Ferie

Læserrejse: Jungleeventyr på Borneo

Tag med Ekstra Blevet Ferie på læserrejse til Borneo med hovedjægere og orangutanger

  • Op ad floden til hovedjægernes efterkommere, ibanstammen.
Op ad floden til hovedjægernes efterkommere, ibanstammen.
1/4
Næste »

Du skal vel videre til Borneo? Ellers har du ikke set det bedste af Malaysia, sagde min chauffør til mig under et besøg på paradisøen Langkawi.

Han var selv fra den malaysiske del af verdens tredjestørste ø, Borneo, og underholdt mig konstant om alt det og mere til, Borneo har at byde på.

Jeg nåede aldrig til Borneo. Men øen eller landet har altid har stået for mig som noget forjættende, siden jeg som ung i biffen så en rejsefilm med den gamle eventyrer og globetrotter Jørgen Bitschs besøg hos hovedjægerne.

Som læser får du nu mulighed for at opleve et ægte jungleeventyr med bl.a. to overnatninger i hovedjægernes langhuse på Borneo med Ekstra Bladet Ferie i samarbejde med Hannibal & Marco Polo.

13 dage fra 27. september til 9. oktober 2008 til en pris af 17.700 kr. pr. person til malaysisk Borneo inkluderer to dage i fascinerende Singapore med alle dine rejsedrømme om drømmerejsen opfyldt.Hovedjægerne
I lange, smalle både sejler vi op ad floden og dybt ind i junglen til landsbyen Nanga Sumpa. Her lever efterkommerne af de engang så frygtede hovedjægere. I dag tager de heldigvis kun turisternes penge.

Vi tilbringer et par spændende dage i selskab med ibanfolket, går på opdagelse i regnskoven og overnatter i stammens gæstehus – Ulu Ai-langhuset.

Videre til nye eventyr i Semangoh med turens absolutte højdepunkt, de truede orangutanger, når de i reservatet kommer ned fra træerne for at hente deres madpakke (frugter).

Jeg har hørt fra danskere, som har været i Semangoh, at de kun fik et glimt af orangutangerne. Andre fortæller, at de i flere timer oplevede, hvordan hunnerne eksempelvis stolt viste deres unger frem.

’Skovens mennesker’
Vi har tilpasset ankomsten til disse store menneskeaber, så vi kommer til at opleve eftermiddagsfodringen, hvor både store og små ’mennesker fra skoven’ henter deres friske, udlagte frugter.

Bako National Park står for opdagelse i regnskoven, et af de bedste steder på Borneo til at observere det rige dyreliv i dets naturlige omgivelser. Parken er også beboet af den sjældne røde næseabe med den sjove tud, som er så nysgerrig, at vi forhåbentlig får mere end et glimt.

Kødædende planter, vidunderlige vilde orkidéer, farverige fugle, næsehornsfuglen, skrigende løveaber og de ejendommelige, sky skæggrise bliver andre oplevelser i Nationalparken.

Vandfaldet Enseluai
Langbåd op af floden til det sceniske Enseluai-vandfald, hvor vi bader i kaskader af vand og prøver kræfter med den lokale fiskeriteknik under kyndig introduktion af eksperter.

De sidste dage tilbringer vi på Damai-stranden ved Det Sydkinesiske Hav med god tid til at slappe af på egen hånd og reflektere over læserrejsens mange højdepunkter.

Der er ikke noget at betænke sig på. Tilmeld dig omgående læserrejsen hos Hannibal & Marco Polo på telefon 33 76 67 00 i København eller i Århus på telefon 86 76 00 99. Du kan også booke via e-mail: hannibal@marcopolo.dk

Læs mere om læserrejsen i artiklen 'En uforglemmelig rejse' øverst.

Sannes babyer

- Jeg elsker orangutangerne. De er så søde, siger sangerinden Sanne Salomonsen med et skævt smil.

Hun har også noget at smile af som ’mor’ for hele fem orangutanger, som hun har adopteret i danske Lone D. Nielsens Nyaru Menteng Orangutang Center på Borneo.

Samtidig har hun købt 50 kvm regnskov i projektet Samboja Lestari og meldt sig ind i BOS Danmark (Borneo Orangutang Survial), en lille selvstændig forening med en stor gruppe frivillige. Alle hjælper med rehabilisering af de truede dyrearter og beskyttelse af naturen.

Regnskovene fælles i alarmerende hast og enestående plante- og dyreliv uddør.

- Hvis vi vil passe på vores miljø og de truede dyr her på kloden, må vi bevare regnskovene. Det er meget vigtigt, så hvis man har økonomisk mulighed for det, bør folk tænke på, hvordan de kan hjælpe, fastslår Sanne Salomonsen.

Hovedretten
Selv om vi skal bo under spartanske forhold i langhuset hos hovedjægernes efterkommere, går du ikke sulten i seng efter ’hovedretten’.

Den består af hvide ris, bønner, grønne blade, kylling og gris samt ananas.

Til morgenmaden serveres brød, minibananer, stegte bananskiver, spejlæg, råstegte kartofler og små kager.

Langhuset
Ulu Ai Langhuset, hvor vi overnatter to nætter, adskiller sig fra andre langhuse på flere punkter.

Det ligger længere oppe ad floden og dermed dybere ind i regnskoven. Langt vigtigere er dog, at huset og dets beboere indgår i et projekt om bæredygtig turisme.

Hovedjægernes efterkommere, ibanerne, har selv fastsat kriteriet for at klare turismen. Overskuddet tilfalder langhuset. Vi skal som gæster bo 40 meter fra ibanstammen, hvor vi bliver inviteret til eftermiddagste og besøg om aftenen.

Det er vigtigt for stammen, at de kan fortsætte deres dagligdag med mindst mulig påvirkning udefra. En svær balance, når man samtidig har brug for de penge, der kommer fra turismen. I øvrigt har de også tv.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen