Ferie

Biller, rådne æg og stegte edderkopper – den vildeste streetfood

Tør du smage? Her får du det mærkeligste mad i verden

  • Hvis du vil prøve balut, skal du rejse mod Asien. (foto: Flickr/shankar s.)
Hvis du vil prøve balut, skal du rejse mod Asien. (foto: Flickr/shankar s.)

Er du sulten? Hvad så med en friteret edderkop, et gammelt æg eller råddent hajkød. Det kan du nemlig få serveret, hvis du besøger madmarkederne rundt omkring i verden. Læg leverpostejmaden fra dig et øjeblik – og lad maven rumle, mens du dykker ned i verdens vilde streetfood-serveringer.

1000-års æg
Muligvis er navnet en smule overdrevet – det er i hvert fald svært at forestille sig at æggene, der serveres på kinesiske spisesteder skulle være hele 1000 år gamle.

Se også: Lufthavn undskylder for slange på bagagevogn

Men at dømme ud fra udseendet er det dog ikke helt frisklagte æg, du får serveret. Æggene kan rent faktisk være op til 100 dage gamle og opbevares i en lage af ler, salt, lime og aske, som gør dem helt sorte og grønne.
Selv om æggene er fint lagt op på lyserødt ingefær, er der delte meninger om rettens evne til at vække appetitten. (Foto: Flickr/Laughlin Elkind) Selv om æggene er fint lagt op på lyserødt ingefær, er der delte meninger om rettens evne til at vække appetitten. (Foto: Flickr/Laughlin Elkind)  

Konsistensen minder om lidt om gelerand – og smagen, ja, at dømme ud fra den tyske turist Marco Buchs møde med æggene er de ikke just en delikatesse:

– De mørke, fermenterede æg ligner noget man overhovedet ikke kan spise – og det er præcis også sådan de smager. Alt for saltede, rådne og intense i smagen – ingefæren og sojasaucen, som serveres til kan kun delvist gøre op for de forfærdelige smagsnuancer, har han sagt til Yahoo Travel om sit møde med 1000-års æg.

Se også: Derfor er den Dominikanske Republik turistfavorit

Knasende biller
Madmarkeder og gadekøkkener i Mexico serverer gerne de store biller, der lever i Mesquite-træerne i landet. Billerne ristes en smule, så den lidt ubehagelige smag af deres indvolde fjernes.
Var det noget med en crispy snack? (Foto: Flickr/shankar s.)  Var det noget med en crispy snack? (Foto: Flickr/shankar s.)  

De skulle smage bitter og knasende – og glide nemmere ned, hvis man spiser dem med lukkede øjne og tænker på, at man spiser cornflakes. Måske man bare skulle holde sig til kornflakes – de kan spises med åbne øjne – og smager ikke at indvolde.

Se også: Januarudsalget gælder også hos DSB

Et elskovsmiddel
Besøger du Philippinerne – og nogle af de omkringliggende asiatiske lande – kan du svinge forbi en streetfoodrestaurant og få serveret Balut, der dækker over en lidt alternativ æggemad.

Balut består af andeæg, hvor ællingen får lov at vokse i op til tre uger, før ægget koges og serveres som en lækker snack. Man skulle efter sigende kunne smage de små knogler, næb og fjer, som ællingen har nået at udvikle.
Man kan efter sigende smage knogler, næb og fjer, når man spiser Balut. (Foto: Flickr/shankar s.) Man kan efter sigende smage knogler, næb og fjer, når man spiser Balut. (Foto: Flickr/shankar s.)  

Rygtet hedder, at snacken skulle være et godt elskovsmiddel. Mon ikke der er mere smagsvenlige veje til at få gang i elskoven.

Verdens største edderkop
En behåret tarantel – på størrelse med en håndflade, dybstegt i olie med sukker og salt. Velbekomme.
Det her er en ret, der kan give myrkryb. (Foto: Flickr/istolethetv) Det her er en ret, der kan give myrkryb. (Foto: Flickr/istolethetv)  

Sådan en snack kan du få på tallerkenen i Cambodia. Den lidt krybende servering skulle rent faktisk smage bedre end den ser ud. Amerikaneren, Caroline Lupin smagte dem under en ferie i Cambodia.

– Overraskende lækre – de minder om ekstra sprøde kartoffelchips med barbecue-smag, har hun sagt til Yahoo Travel.

Se også: Spar penge og gå mere: Her er det bedste du kan gøre i det nye ferieår

Rådden haj
Islændinge har ry for at være robuste mennesker – og mon ikke man skal være det for at spise fermenteret, råddent grønlandsk hajkød.

Hákarl, som retten hedder, består af hajkød, der hænges til tørre i fire til fem måneder. På den måde fermenteres kødet, så den giftige urinsyre, der findes i de grønlandske hajer, omdannes til ammoniak, hvilket desuden giver kødet en stærk og gennemtrængende lugt.
Hákarl er fermenteret hajkød skåret i tern. Bon appetit. (Foto: Flickr/Audrey) Hákarl er fermenteret hajkød skåret i tern. Bon appetit. (Foto: Flickr/Audrey)  

Det serveres i små tern og kan købes på de fleste markeder overalt på Island. Amerikanske Toni Bell smagte Hákral og beskriver det således for Yahoo Travel:

– Det begynder egentlig med en fin smag, sådan smøragtig, men så overdøver smagen af ammoniak, der rent faktisk æder alt ilten i dine lunger.

Se også: Her koster en hospitalsseng mere end dit hotelværelse

Der er langt til danske 'to pølser med det hele' fra pølsevognen på hjørnet, som må være den mest klassiske streetfood i Danmark. Gad vide om de kinesiske, mexicanske eller filippinske turister synes, at vores 'hottere' er lige så mistænksomt mærkelige, som vi synes deres streetfood er.?

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen