Nu vanker der bøder til bilsynet

15.000 farlige biler kører rundt på vejene. En ny bødeordning vil mindske antallet til 3.000

  • Trafikstyrelsen regner med at nedbringe antallet af potentielt farlige og/eller forurenende biler fra 15.000 til 3.000 biler med en ny bødeordning
Trafikstyrelsen regner med at nedbringe antallet af potentielt farlige og/eller forurenende biler fra 15.000 til 3.000 biler med en ny bødeordning

Med en simpel bødeordning er der rigtig meget der tyder på, at antallet af farlige biler på de danske veje er drastisk for nedadgående. Udebliver du fra periodisk syn, bliver du nemlig fremover præsenteret for en klækkelig bøde på 2.000 kr. Og endnu en bøde på samme 2.000 kr., hvis du efter en bestemt periode endnu ikke har haft bilen til syn.

Det er vigtigt at få usikre og forurenende biler væk fra vejene. Derfor har Trafikstyrelsen nu indført administrative bøder, hvis man trods gentagne påmindelser udebliver fra syn med sit køretøj.

Før var det sådan, at hvis køretøjet ikke blev fremstillet til syn, blev der efter en vis periode givet besked til politiet, som kunne inddrage nummerpladerne og udstede bøder til ejeren.

- På trods af det, kørte omtrent 15.000 køretøjer usynede rundt på de danske veje, fortæller konsulent Henning Vadstrup fra Trafikstyrelsen.

Hollandsk inspiration
Men et studieophold i Holland, der har haft stor succes med at nedbringe antallet potentielt usikre og forurenende biler på vejene, gav den danske Trafikstyrelsen et hint til hvordan man kunne neddbringe det tal: Før hollænderne begyndte at indføre bøder udeblev hele ni procent af køretøjerne fra syn. Men med en ny, administrativ bødeordning faldt tallet til blot to procent.

- Og herhjemme har resultatet bestemt også været til at få øje på, fortæller Henning Vadstrup.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bilsyn en gang om året

Enorme resultater
I de to to uger Trafikstyrelsen har kørt med den nye ordning, ser styrelsen en forbedret respons fra ejerne på at få bilerne synet. Det danske tal for synsudeblivelse ligger nu helt nede på 1,6 procent, og Trafikstyrelsen tror, at vi i Danmark opnår samme positive langtidseffekt som hollænderne.

- Et realistisk estimat er, at vi opnår en reduktion med faktor 5 fra de 15.000 usynede biler til godt 3.000 biler på vejene.

Helst fri for bøderne
Og det er man glade for hos Trafikstyrelsen, som ifølge Henning Vadstrup helst er fri for at uddele bøder. Den nye ordning skal udelukkende motivere bilejeren til at få bilen synet eller aflevere nummerpladerne på den usynede bil.

Men selv om Trafikstyrelsen ikke har det som primært formål at udstede bøder, kan du alligevel ikke sno dig uden om bøden ved at skynde dig til synshallen og tale for din syge moster. Hvis du ikke betaler, henter Trafikstyrelsen pengene gennem Skat.

Og hvis du efter gentagne henvendelser fra Trafikstyrelsen ikke har lagt vejen forbi synshallen, kommer politiet og klipper pladerne. Men inden da får du endnu en 2.000 kroner bon fra Trafikstyrelsen, så du i alt må punge 4.000 kr. ud.

Det sker, hvis du glemmer at køre til syn

Kører du ikke dit køretøj til syn, og er dit køretøj ikke afmeldt, vil følgende automatisk blive sat i værk:

1. Du vil modtage et brev med påmindelse om det manglende syn, og anmodet om at få synet dit køretøj inden for 2 uger. Overholder du ikke denne frist, vil der automatisk blive udstedt et bødeforlæg på 2.000 kr.

2. Foretager du dig ikke noget efter påmindelsen og det udstedte bødeforlæg vil Trafikstyrelsen anmode om, at køretøjets nummerplader bliver afleveret.

3. Foretager du dig fortsat ikke noget efter at have modtaget påbud om at aflevere køretøjets nummerplader, vil du modtage et nyt bødeforlæg på 2.000 kr. for manglende afmelding af køretøjet.

4. Afleveres nummerpladerne ikke frivilligt, vil Trafikstyrelsen anmode politiet om at hente dem.

I alt kan man altså risikere at få bøder på 4.000 kr. Har du modtaget et bødeforlæg kan dette ikke indbringes for transportministeren eller anden administrativ myndighed.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere
Seneste i biler
Hent flere
Biler Mest læste
Hent flere
EKSTRA Forbrug
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen