Swipe header Håndværkeren

Test af bordrundsave: Savligt møde

Tæt kamp om podiets øverst trin – men Metabo stryger sig til klar sejr

  • Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste, siger tømrer Martin Jensen, der sammen med tømrer Tony Winkel testede de fire bordrundsave. (Foto: Camilla Stephan)
Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste, siger tømrer Martin Jensen, der sammen med tømrer Tony Winkel testede de fire bordrundsave. (Foto: Camilla Stephan)

Om du skal flække brædder på langs, save dem til lister eller forkorte gulvplanker, så vil en bordrundsav være din ven. Den håndholdte rundsav kommer – på trods af at den er et af de mest anvendte elværktøjer - til kort overfor bordrundsaven, når det gælder præcisionsskæring af lange, lige snit.

Se også: Leif Sylvester: 'Derfor droppede jeg mit håndværker-job'

Men inden du kan gå i gang, skal du lige vælge din maskine. Og her kan savklingen nå at sætte sig fast, hurtigere end du kan beslutte dig for træsorten. Inden den rigtige klinge er din, skal du nemlig tage stilling til et hav af muligheder og valg. Hvilken maskine skal man vælge?

Håndværkeren har et godt bud, for vi har fået tømrer Martin Jensen fra ThinkWood og tømrer Tony Winkel fra Winkelbyg til at teste fire populære mærker og pege på, hvilken én det er værd at kaste sine penge efter.Vurderingen af maskinerne er blevet til ud fra de to håndværkeres umiddelbare oplevelser i arbejdet med dem. De har samlet maskinerne, transporteret dem derhen, hvor de skulle bruges, og de har savet løs – præcis som de ville have gjort, hvis klingen skulle have været op i omdrejninger på et helt almindelige job. Testen endte med at dele deltagerne op i to grupper. Metabo og Bosch på et klart vinderhold, og Makita og Dewalt på taberholdet.

Super transportable
Testens to femstjernede maskiner kæmpede en heftig kamp om vindertitlen. De to håndværkere var vilde med, at der på begge maskiner var mulighed for at tilslutte sug både ovenpå og nedenunder, at sugene var nemme at påog afmontere og at standardklingen på begge maskiner var i god kvalitet. Ingen af de to kunne rigtigt strække fra på opløbet til målstregen. Det var lige indtil maskinerne skulle flyttes.

Se også: Byggepladser, lær af filmbranchen

– Når man arbejder alene og nogle gange skal op på fjerde sal uden elevator, så bliver det muligheden for transport, der afgør, hvad der er det bedste. Og det er på det parameter, at Metabo vinder. Den kan slås fuldstændig sammen, har et indbygget bord, så det ikke skal med ved siden af, og så har den hjul, der gør den super transportabel og nem at få med rundt. Den er bare nem at have med at gøre, siger tømrer Martin Jensen.

– Egentligt laver Bosch’en det bedste stykke arbejde, men den er tung at slæbe rundt, og en vogn er ekstraudstyr, som man skal købe ved siden af, og det gider man ikke bøvle med, supplerer Tony Winkel.

Testens to tabere formår at punktere og vælte i olieklat, inden de overhovedet får ordentligt gang i pedalerne.

– Med Makita’en var jeg fedtet ind i noget fedtstof af en art efter at have brugt den. Og jeg lugtede også af det. Det er over det hele, og det kan man altså ikke arbejde med, siger Martin Jensen.

Se også: Se fire, fede powertools

Bordrundsaven flytter du ikke sådan lige rundt på, til gengæld har du altid begge hænder fri til emnet, der skal saves i – og det gør i mange tilfælde arbejdet både lettere og mere sikkert. Når du kender din maskine, er det let lige at spænde et sideland til og køre et bræt igennem.

Jagten på den perfekte klinge

En tjekket bordrundsav kræver en kraftig og skarp klinge. Men sikkerheden skal først of fremmest være itop.

Når du skal købe en bord-rundsav, bør du kigge efter, at alle de sikkerhedsmæssige ting som spaltekniv, beskyttelsesskærm og sikkerhedsafbryder er på plads.

Derefter skal du tjekke, hvor let/ besværlig maskinen er at indstille. Både klingens hæve-sænke-funktion og mulighed for gearing skal kunne betjenes let, ligesom sideland og vinkelanslag ikke må kræve hverken værktøj eller maskinmestereksamen.

Roterende maskiner, der skærer under høj hastighed, er årsag til mange ulykker hvert år. Uden omtanke kan det nemt gå galt – Håndværkeren guider dig derfor til do’s and don’ts.

Bolt den fast
Først og fremmest skal du sørge for, at saven står fast. Den skal være stabil, underlaget skal være plant, så den ikke vipper, og allerhelst skal bordrundsaven være boltet fast til gulvet. De mindre bordmodeller skal du gøre fast til dit arbejdsbord – og så skal du sikre dig, at dét ikke kan vælte.

Du skal også sørge for rigelig udenomsplads, så du kan komme til med lange emner, brædder, plader osv. Og du skal kunne stå komfortabelt selv; det kræver, at savbordet har en højde, der er passende for dig, og at du er omhyggelig med at fjerne alt fra gulvet, som du kan snuble i. Klodser og bræddestumper er farlige – og savsmuld bliver uhyggeligt glat på et malet gulv.

Kvalitet i klinger
Gå aldrig på kompromis, når du køber savklinger. Så kort kan det siges. Du kan udmærket købe en forholdsvis billig bordrundsav i stedet for en af de dyre topprofessionelle modeller.

Men du må være klar over, at når noget sættes på tilbud, skal der spares et sted. Og det vil typisk være på klingens kvalitet, således at tilbudsmodellerne som regel er udstyret med billige savklinger, der ikke er noget værd. En billig klinge i dårlig kvalitet leverer et flosset snit og bliver alt for hurtigt sløv.

Køb den rundsav, du har behov for, og skift så den billige grovtandede savklinge ud med en kvalitetsklinge. Det får du meget mere ud af i længden

Nem, nemmere, bordrundsav
Med bordrundsaven er der pludselig en masse ting, som bliver lettere. At flække brædder på langs til fine lister er ingen sag med en bordrundsav, mens det er besværligt og usikkert med en håndrundsav, en føringsskinne og en masse skruetvinger.

Ligesådan er det pludselig nemt at lave profilerede lister selv. Og så er hjemmelavede profillister noget billigere end dem, du køber.

De to håndværkere:

Martin Jensen er uddannet tømrer og indehaver af firmaet ThinkWood, der laver både snedker- og tømrerarbejde og holder til i Lyngby. Thinkwood tager sig af blandede opgaver så som indbyggede skabe, senge, sofaarrangementer, hegn, gipsvægge og skure.

Tony Winkel er selvstændig med firmaet Winkelbyg i Valby. Han er uddannet tømrer og beskæftiger sig blandt andet med køkkener, døre, vægge, tagarbejde, lister og plader.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste i Håndværkeren
Hent flere