Test: Apple indtager skærmen i bilerne

Apple Carplay kan nu fås i en række bilmodeller, hvor din iPhone spille sammen med bilens skærm. Vi har testet systemet

  • Ikonerne er velkendte, når du forbinder din iPhone til Apple Carplay, der er bare ikke mange af dem, og systemet kan ikke meget mere, end et multimedieanlæg kan klare. Her er systemet i gang i Opel Astra. Foto: PR
Ikonerne er velkendte, når du forbinder din iPhone til Apple Carplay, der er bare ikke mange af dem, og systemet kan ikke meget mere, end et multimedieanlæg kan klare. Her er systemet i gang i Opel Astra. Foto: PR

Mange Apple-fans glæder sig sikkert over, at universet med de kendte ikoner nu også holder deres indtog i bilerne. Navnet er Apple Carplay og findes hos en række mærker, hvor det kan spille sammen med bilens indbyggede skærm, hvis den rigtige software er til stede.

Vi har nu testet systemet i blandt andet Suzuki Vitara, VW Touran og Audi A4.

Som udgangspunkt skal du forbinde telefonen til bilen med ladekablet. Her er ikke noget med trådløs overførsel. Det er bøvlet, men til gengæld får du ladet telefonen op.

Hvis du tror, at hele din mobiltelefon overføres til bilens storskærm, så glem det. Som udgangspunkt har systemet seks-otte apps, nemlig telefon, musikafspiller, navigationssystemet Apple Maps, besked-programmet Podcasts og iBooks samt typisk en app fra mærket selv. Men der er ikke noget med e-mails. Det kræver for meget opmærksomhed.

Og glem også alt om dine eksotiske og personlige apps fra samlingen. Du kan nemlig kun bruge apps, som er udviklet til Carplay, og som er godkendt af både Apple og bilfabrikkerne – og som vurderes at være trafiksikre.

Derfor låser din egen telefon også, når du kobles til Carplay, så du ikke fristes til at pille ved den undervejs.

Sagen er, at hver app skal tilpasses Carplay sammen med bilfabrikkerne, og der er lagt vægt på, at du skal kunne klare betjeningen så trafiksikkert som muligt, med talestyring gennem stemmestyringssystemet Siri, der kan genkende tale og læse sms-beskeder op.

Genkendelsens glæde er ellers stor, da de velkendte ikoner dukker frem på skærmen, og vi kan svirpe videre til næste skærmbillede med flere ikoner.

Lige som på telefonen kan du se, når der er nye sms’er eller telefonbeskeder. Tanken er, at du skal kunne betjene anlægget med stemmestyring. Foto: Jonas Ahlstrøm Lige som på telefonen kan du se, når der er nye sms’er eller telefonbeskeder. Tanken er, at du skal kunne betjene anlægget med stemmestyring. Foto: Jonas Ahlstrøm  

Men i en model som Audi A4 sker det med det indbyggede drejehjul i mærkets MMI-system, da den ikke har berøringsskærm, modsat for eksempel VW Touran. Styringen med hjulet gælder for øvrigt også i andre premiummærker som BMW og Mercedes.

Det er ret specielt, da logikken i Apples produkter netop er bygget op omkring berøringsskærmen.

Der er lagt op til, at du skal kunne betjene både navigation, telefon og sms’e med Siri. Her er Siri rimelig præcis på sms-delen, hvor vi altså kan sende beskeder ved at tale til den og få svaret læst op af Siri, som endda indgående beskriver for eksempel smileys. Siri opfanger det meste og kan læse tydeligt op, selv om det lyder syret, når ansigtsudtrykket på smileys omstændigt beskrives som 'smilende smiley med sammenknebne øjne'.

Tryk eller hjul
På telefondelen er Siri også kvik til at finde numre og ringe op med talens kraft.

På navigationen kniber det mere. Selv om vi taler til Siri med samme tydelige betoning som Oberst Hackel til Fru Fernando Møhge i tv-serien Matador, opfanger den elektroniske assistent tit vejnavnene forkert. Og så skal vi til at slette. Så er det nemmere og mere trafiksikkert at skrive adressen korrekt ind fra starten med tastatur eller rullehjul.

Siri er dog bedre til at genkende talen end mange af de andre integrerede systemer med talegenkendelse og oplæsning, som findes i mange af de biler, vi har testet.

Med Apple Car Play får du Apple Maps som vejviser. Fordelen er, at det kan være gratis at bruge, ulempen er, at det ikke er så helstøbt som Google Maps. Foto: Jonas Ahlstrøm Med Apple Car Play får du Apple Maps som vejviser. Fordelen er, at det kan være gratis at bruge, ulempen er, at det ikke er så helstøbt som Google Maps. Foto: Jonas Ahlstrøm  

Apple Maps fik fra starten hug for ikke at være så træfsikker og detaljeret, som Google Maps. Og selv om Apple Maps er blevet bedre, savner vi Google Maps funktionalitet. Det gælder for eksempel den feature, der følger dine vaner, og, når du er på vej hjem fra arbejde sidst på dagen, giver en update på trafikken på din rute og køretiden hjem.

Ikke færdigt
De fleste mærker har foreløbig lanceret systemet i bestemte modeller. Og flere kommer til. De fleste vil også kunne tilbyde Android Auto, som spiller sammen med bl.a Samsung-telefoner.

Men mange er tilbageholdende med markedsføringen. Systemerne virker nemlig stadig, som om de er under udvikling og ikke helt flyvefærdige. Det gælder især det nærmest ubrugelige Mirror Link, hvor man skulle kunne spejle sin smartphone på skærmen, men som ikke rigtig virker i nogle mærker – blandt andet fordi det foreløbig kun har fungeret sammen med få telefoner og har komplicerede funktioner.

På modeller med berøringsskærm kan du svirpe ikonerne og åbne dem som på telefonen, mens premiummærker som Audi på billedet som BMW og Mercedes styrer dem med rullehjul og taster. Foto: Jonas Ahlstrøm På modeller med berøringsskærm kan du svirpe ikonerne og åbne dem som på telefonen, mens premiummærker som Audi på billedet som BMW og Mercedes styrer dem med rullehjul og taster. Foto: Jonas Ahlstrøm  

Som tingene står i dag, er det dog ikke meget Apple Carplay tilbyder, som du ikke kan få i de integrerede multimediessystemer, der i forvejen findes til bilerne. Til gengæld vil du i en del modeller, hvor den kun er en skærm, kunne få integreret navigation gratis med Apple Maps. Det er for eksempel tilfældet i de fleste modeller af den nye Opel Astra og visse VW Golf-modeller.

Hvis navigationen skal være helt gratis, kræver det dog fri streaming, som mange har indenlands. Det kan dog blive dyrt i udlandet.

Sådan virker det
  • Apple Carplay er et system, hvor en række apps vises på bilens skærm.
  • Der er som udgangspunkt telefon, musikafspiller, navigationssystemet Apple Maps, SMS-programmet, Podcast og iBooks. Men der findes og kommer en række flere apps.
  • Bilmærker som Alfa Romeo, Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Citroën, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jaguar, Jeep, Kia, Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Renault Seat, Skoda, Skoda, Subaru, Suzuki, VW og Volvo har modeller med systemet, men flere ventes at følge, lige som mange bliver kompatible med konkurrenten Android Auto, som passer til bl.a. Samsung-telefoner.
  • Apple Carplay kan også fungere ved eftermontering på visse skærm-modeller fra Alpine, Pioneer og Kenwood.
  • Systemet virker med telefoner fra iPhone 5 og nyere.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere
EKSTRA Forbrug
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen