Spar en formue på klassisk drømmebil

Med nye regler kan du indregistrere replika-biler, der er korrekte kopier af dyre sportsvogne

  • Ferrari 250 GTO: Ægte: Minimum 150 mio. kr. Replika: 1,5 mio. kr. (+ afgift). (Foto: Cars Online)
Ferrari 250 GTO: Ægte: Minimum 150 mio. kr. Replika: 1,5 mio. kr. (+ afgift). (Foto: Cars Online)
1/3
Næste »

I de klassiske bilkredse både glæder og undrer man sig. Efter en årelang kamp for at få lov til at indregistrere de såkaldte replika-biler i Danmark, er Trafikstyrelsen pludselig vendt på en tallerken og har som ved et trylleslag ændret lovgivningen, så det nu kan lade sig gøre.

– Jeg tror måske vi lod vort gode hjerte løbe af med os, siger kontorchef Leif Lorentzen fra Trafikstyrelsen, mens han klukker over telefonen.

Se også: En Bugatti i Nordsjælland

En replika er for nørder og er en tro kopi af gamle sportsvogne, der i dag sælges for millioner, men hvor der kan pilles et eller to nuller væk på prisen.

Snyd med identiteten
I modsætning til f.eks. England og Sverige, har de hidtil ikke kunnet indregistreres i Danmark. Det er der nu en hel del af dem, der er alligevel.

Dels er ejerne temmelig kreative, når det handler om dokumentationen for, at det er en original, f.eks. ved at fremskaffe registreringspapirer fra andre EU-lande. Dels er efterligningerne efterhånden så gode, at det er de færreste bilinspektører, der kan skelne en kopi af en AC Cobra fra en ægte.

Trafikstyrelsen har i et stykke tid ført tilsyn med synshallerne, og har fundet flere eksempler på den slags. Imidlertid har man vurderet, at replika-bilerne ikke udgør nogen væsentlig risiko for hverken trafiksikkerheden eller miljøet på samme måde som alle andre klassiske biler, der jo naturligt nok heller ikke overholder moderne sikkerheds- og miljøkrav.

Kun nøjagtige efterligninger
I England er der en hel industri, som i bund og grund kan bygge en nøjagtig efterligning af alt fra AC Cobra til Ferrari 250 GTO. Problemet har bare været, at kopierne jo ikke overholder de moderne sikkerheds- og miljøkrav, men det løser man med en såkaldt 'donor-bil'.

Det er en billigere klassisk bil fra samme tid, f.eks. en MGB, hvor man ofte ikke benyttede så meget andet end chassisnummeret, men på den måde kunne man tilbagedatere kopien.

Ifølge de nye regler skal en replika nu overholde de samme tekniske- og sikkerhedsmæssige krav som den bil, der er forbilledet. Det vil sige, bygger du en efterligning af en AC Cobra fra 1967, så skal den overholde de krav der var gældende i 1967.

Samtidig kræves det, at replikaen er tro mod forbilledet i det tekniske og opbygning af motor, gearkasse og undervogn. Samt at karrosseriet skal se ud som dengang, men godt kan være i et andet materiale som glasfiber.

En lille hage er der dog ved projektet, og det gælder afgiften. Hvor afgiften før blev beregnet på donorbilen, der typisk var fra 60'erne, bliver den nu beregnet efter det år replikaen er bygget, f.eks. 2010.

Det betyder, at der skal lægges en hel del flere penge i statskassen. På den anden side er det vel en beskeden pris at betale for at vide, at tingene er i orden.

En replika er ...

Trafikstyrelsen definerer en replika-bil som en bil, der til forveksling ligner det originale forbillede, men som regel er bygget adskillige årtier senere.

Typisk er der tale om sportsvogne fra 60'erne, der i dag er så kostbare, at det bedre kan betale sig at fremstille en nøjagtig efterligning.

Ferrari 250 GTO er et godt eksempel, og et ægte eksemplar har netop sat rekord med en pris på 207 millioner kroner på auktion.

De bedste replikaer koster en brøkdel af den pris, men er opbygget som identiske kopier, bygget på basis af en mindre eftertragtet Ferrari-model fra samme tid, også selv om efterligningen kan koste over en million kroner.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere
Seneste i biler
Hent flere
Biler Mest læste
Hent flere
EKSTRA Forbrug
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Selin
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen