Bil nyheder

Tag kørekort som 16 årig - helt lovligt

Et hul i loven gør det lovligt at tage MC-kørekort som 16-årig

  • En ny EU-lovgivning giver 16-årige danskere mulighed for at tage kørekort. I Danmark har justistministeriet ellers ikke ønsket at lade danske unge på 16 år tage kørekort, men ny EU-lov kortslutter den beslutning. Foto: Colourbox
En ny EU-lovgivning giver 16-årige danskere mulighed for at tage kørekort. I Danmark har justistministeriet ellers ikke ønsket at lade danske unge på 16 år tage kørekort, men ny EU-lov kortslutter den beslutning. Foto: Colourbox

En ny EU-lovgivning giver 16-årige danskere mulighed for at tage kørekort, når de er fyldt 16 år. I Danmark har justistministeriet ellers ikke ønsket at lade danske unge på 16 år tage kørekort, men ny EU-lov kortslutter den beslutning.

De grundlæggende regler er fælles i EU:

Som ny motorcyklist skal man køre to år på en motorcykel med maksimalt 125 kubik og maks. 15 hk. Efter to år på den har du lov til at køre en 650'er med 48 hk. Og når du har kørt to år i den klasse, kan du vælge de største og hurtigste motorcykler.

Til gengæld er det op til de enkelte medlemslande at bestemme hvor gammel man skal være for at tage kørekortet. Og hvor man i Danmark har sat 18 år som grænse, har adskillige andre EU-lande valgt at give 16-årige mulighed for at køre motorcykel.

I Tyskland og Sverige må unge på 16 år føre motorcykel under 125ccm og under 15 hk. Og som dansker kan du vælge at køre over Øresund eller slå et smut over grænsen til Tyskland og tage dit kørekort som 16-årig.

Sådan er reglerne i EU:

Trin 1) 16 år - maks. 125 ccm og maks. 15 hk

Trin 2) 18 år - maks 650 ccm og 48 hk

Tring 3) 20 år - ingen grænser

Man kan dog ikke springe det første og andet trin over - alle motorcyklister skal derfor gennemgå alle tre trin

I Danmark er reglerne de samme, dog er grænserne flyttet to år opad:

Trin 1) 18 år - maks. 125 ccm og maks. 15 hk

Trin 2) 20 år - maks 650 ccm og 48 hk

Trin 3) 22 år - ingen grænser

Men tager du kørekort i f.eks. Tyskland eller Sverige, er den danske lovgivning uden betydning.

Den er god nok
Hos MC Touring Club Danmark, motorcyklisternes sidestykke til FDM, bekræfter Gunnar Skrydstrup hullet i loven. Han er overbevist om flere danskere i fremtiden vil vælge undenlandsmodellen når kørekortet skal erhverves. Færdselsafdelingen hos Østjyllands politi bekræfter også denne nye mulighed, og informerer om at de p.t. ikke har nogle værktøjer der kan holde de 16 årige af motorcyklerne.

Hos justitsministeriet har man dog ikke ønsket at udtale sig - fordi de ved, at "hullet i loven" underminerer det danske beslutning om at man skal være 18 for at tage kørekort til motorcykel, siger MC-journalist Tommy Rønn til Ekstra Bladet.

Tommy Rønn forudser desuden, at vi kommer til at se kørekortrejser til de lande der tillader 16 årige på to hjul.

Et lille tvist til den nye lovgivning er at danskere, der tager bilkørekort i Tyskland eller Sverige må køre 125 ccm motorcykler med maksimalt 15 hk motorcykel i Danmark, uden at have erhvervet motorcykelkørekort. I disse lande giver bilkørekort nemlig rettighed til at føre lille motorcykel. Bilkørekortet kan dog først erhverves, når man er fyldt 18 år - som i Danmark.

Det siger loven

Kørsel i Danmark med udenlandsk kørekort

Personer, der ikke har sædvanlig bopæl i Danmark, kan føre motordrevet køretøj her i landet, hvis de er i besiddelse af et af de typer kørekort, som er oplistet i kørekortbekendtgørelsens § 89, stk. 1, heriblandt kørekort udstedt i et EU- eller EØS-land.

Personer, der har sædvanlig bopæl i Danmark, og som er i besiddelse af et udenlandsk kørekort, har ret til at føre samme køretøjer i Danmark, som vedkommende har ret til at føre i udstedelseslandet i indtil 90 dage efter det tidspunkt, hvor vedkommende har etableret sædvanlig bopæl her i landet.

Reglen gælder ikke kørekort udstedt i et andet EU- eller EØS-land, idet et sådant giver indehaveren ret til at føre samme køretøjer i Danmark, som det berettiger til at føre i udstedelseslandet i den i kørekortet angivne gyldighedsperiode, medmindre denne er længere end til indehaverens fyldte 70. år.

Summa summarum: Et kørekort taget i EU, kan fuldt lovligt anvendes i Danmark af danske statsborgere

Kørekort i udlandet?

En person kan flytte til Tyskland i morgen og straks tage kørekort.

Han eller hun skal dog være tilmeldt en adresse, hvor der kan udstedes en Meldebestätigung.

Da kørekort udstedt i endre EU / EØS lande ikke skal ombyttes ved indflytning til Danmark, kan en 16-årig dansker tage MC kørekort f.eks. i Tyskland og efterfølgende benytte dette i Danmark.

En 16-årige skal have sin far eller mor med på ideen, fordi han ikke er myndig, og dermed ikke kan flytte adresse til udlandet uden forældrenes tilsagn. Flytning til Sverige eller Tyskland er dog en formsag da begge lande er en del af EU.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere
Seneste i biler
Hent flere
Biler Mest læste
Hent flere
EKSTRA Forbrug
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen