Samfund 1 time siden
'Jungle'-børn efterladt til sig selv
Samfund 1 time siden
Efter dødsfald i forlystelsespark: Direktør modtager omstridt bonus
Politik 1 time siden
300 millioner til 'afklaring' af kontanthjælpsmodtagere
Videnskab & teknik 1 time siden
Twitter skærer ned for at komme tættere på nul i regnskabet
Politik 1 time siden
Pensionister får boligskattesmæk hvis ikke politikere enes
Samfund 1 time siden
Over stregen? Mark narrer børn med halloween-slik
Samfund 2 timer siden
Partileder skal være gæstebartender: Værtshus udsat for shitstorm
Samfund 3 timer siden
Colombias regering udskyder fredsmøde til gidsel er befriet
Dansk politik 4 timer siden
Dansk Trump-kampagne går verden rundt
Amerikansk valg 2016 4 timer siden
Gerningsmand smadrer Trumps Hollywood-stjerne
Krig & katastrofer 4 timer siden
FN: Angreb på syrisk skole kan være en krigsforbrydelse
Samfund 4 timer siden
Tivolis omsætning falder på grund af nybyggeri
Samfund 6 timer siden
Ekstra Bladet-journalist hyldet for afsløringer om misbrug af EU-midler
Samfund 6 timer siden
Fotograf tog bryllupsbilleder - først dagen efter så hun gæsternes chok
Samfund 6 timer siden
Tiltale: Offentligt ansatte blev bestukket med mobiltelefoner og it-udstyr
Samfund 7 timer siden
Grønland får ny regering
Videnskab & teknik 7 timer siden
Ka-boom! Amatørfysikers eksperiment ender i kæmpe brag
Samfund 7 timer siden
Putin kalder beskyldning om cyberangreb mod USA for hysteri
Samfund 8 timer siden
Får 86,7 mio. i håndtryk: Store løngab giver problemer
Dansk politik 8 timer siden
Anders Vistisen slår ikke længere 'på tromme' for bekæmpelse af EU-fråds
112

Skorstensfejer idømt kæmpebøde: Nu kan vi ikke arbejde

Skorstensfejermester Arne Pedersen har brudt arbejdsmiljøregler to gange, da en af hans ansatte gik på tag uden at være spændt fast

  • Det er svenden Danni Rasmussen, der er genstand for den store mediehurlumhej i retten. Han blev taget i at feje en skorsten uden at være spændt fast. Men sådan har skorstensfejere i Danmark gjort siden 1778, hævder brancheforeningen. (Foto: Per Rasmussen)
Det er svenden Danni Rasmussen, der er genstand for den store mediehurlumhej i retten. Han blev taget i at feje en skorsten uden at være spændt fast. Men sådan har skorstensfejere i Danmark gjort siden 1778, hævder brancheforeningen. (Foto: Per Rasmussen)

Det kommer til at koste skorstensfejermester Arne Pedersen, Vordingborg, 50.000 kroner, at Arbejdstilsynet to gange i løbet af 2014 konstaterede, at en af Arne Petersens ansatte ikke var spændt ordentligt fast under arbejde på et tag, hvor han skulle rense skorsten.

Det har Retten i Nykøbing Falster netop slået fast i en kendelse.

For en uge siden sad Arne Pedersen på anklagebænken i sagen. Han nægtede at betale bøderne og at efterleve det påbud, som tilsynet havde pålagt ham. Nu har retten vurderet efter en uges betænkningstid, at Arbejdstilsynet har ret, når det hævder, at der bør tages højde for sikkerheden i form af en faldsikring til skorstensfejerne. Ifølge Arbejdstilsynet skal skorstensfejere spændes fast til et punkt, der er en meter over skorstensfejeren selv. Punktet skal kunne bære et træk på 1200 kilo.

- Nu har jeg ikke fået rettens begrundelse endnu. Min advokat har blot lige kontaktet mig og har fortalt, at vi har tabt sagen. Men uanset hvad så vil vi anke sagen. Det er helt sikkert, siger Arne Pedersen til Ekstra Bladet.

Ubehandlet webpix Samfund - 4. mar. 2016 Skorstensfejere efter protest i retten: Dom kan få store konsekvenser

Store konsekvenser
Ifølge Arne Pedersen har skorstensfejere landet over fejet skorstene på den måde, som hans svende gør det, i mere end 200 år. Han forstår slet ikke, at Arbejdstilsynet nu skal gøre det til et problem, at skorstensfejere går på tage for at udføre deres arbejde. Han hævder, at skorstensfejerne rent faktisk er uddannet til at foretage en vurdering af sikkerheden, ligesom de er uddannet til at gå på tage med den risiko, det indebærer.

- Hvis landsretten kommer til samme konklusion, så vil resultatet blive, at en masse skorstene ikke kan renses på normal vis. Så bliver kommunalbestyrelser landet over nødt til at nedlægge forbud mod at bruge skorstenene, fordi de ikke vil kunne renses. Dommen betyder nemlig, at hvis vi fortsat skal rense skorstenene, så skal der laves et forankringspunkt, vi kan spændes fast på. Det punkt er der ikke nogen steder, og det er ejeren af skorstenen, der skal betale for sådan en mast på taget. Alternativet er, at der skal sættes stillads op eller bruges lift. Men så kan man jo ikke nøjes med at betale 300-400 kroner om året til skorstensfejeren for at få renset sin skorsten, forklarer Arne Pedersen til Ekstra Bladet.

Da sagen var for retten blev Arne Pedersen bakket op under retssagen af 10 andre skorstensfejermestre fra Sydhavsøerne og af 30 skorstensfejer-svende, som alle er af den opfattelse, at de sagtens selv kan vurdere de sikkerhedsrisici, der er ved at feje skorstene i stor højde. Skorstensfejerne hævder, at der aldrig har været nogen ulykker, hvor en skorstensfejer er faldet ned af taget, mens han stod og rensede en skorsten.

Der var sort af mennesker ved Retten i Nykøbing Falster fredag formiddag. Sagen endte uforløst. (Foto: Per Rasmussen) Der var sort af mennesker ved Retten i Nykøbing Falster fredag formiddag. Sagen endte uforløst. (Foto: Per Rasmussen)
Ubehandlet webpix Samfund - 4. mar. 2016 Retten er gået i sort: Skorstensfejere protesterer for tiltalt kollega

- De ulykker, der har været, er sket, hvor en skorstensfejer er gået fra en stige og over på taget. Der er man ikke spændt fast, og det kræver tilsynet heller ikke, at man er. Tilsynet mener derimod, at man skal være spændt fast under selve fejningen, siger Jesper Hviid Kjær, der er formand for det lokale skorstensfejerlaug.

Flere scenarier
Det er heller ikke nok, at man spænder sig fast til selve skorstenen. Kun de færreste kan klare et træk på 1200 kilo, og hvis det endelig skulle ske, at man falder, så risikerer skorstensfejerne ifølge branchens egne folk at rive skorstenen ned over sig selv.

Under retssagens behandling spurgte anklageren Arne Pedersen til de mulige scenarier, som man kan forestille sig.

- Hvad nu hvis en af de ansatte rammes af en blodprop, mens han står på tagryggen, spurgte han skorstensfejermester Arne Pedersen, som sad på anklagebænken.

- Hvad hvis det samme sker, mens han sidder i en bil på landevejen, var svaret.

Dommen kommer også til at ramme Jesper Hviid Kjærs cirka 5500 husstande, som han har tilsyn med.

- Alting kan sættes på spidsen. Folk kan blive ramt af en blodprop. Men er det noget, der sker? Var det et problem, at folk dryssede ned hele tiden, så var det et stort problem. Men alt kan sættes på spidsen. Med mennesker kan der ske fejl og ulykker. Det kan også ske, når man kører en bil og rigtig mange andre steder. Vi gør alt, hvad vi kan, siger han til Ekstra Bladet.

Hør skorstensfejermester Arne Pedersen fortælle om retssagen.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen