Skoda Rapid til 175.000 kr.

Første test: Skoda Rapid er næsten lige så stor som Octavia. Og den bliver rigtig billig - vi gætter på 170-180.000 kr.

Rapid er den første Skoda (inkl. Citigo) med det helt nye Skoda-design, som vil finde vej til alle nye Skodaer i den kommende tid.
Rapid er den første Skoda (inkl. Citigo) med det helt nye Skoda-design, som vil finde vej til alle nye Skodaer i den kommende tid.

Skodas nye mellemklassebil - Skoda Rapid - er nøjagtig lige så stor som den første generation af Skoda Octavia. Og det er ingen tilfældighed.

Da afløseren før den første Octavia dukkede op i 2005, mente mange, at nyheden var blevet for stor og dyr - og selvom Skoda fik nye kunder til den nye model, gik der alligevel forsmåede ejeren rundt og ærgrede sig over, at der aldrig dukkede en "ægte" afløser for den gamle Skoda Octavia op. Men det sker altså nu.

Skoda Rapid er som skrevet nøjagtig lige så stor som den forrige udgave af Octavia, og med en længde på 448 cm er den ni cm kortere end den nuværende Octavia. Bagagerummet 550 liter, hvor Octavia er på 560 liter. Det sammenfald kan kun lade sig gøre fordi den nye Skoda Octavia - tredje generation - som dukker op til foråret, bliver endnu større end den nuværende Octavia.

Til præsentationen svirrede adskillige gætterier om hvilken platform, som Rapid er bygget på. Skoda Rapid skulle angiveligt ikke være bygget på samme MQB-platform som Audi A3 og den kommende Octavia. Det er dog tankevækkende at akselafstanden med 260 cm er identisk med samme mål på Audi A3.

Genbrug?
Men ifølge Skoda er Rapid bygget på en blanding af gamle komponenter "som vi har taget fra hylderne", som en Skoda-repræsentant udtalte det. Men pyt, uanset hvad der ligger bag er Skoda Rapid skabt som en slags genbrugs-bil fordi det i sidste ende drejer sig om at skabe en bil, der bliver billigst i klassen.

Genbruget får dog ikke Rapid til at virke antikveret eller tarvelig. Tværtimod opleves Rapid fuldt ud moderne både i indretning og køremåde. Rapid kører stort set som en Golf eller en Octavia, og støjniveauet er holdt bedre i ave end i f.eks. VW Polo. Indretningen er spartansk med masser af plast, men de mekaniske funktioner minder til forveksling om det du finder i en Golf.

Smallere
Det eneste sted hvor Rapid virker mindre, er i bredden, som savner otte cm i forhold til en Golf. Det er ret meget, og kabinen virker da også mere trang. Store mennesker kommer til at gnide albuer ved forsæderne.

I Danmark introduceres Rapid med tre benzin-motorer og to dieselvarianter. Selv den mindste 1,2'er får turbo. Det garanterer god trækkraft i alle varianter.

Vi har prøvet den mindste model med 86 heste, og vurderer at langt de fleste vil kunne klare sig fint med den. Den næste model er den lidt hårdere tunede udgave af samme motor med 105 hk. Den kender vi - og har rigtig gode erfaringer med.

Hvis du vil ha' at det går lidt mere tjept, vælger du den største benziner på 1,4'er med 122 hk, som i sin grundkonstruktion begyndte sit liv i Golf tilbage 2007. Du kan også vælge en af to dieselmotorer på hhv. 90 og 105 hk.

Og til slut lidt om priserne. Hvis det lykkes for Skoda at lancere den billigste variant med den 86 hestes 1,2 turbomotor og et fornuftigt basisudstyr som aircondition og fire elruder til 170.000 kr. får konkurrenterne det svært. De hedder Kia Cee'd og Hyundai i30, hvis du spø'r Skoda.

1 af 6 Kabinen er typisk for Skoda uden lir og gejl. Men det hele føles på samme måde som en Golf. Du kan tilkøbe udstyrspakker, så det hele ser lidt lækrere ud
2 af 6 Mega - bagagerummet er blot 10 liter mindre end i Octavia
3 af 6 Koncepbilen Skoda MissionL som blev vist på Frankfurt motorshow i efteråret var en hatchback med fem døre. I realiteten har Rapid været klar samtidig med at Mission L blev vist. Men Skoda var gode til at holde på hemmeligheden
4 af 6 Den seneste Skoda Rapid var en todørs coupe baseret på Skoda 130
5 af 6 Skoda Rapid Six ... en bil fra en tid hvor Skoda var et luksusmærke på linie med Mercedes-Benz. Bilen var udstyret med en firetakts rækkesekser med slagvolumen på 1961 ccm og en maksimal effekt på 50 hk fra motoren, som var placeret over forakslen. Bilen vejede 1050 kg og havde en topfart på 140 km i timen
6 af 6 Rapid er den første Skoda (inkl. Citigo) med det helt nye Skoda-design, som vil finde vej til alle nye Skodaer i den kommende tid.
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen