Telefonsælger
Samfund 26 min. siden
Aller-telefonsælger solgte abonnement til kvinde der ikke kan tale
Samfund 56 min. siden
Må redde børnene op: Kæmpehaj overrasker strandgæster på lavt vand
Radio 1 time siden
Wham! tog afsked med 72.000 fans på Wembley Stadion for 30 år siden
Erhvervsnyheder 1 time siden
Madkonge bliver medejer af fodboldklub
Videnskab & teknik 1 time siden
Kvinder, dul jer op og tjen mere
Lederen 2 timer siden
Forgyldte vagthunde
Politik 2 timer siden
Nu mødes chokerede ledere for at redde stumperne af EU
Politik 2 timer siden
Britisk finansminister afviser at gå efter Camerons job
Samfund 3 timer siden
Ikea tilbagekalder millioner af skabe i USA efter dødsfald
Samfund 9 timer siden
Tak brexit: Boligejere får penge for at låne
Politik 10 timer siden
DF: Grønlændere og færinger skal til session
Erhvervsnyheder 10 timer siden
Maersk glipper kæmpekontrakt i Qatar
Erhvervsnyheder 11 timer siden
Storbritannien får endnu et hak i kreditværdigheden
Samfund 11 timer siden
Mike fik stjålet bil under venindes begravelse: Startede biljagt
Politik 12 timer siden
EU siger 'au revoir' til engelsk
Videnskab & teknik 12 timer siden
Danskere skriver rumhistorie: Vi kan løse solsystemets helt store gåder
Politik 12 timer siden
Øget dansk overvågning af Arktis får både støtte og kritik
Videnskab & teknik 12 timer siden
Dansk metode kan spore kræft længe før den bliver til knude
Politik 12 timer siden
USA's Højesteret skrotter Texas' skrappe abortlov
Politik 13 timer siden
Freddy Blak sigtet for lækage: Nogen er sure over jeg afslører ting
112

Torben hader overvågning: Her smadrer han politiets udstyr

28-årige Torben Andersen betragter det ikke som hærværk, at han forleden nat smadrede Rigspolitiets nummerpladescanner med en hammer

Se video fra en af Torbens aktioner her (Privatoptagelse)
1/3
Næste »

Man skal ikke lade sig overvåge af nogen som helst, når man er en uskyldig og fredelig borger.

Sådan siger den 28-årige uddannede industrielektriker Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Se også: Afsløret af aktivist - Her er politiets hemmelige kameraer

Natten mellem torsdag og fredag i sidste uge smadrede han en af Rigspolitiets nummerplade-scannere med en hammer. Scanneren var sat op på en gangbro på Kalvebod Fælled, der går over Amagermotorvejen, og den registrerede nummerplader på de biler, der kører forbi.

- Jeg installerer lidt frihed i Rigspolitiets masse-overvågningssystem, skriver Torben Andersen som kommentar til videoen, som han har lagt op på sin Facebook-profil, og som umiddelbart har givet ham en række likes og kommentarer.

Se også: Politiets hemmelige kameraer - Det skal de bruge din nummerplade til

Hærværket bekræftes af Københavns Politi.

- Det er rigtigt, at vi har et forhold af hærværk ude fra Kalvebod Fælled, hvor et teknisk anlæg er udsat for hærværk, siger vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Ove Bundgaard Larsen, som er leder af den lokale efterforskning i City/Amager.

Ifølge hjemmesiden anpg.dk er der 20 scannere rundt om i landet. Den ene (foto) er midlertidigt ude af drift. (Foto: Linda Johansen) Ifølge hjemmesiden anpg.dk er der 20 scannere rundt om i landet. Den ene (foto) er midlertidigt ude af drift. (Foto: Linda Johansen)
En kamp for frihed
Ekstra Bladet har været i dialog med Torben Andersen, som ikke umiddelbart kan findes, fordi han er omfattet af navne- og adresse-beskyttelse. Men Torben Andersen har over for Ekstra Bladet dokumenteret, at han er, hvem han udgiver sig for at være, ved at vise Ekstra Bladet både pas og kørekort.

Torben Andersen hævder over for Ekstra Bladet, at han har boet fire år i udlandet på grund af sit arbejde som selvstændig konsulent. Han rådgiver blandt andet folk i it-sikkerhed. Efter to år i Zürich er han nu flyttet til Spanien. Men han er indimellem i Danmark, og her er han ikke bleg for at indrømme, at han har tilbøjelighed til civil ulydighed.

- Formålet med kameraerne er at forhindre grænseoverskridende kriminalitet. Kan du følge dem, der hævder, at du er med til at ødelægge den mulighed?

- Jeg betragter det ikke som hærværk. Jeg betragter det som en frihedskamp. Når man fratager myndighederne evnen til at masseovervåge helt uskyldige mennesker, så er det ikke en destruktiv handling. Det er derimod en konstruktiv handling, siger Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Sådan gemmes din nummerplade

Både det mobile og stationære system optager via et kamera nummerpladen og bilen, når den passerer. Og automatisk tjekkes alle i et register over fx biler, der ikke er betalt forsikring på. Eller biler med forbindelse til eftersøgte kriminelle.

Selv hvis du ikke er mistænkt for noget kriminelt, gemmes billeder af din bil og nummerplade - sammen med tid og placering af kameraet - i en stor database.

Der går fra nogle timer, men typisk et døgn og op til en måned, før selv data om uskyldige slettes - i nogle tilfælde gemmes data i flere år.

Alle data, der er hentet fra faste placeringer, gemmes i 30 dage - uanset om bilisten har gjort noget ulovligt eller mistænkt for det.

Politiet kan bruge data i deres efterforskning, ligesom de kan dele informationerne med andre danske myndigheder eller udenlandsk politi og efterretningstjenester.

Der skal ikke en dommerkendelse til for at bruge eller dele data.

Som borger kan du ikke få indsigt i, hvilke data politiet har gemt om dig - eller hvem de har delt dem med.

Kilde: Bekendtgørelse om systemet

Torben Andersen hævder, at han til dagligt bor i Spanien, men at han er hjemme nogle uger hvert år. (Privatfoto) Torben Andersen hævder, at han til dagligt bor i Spanien, men at han er hjemme nogle uger hvert år. (Privatfoto)
Ønsker ikke besøg
Torben Andersen har ikke ønsket, at Ekstra Bladet skulle besøge ham på det sted, hvor han opholder sig, når han er i Danmark. I stedet har han indvilget i at besøge Ekstra Bladet på Rådhuspladsen for at fortælle om, hvorfor han smadrer udstyr, som er betalt af skatteborgerne, og som politiet angiveligt anvender til gavn for samfundet.

Men Torben Andersen er uenig i, at udstyret gavner noget som helst.

- Jeg køber ikke præmissen om, at vi skal give afkald på vores frihed for en tryghed, der alligevel ikke kan garanteres. Med den logik kan man jo fordømme alle mulige andre retskafne gerninger også med argumentet om, at de er med til at forstyrre opklaringen af kriminalitet. Grænseoverskridende kriminalitet er blevet blæst op til at være et skræmmebillede. Og når vi bliver stillet over for vores frygt for den farlige grænseoverskridende kriminalitet, stopper vi også med at stille spørgsmålstegn ved, hvor meget vi egentlig selv bliver overvåget af staten, forklarer Torben Andersen til Ekstra Bladet.

Torben Andersen fortæller, at det var natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, at han smadrede scanneren. (Foto: Linda Johansen) Torben Andersen fortæller, at det var natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, at han smadrede scanneren. (Foto: Linda Johansen)
Håber andre følger op
Ifølge hjemmesiden anpg.dk (automatisk nummerplade-gengivelse - red.), som administreres af en privatperson, og som hævder at have overblik over, hvor scannerne er sat op, er der sat fem op i det storkøbenhavnske område og 15 scannere op i det øvrige Danmark. Torben Andersen ved ikke endnu, om han har tænkt sig at smadre flere end den ene scanner, han allerede har ødelagt.

- Hvor længe har du i øvrigt tænkt dig at blive ved med disse aktioner?

- Nu håber jeg, at andre mennesker træder til og også gør en indsats, erklærer han.

Det var tirsdag, at Københavns Politi fik en anmeldelse om hærværk på Rigspolitiets udstyr på Kalvebod Fælled. Anmeldelsen er blandt andet suppleret med en henvisning til Torben Andersens profil på Facebook. Ifølge Ove Bundgaard Larsen risikerer Torben Andersen at få en bøde efter den milde hærværksbestemmelse, hvis det lykkes politiet at finde frem til manden. Ligesom han kan blive pålagt et erstatningsansvar.

- I det øjeblik at mere udstyr bliver ødelagt, og hærværket derfor har mere systematisk karakter, så kan straffen skærpes med fængsel i op til seks år, siger Ove Bundgaard Larsen, som også fortæller, at manden, der har ført kameraet og optaget Torben Andersens handlinger, risikerer straf for at have medvirket til hærværk.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Lokalavisen.dk – 112
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen