Persondata politik

Rå sæl-lever på en isflage

En tur til Grønland fik smagsløgene til at ringe hos Mikkel Karstad

  • Mikkel Karstad er begejstret for de gode råvarer og den gode vin på Mallorca. Her lejer han og familien hus, og han laver mad udendørs. (Foto: Lars Ranek/All Over)
Mikkel Karstad er begejstret for de gode råvarer og den gode vin på Mallorca. Her lejer han og familien hus, og han laver mad udendørs. (Foto: Lars Ranek/All Over)
1 af 1
 

Trods kokketjanser på restauranter i verdensklasse fik Mikkel Karstad sin stærkeste madoplevelse langt fra de lækre madhuse. For ham fandt maden og omgivelserne hinanden i ti graders frost og højt solskin på en isflage ude midt i Diskobugten:

– Jeg var i Grønland for at optage madprogrammet 'Smagen af Danmark' til DR, og vi var ude i Diskobugten for at lave optagelser af sæler og hvaler.

– Da vi havde sejlet rundt en times tid, så vi en fanger stå ude midt i det åbne hav på en lille isflage og hive en sæl op. Efter at han havde flået den, tilbød han os at smage på den helt varme lever. Han skar leveren ud i tynde skiver, som vi spiste med en lille smule salt på.

– Hvordan smagte det?

– Overraskende godt – af friskt kød, ikke fisk eller tran.

– Men der er ingen tvivl om, at den måde, vi spiste kødet på, og i de rammer, så tæt på naturen og i sælens element, gjorde det til noget helt fantastisk. Flere af os blev nærmest 'høje' af det.

LÆS OGSÅ: Top-kok: Jeg spilder ikke et sekund på et dårligt måltid mad

Sælen er ikke den eneste oplevelse, som Mikkel Karstad har taget med videre:

Sødmefuld smag
– Vi spiste også rå, grønlandske koldtvandsrejer, som har en helt fantastisk intens og sødmefuld smag, og tatar af moskusokse rørt med sortbær, plukket i terrænet, hvor moskusoksen lever.

– Det var ikke høj gastronomi, men bare fantastiske råvarer i deres eget element og meget tæt på naturen.

– Det lyder lækkert. Hvor kan man ellers rejse hen for at få god mad?

– New York er fantastisk. De har mange forskellige spisesteder i forskellige niveauer, prisklasser og smag. Samtidig har de dejlige markeder, delikatessebutikker og specialsupermarkeder. Jeg var i New York i december, og især et besøg på restaurant Blue Hill var en stor oplevelse. Alt kan lade sig gøre i New York.

LÆS OGSÅ: Bedste og værste mad: Noget med søagurker

Nej tak til resort
Mikkel Karstad er godt gift og har tre børn. Derfor spiller maden ikke den store rolle i valget af feriedestination. Og dog:

– Vi har aldrig været på ferie på et resort med alt inklusive. Jeg kan slet ikke forestille mig, at vi skulle sidde og spise den mad, som de lavede der. Vi lejer stort set altid et hus eller lejlighed, så vi selv kan lave maden af de råvarer, vi har lyst til, i det tempo og på det tidspunkt, vi har lyst til.

Fantastiske Mallorca

Ud over New York er Mikkel Karstad glad for Mallorca

– Mallorca er fantastisk på mange måder, dejligt klima, smukke strande, gode råvarer – både fisk, grønt og kød. Deres lokale vin er også rigtig god, og det meste fås til rimelige priser.

– Jeg er især vild med sydøstkysten, hvor vi har lejet et hus en del gange. Vi bader og slapper af i løbet af dagen. På vejen hjem fra stranden køber vi lidt ind, og så laver vi mad på terrassen over åbent ildsted med udsigt ud over havet. Det kan sgu ikke blive meget bedre!

Om Mikkel:

Har aftjent sin værnepligt på nogle af verdens bedste restauranter. Her er et par stykker:

Fra 2006:

Gastronomisk rådgiver for Claus Meyer.

2003-2005:

Køkkenchef på Christiansborg.

2001-2003:

Køkkenchef på restaurant M/S Amerika.

1998-2000: Souschef på restaurant Kommandanten (to stjerner i Michelinguiden).

1996-1998: Kok på restaurant Era Ora (en stjerne i Michelin-guiden).

1996: Kok på restaurant Kommandanten (en stjerne i Michelin-guiden).

1996: Kok på restaurant La Tante Claire i London (tre stjerner i Michelin-guiden).

1995: Udlært kok fra Krogs Fiskerestaurant.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Linette K. Jespersen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik