Samfund 1 time siden
Fagforening: Der vil mangle 9400 pædagoger om ni år
Samfund 1 time siden
Forfatter: Unge kender ikke bzernes voldsomme oprør i 1980erne
Samfund 2 timer siden
Fem dræbt i indkøbscenter: Kæmpe menneskejagt i USA
Dansk politik 3 timer siden
Kammeraterne har fået nok: Men Mette er iskold
Samfund 3 timer siden
Kæmpe galleri: 15.000 nørder samlet til fest
Amerikansk valg 2016 4 timer siden
Professor har forudset otte præsidenter med særligt system: Her er den næste
Amerikansk valg 2016 5 timer siden
New York Times peger på Hillary Clinton som præsident
Samfund 5 timer siden
Den sociale brevkasse: Hjælp min kone er uden forsørgelse
Dansk politik 5 timer siden
Fem skarpe til Søren Pape om rod i blå blok
Samfund 6 timer siden
Fristad vil ikke stå til ansvar for nedrevne kameraer
Samfund 7 timer siden
15.000 demonstrerer mod racisme efter dødsvold
Krig & katastrofer 8 timer siden
To millioner står uden vand efter bomber
Dansk politik 8 timer siden
Partifæller smadrer løs på Mette: Ta' imod flygtninge
Samfund 9 timer siden
Her løber øllet i rør under gaderne
Politik 10 timer siden
Syngende lussing til Thornings Stephen
Samfund 10 timer siden
En mand, der var en kvinde, får en baby med en kvinde, der var en mand
Videnskab & teknik 10 timer siden
Det Caribiske Hav fløjter til rumvæsnerne
Samfund 10 timer siden
IT-problemer gav DSB billet-bøvl
Politik 11 timer siden
Corbyn genvalgt som Labours partileder
Samfund 11 timer siden
Sensationel fangst på mere end 400 kg: Fik 'gigant-fisk' på krogen
112

Sygeplejerske tiltales for tre drab og et drabsforsøg

En sygeplejerske er nu blevet tiltalt for tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter på sygehuset i Nykøbing Falster. Det oplyser statsadvokaten over for Ekstra Bladet

Hør hvad politiet mener, at den tiltalte har gjort.
1/2
Næste »

En 31-årig sygeplejerske fra Nykøbing Falster er blevet tiltalt for tre drab og for et drabsforsøg, som hun skulle have begået på sin arbejdsplads på Nykøbing Falster Sygehus.

Det oplyser senioranklager Steen Saabye fra Statsadvokaten i København over for Ekstra Bladet.

- Vi har rejst tiltale. Det bliver en nævningesag, siger Steen Saabye til Ekstra Bladet.

De dræbte patienter er efter statsadvokatens opfattelse 66-årige Viggo Holm Petersen, 86-årige Anna Lise Poulsen og 72-årige Arne Herskov.

49851672 - 13_09_2015 - NYK. F._ IW med drabssigtet sygeplejerskes familie - UNGER ANTHON.jpg 112 - 18. sep. 2015 Drabssigtet sygeplejerske fra arresten: Det er et mareridt

Føler sig udsat for rygter
Sygeplejersken, der har været ansat på sygehuset i en håndfuld år forud for sin anholdelse, har siddet varetægtsfængslet siden 2. marts 2015. Dagen før blev hun anholdt på en nattevagt på akutmodtagelsen, hvor tre patienter døde og en fjerde patient, Maggi Rasmussen, overlevede det, som politiet har betegnet som et drabsforsøg.
Forsvarer Jørgen Lange hævder, at hans klient er uskyldig i tiltalen. (Foto: Per Rasmussen) Forsvarer Jørgen Lange hævder, at hans klient er uskyldig i tiltalen. (Foto: Per Rasmussen)
Kvinden har gennem hele forløbet nægtet sig skyldig. Gennem sin forsvarer, Jørgen Lange, har hun fortalt, at hun føler sig udsat for rygter og mytedannelse blandt sine kolleger på en afdeling, som blandt andet i en periode under kvindens ansættelse har været plaget af en høj dødelighed i forhold til andre afdelinger.

Efter kvindens anholdelse har sagen været mørkelagt frem til august, hvor det lykkedes Jørgen Lange at få retten i Nykøbing Falster til at åbne dørene under de jævnlige retsmøder, hvor anklagemyndigheden krævede kvindens varetægtsfængsling forlænget.

drabssigtet sygeplejerske.jpg 112 - 21. jan. 2016 Sygehusdrab: 30 retsdage sat af til drabssigtet sygeplejerske

Her er det kommet frem, at kvinden angiveligt skulle være blevet opdaget af en kollega, som så hende i færd med at injicere medicin i en kvindelig patient. Den kvindelige patient fik siden hjertestop, men blev genoplivet.

Ifølge kollegaens forklaring skulle sygeplejersken være blevet så befippet over at blive opdaget, at hun forsøgte at skjule kanylen i sin barm.

Fandt mystisk brugt kanyle
Sydsjællands Politi har siden gennemført en ransagning på afdelingen. Her blev der fundet en brugt kanyle i en affaldsspand. I kanylen fandtes spor efter flere typer medicin, og det er usædvanligt, fordi sundhedspersonale sjældent blander medicin i samme kanyle af hensyn til at kunne spore eventuel medicinoverfølsomhed hos patienten. Det var forskellige former for sløvende medicin, som sygeplejersken angiveligt skulle have forsøgt at sprøjte ind i patienterne.

Der blev også fundet spor af samme typer medicin i de afdøde patienter og i patienten, der efter politiets opfattelse blev udsat for drabsforsøg.

Kvinden var ellers af Sydsjællands Politi sigtet for fire drab og et drabsforsøg, men statsadvokaten som har haft sagen forelagt, er tilsyneladende nået frem til, at der alene er belæg for at rejse tiltale i de tre af sagerne.

Ifølge anklager Michael Boolsen er kvinden nu sigtet for et drab i 2012 og to drab på kvindens sidste nattevagt samt for et drabsforsøg.
Anklager Michael Boolsen glæder sig over, at statsadvokaten 'i det store hele' er enig med Sydsjællands Politi i vurderingen af sagen. (Foto: Per Rasmussen) Anklager Michael Boolsen glæder sig over, at statsadvokaten 'i det store hele' er enig med Sydsjællands Politi i vurderingen af sagen. (Foto: Per Rasmussen)
- Og så er hun tiltalt for at overtræde autorisationsloven, siger Michael Boolsen til Ekstra Bladet.

Desuden erfarer Ekstra Bladet, at kvinden er blevet tiltalt for at overtræde loven om euforiserende stoffer og for at stjæle medicin fra sin arbejdsplads.

Det drab, som statsadvokaten altså ikke mener, at der kan føres bevis for, at kvinden har begået, er et påstået drab på en mandlig patient. Statsadvokaten mener ikke, drabet kan bevises, fordi der ikke på manden er fundet spor af andre typer medicin end dem, der i forvejen var blevet ordineret til ham.

drabssigtet sygeplejerske.jpg 112 - 12. nov. 2015 Drabssigtet sygeplejerske: Jeg har givet vores datter noget at sove på

Udsatte datter for fare
Ud over sigtelserne om drab og drabsforsøg har kvinden også været sigtet for at have udsat sin syvårige datter for fare. Politiet har haft hårprøver fra datteren til retskemisk analyse, og her er der fundet spor af sovemedicin til voksne. Sammenholdt med en række sms-oplysninger fra kvinden til pigens far har politiet valgt at sigte kvinden for det forhold også.

Men statsadvokaten mener modsat politiet, at der ikke skal rejses tiltale for at udsætte datteren for fare. I stedet er kvinden blevet tiltalt for overtrædelse af autorisationsloven, og det skyldes ifølge Ekstra Bladets oplysninger, at sygeplejersken tilsyneladende har givet sin datter ikke-ordineret farlig sovemedicin på bopælsadressen, uden at pigen har været hos sin egen læge først.

Det er uklart, hvad anklagemyndigheden måtte mene var kvindens motiv for at dræbe tilsyneladende tilfældige patienter, som alene har haft det til fælles, at de er ældre patienter, som har været indlagte på grund af forskellige former for alvorlig sygdom. Men en mentalerklæring på sygeplejersken har vist, at hun lider af en såkaldt histrionisk sindslidelse, som blandt andet skulle gøre, at hun har en 'vedholdende søgning efter spænding i tilværelsen'. Anklager Michael Boolsen har i retten fortalt, at hun har en tendens til at overdramatisere.

Personundersøgelsen er reelt det første tegn på et eventuelt motiv, som skulle være baggrund til de mange drab.

30 retsdage
Retten i Nykøbing Falster oplyser over for Ekstra Bladet, at første retsdag i den maratonlange sag efter planen skal afvikles 11. marts. Sidste retsmøde er planlagt til at foregå 28. juni.

- På den måde kan vi få afviklet sagen før sommerferien, og vi er faktisk lidt stolte af, at det er lykkedes. Husk på, at tre af vore i alt otte dommere skal medvirke i sagen, siger Anne Bundgaard, som - da hun fortalte Ekstra Bladet om planerne - understregede, at det hele i øvrigt alene bliver aktuelt, hvis der også bliver rejst tiltale.

Det er det altså blevet nu.

Michael Boolsen er alt i alt tilfreds med, at statsadvokaten i overvejende grad har været enig med den vurdering, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi også har haft af sagen.

- Lad mig sige det på den måde, at det er et udtryk for, at grundlaget for varetægtsfængsling har været på plads, siger Michael Boolsen.'

Både Retten i Nykøbing Falster og også Østre Landsret har flere gange under kvindens varetægtsfængsling vurderet grundlaget for fængslingen og har fundet bestemte grunde til at antage, at kvinden kan være skyldig i forbrydelserne.

Anklageskriftet bliver fredag præsenteret for sygeplejersken selv, og pressen forventes at få udleveret en kopi af det næste fredag, som er efter reglerne i retsplejeloven.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen