112

Vivis sidste ord: 'Det var ham, der gjorde det'

Vivi Nielsen havde arbejdet over 25 år på Bocenter Lindegården i Roskilde, inden hun blev dræbt af en beboer fredag aften

  • Grundlovsforhøret blev afholdt lørdag ved retten i Holbæk (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)
Grundlovsforhøret blev afholdt lørdag ved retten i Holbæk (Foto: Rasmus Flindt Pedersen)

Ved du noget om sagen? Skriv en sms til Ekstra Bladet til 1224 (alm. sms-takst) eller en mail til 1224@eb.dk

57-årige Vivi Nielsen nåede at trykke på sin overfaldsalarm, inden hun mistede bevidstheden fredag aften, efter at en beboer på det socialpsykiatriske center Lindegården ved Roskilde havde stukket hende ned med en 23 centimeter lang kniv.

Hun havde arbejdet på centret i over 25 år, og kendte udmærket den 30-årige beboer, som stak hende ned.

Det kom frem under lørdagens grundlovsforhør mod den 30-årige beboer, som er stofmisbruger og psykisk syg.

Nåede at sige hans navn
Vivi Nielsen var netop gået ud i medicinrummet på institutionen, da den 30-årige mand målrettet gik hen til hende. Det viser overvågningsbilleder fra hændelsen, der skete omkring klokken 20 langfredag.

Da manden gik ned ad gangen til medicinrummet havde han en lang kniv i hånden. Han drejede derefter ind i rummet til Vivi Nielsen og stak hende skråt bagfra, så kniven gik direkte ind i kvindens lever, ødelagde store vener og ramte mavesækken.

Den 57-årige medarbejder nåede at trykke på sin overfaldsalarm, inden hun faldt om. Da personalet var løbet til, sagde hun 'Det var ... (der er navneforbud i sagen, red), der gjorde det', inden hun mistede bevidstheden.

De tilløbne kolleger så, at hun blødte fra siden, og da de hev op i hendes bluse, blev det store stik tydeligt for dem.

- Jeg blev overrasket over, hvor langt kniven gik ind, sagde den 30-årige under lørdagens grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet frem til 14. april på den lukkede psykiatriske afdeling i Slagelse.

53445621.jpg 112 - 26. mar. 2016 30-årig stak kvinde ned: 'Stemmerne sagde, jeg skulle slå ihjel'

Nægtede at tage sin medicin
Vivi Nielsen blev kørt direkte til Køge Sygehus, hvor hun fik flere hjertestop undervejs. Klokken 22.30 måtte lægerne erklære hende død, fordi hun havde mistet så meget blod.

Vivi havde langfredag været på arbejde med en kollega, der har forklaret politiet, at hun hørte uro på gangen og løb ud og så, at andre kolleger stod bøjet over Vivi. De var blevet tilkaldt af hendes overfaldsalarm, mens hendes nærmeste kollega ikke havde fået alarmen af ukendte årsager.

Inden overfaldet havde de alle spist aftensmad ved 18-tiden, men her nægtede den 30-årige at tage sin medicin. Efter maden blev han rastløs og gik rundt og talte med sig selv.

Under grundlovsforhøret kom det frem, at han hele dagen havde hørt stemmer, som fortalte ham, at han skulle slå ihjel. Han havde også taget et halvt gram amfetamin tidligere om fredagen.

Tidligere voldssigtelse og tvangsindlæggelse
Den 30-årige mand havde boet på Lindegården i omkring halvandet år. Centret består af lejligheder, som beboerne frit kan gå ind og ud af.

For omkring to uger siden måtte man tvangsindlægge den 30-årige mand, fordi han havde truet personalet verbalt. Han blev indlagt i nogle dage på røde papirer, hvilket betyder, at man fandt ham farlig for sig selv og sine omgivelser. I den forbindelse fandt personalet en brødkniv hos manden, som man konfiskerede.

Manden blev ligeledes sigtet for vold i januar, fordi han havde sparket en anden beboer.

Og så sent som to dage før drabet så personalet på Lindegården sig nødsaget til at ringe efter politiet, fordi de så manden gå rundt og fægte med en stor kniv.

Politiet kom til stedet og gennemsøgte hans værelse. De fandt dog ikke nogen kniv, og de kørte derfor igen. Det er uvist, om det er den kniv, som han har stukket Vivi Nielsen ihjel med.

Vivi Nielsen efterlader sig en ægtemand.

Hør, hvad anklager Kristian Kirk sagde efter grundlovsforhøret lørdag. (Video: Rasmus Flindt).

Collage - psykisk syge - ofre.jpg Krimi De blev dræbt af psykisk syge

FAKTA: Her er de seneste drabssager på botilbud

De seneste år har der været flere sager, hvor beboere har dræbt ansatte på bosteder. Det skete igen fredag.

Fredag aften er en ansat på det socialpsykiatriske bosted Center Lindegården blevet dræbt. Ifølge politiet står en mandlig beboer bag.

Her er de seneste sager, hvor medarbejdere på et bosted er blevet dræbt af en beboer.

* 25. marts 2016 bliver en 57-årig kvindelig ansat på bostedet Lindegården i Roskilde dræbt med kniv. Politiet anholder en 30-årig mandlig beboer i sagen.

* 7. maj 2014 mister to medarbejdere på botilbuddet Saxenhøj i Sakskøbing livet, da en 28-årig beboer går til angreb med en kniv. En medarbejder dør på stedet, mens den anden dør af sine kvæstelser otte dage senere. Desuden sårer manden en anden beboer på stedet.

Den mandlige beboer bliver dømt til anbringelse for dobbeltdrab og forsøg på drab. På grund af sindssygdom erklæres han ikke egnet til straf.

* I december 2013 bliver en kvindelig sosu-assistent knivdræbt af en 72-årig mandlig beboer på bostedet Ringbo i Bagsværd. Den 72-årige lider af skizofreni, og han havde i perioden op til drabet nægtet at tage sin medicin. Manden får en anbringelsesdom.

* I februar 2012 bliver en kvindelig socialpædagog udsat for et seksuelt overgreb og dræbt, da hun går en tur med en 40-årig mandlig beboer fra bostedet Blåkærgård ved Viborg. Beboeren, der er sindssyg, tilstår drabet og bliver idømt en anbringelsesdom på ubestemt tid.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet