Kia Cee'd presser konkurrenterne

Kia Cee'd gør det ikke nemt at hedde Golf eller Focus. Men på et punkt falder Cee'd igennem

Kia Cee'd har samme tekniske grundlag som en Hyundai i30, men har naturligvis Kias ansigt. Om man vælger den ene eller anden, er mest et spørgsmål om smag og behag
Kia Cee'd har samme tekniske grundlag som en Hyundai i30, men har naturligvis Kias ansigt. Om man vælger den ene eller anden, er mest et spørgsmål om smag og behag

Med 868 solgte biler i årets første syv måneder ligger Kia Cee'd kun lige med nød og næppe i top 50 på salgslisterne.

Og det er ikke sært: Cee'd er en gammeldags bil trods et stort facelift i 2009, og den helt nye model er længe ventet.

Den nye Kia Cee'd, som præsenteres hos forhandlerne i denne weekend, skal nok få rettet op på salgstallene. Forudsætningerne er på plads.

Længere, men smallere
I forhold til forgængeren er den fem cm længere, en cm smallere og med et mere solidt fodfæste i form af større sporvidde og en mindre højde.

Materiale- og samlekvaliteten har fået et ordentligt skub i den rigtige retning, så den uden videre kan stille op mod biler som Golf og Astra uden at få røde kinder.

Karosseriet skriger "jeg vil være bedre end Golf" med de kromindrammede ruder og samlinger og materialer i absolut første klasse. Dørene smækker med et eksklusivt svup, og på indersiden har Kia skruet op for både udstyr, materialer og finish.

Kæmpe skærm
Og en masse nyt udstyr er kommet til. Det gælder eksempelvis parkeringshjælp, hvor bilen selv styrer ind langs kantstenen, en 7 tommer berøringsfølsom skærm med navi og bakkamera og et styretøj som kan indstilles i tre trin.

Trist styretøj
Men uanset hvordan du indstiller knappen på rattet, bliver det aldrig nogen syndelig fornøjelse at betjene. Det er på kanten til at være kedeligt. Nej om igen: Det er kedeligt. Men det virker. Bilen drejer.

Men på dette - og for nogen vigtige punkt - har koreaner stadig noget at lære af de bedste europæere og japanere som Ford Focus og Mazda 3. Og det er synd, når nu bilen er så kompetent på stort set alle andre områder.

Lækker mekanik
Mekanisk set er Kia Cee'd lige så god som de bedste. Her taler jeg ikke om holdbarhed, men om den mekaniske funktion. For eksempel er den sekstrins gearkasse en fornøjelse at betjene, og det samme gælder alt hvad der hedder pedaler, knapper og drejeknapper.

Stramme priser
Priserne er hårde. De begynder ved 190.000 kr. ( Se alle priser og specifikationer her). Allerede i allerbilligste version her får du aircondition, læderrat med varme og sædevarme. For 15.000 kr. ekstra får du fartpilot og et justerbart styretøj, elruder bagi og lidt ekstra småting.

Indtil videre har vi (på dansk jord) udelukkende testet 1,4 diesel med 90 hk. Den er kultiveret, men naturligvis ingen raket. Men den gør hvad den skal, og er med til at gøre bilen støjsvag selv ved høj fart. Og indtil der kommer en fin lille benzin-turbo - og den anes i horisonten, er dieslen den fedeste motor i programmet.

Cee'd minder på mange måder om den Hyundai i30, som vi netop har testet for første gang. Men Kia har en mulig fordel i en længere syv års garanti - dog med en begrænsning på 150.000 km. Kører du langt, skal du altså vælge en i30.

Og hvis Kia og Hyundai får styr på styretøjet, får Golf for alvor kam til sit tæt-på-perfekte hår.

Stationcar-versionen får vi til vinter til 15.000 kr. ekstra.

1 af 2 Kiaens interiør er flot skruet sammen, og står ikke tilbage for ret mange konkurrenter. A/C og varme i rattet er standardudstyr fra første udstyrstrin: Active
2 af 2 Kia Cee'd har samme tekniske grundlag som en Hyundai i30, men har naturligvis Kias ansigt. Om man vælger den ene eller anden, er mest et spørgsmål om smag og behag
kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen