blive forhindret i at ytre sig

* Sagen blev henlagt med begrundelsen 'intet strafbart forhold er påvist'

* 1. juli 2015 indgav Breivik en stævning mod staten for afsoningsforholdene, som han mener, bryder med menneskerettighederne. Dette gælder efter hans opfattelse særligt Kriminalforsorgens brug af isolation og brevkontrol over for ham

* Sagen begynder til marts

Kilde: NTB

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
112 seneste
Hent flere
Mest læste i 112
Hent flere