'Ved I, hvad der er verdens hurtigste fugl?'

Min tiårige datter havde læst på lektien, så hun kunne teste mormor og morfar på vej til Ørnereservatet nær toppen af Danmark

Ørnene kommer så tæt på, at suset fra deres vinger kan mærkes. Her er det en kongeørn. (Foto: Ørnereservatet)
Ørnene kommer så tæt på, at suset fra deres vinger kan mærkes. Her er det en kongeørn. (Foto: Ørnereservatet)

Margrethe er indisponibel, fordi hun ligger på æg.

Vi bliver lidt skuffede, da vi får det at vide. Vi har nemlig læst om Margrethe før besøget på Ørnereservatet mellem Ålbæk og Tversted i Nordjylland, og vi vil så gerne møde hende.

Margrethe er en havørn.

På Ørnereservatet, hvor vi har smidt Skodaen og er på vej ind for at se opvisning med rovfugle, har Margrethe haft den vane at sætte sig blandt publikum – helt upåvirket af deres tilstedeværelse – hvorefter hun med royal selvfølge har nydt forestillingen og samtidig fuldstændig ignoreret de blikke, som folk tilkastede hende.

Vi har noget med rovfugle i min familie. Vi finder dem umådeligt fascinerende.

LÆS OGSÅ: Mission flyvende ørn

Min egen tiårige tween-dronning har nu taget et fast tag i sin mormor og morfar på vej ind på opvisningspladsen. Hun har brugt hele bilturen til at tale uafladeligt om fugle.

- Ved I, hvad der er verdens hurtigste fugl?

Nej, det vidste mormor og morfar jo ikke, for de har ligesom ikke fulgt med, når Sebastian Klein rejste rundt inde i fjernsynet og ledte efter dyr, der var højest, stærkest og hurtigst.

- Det er vandrefalken, konstaterede hun kort efter - de fik vistnok ikke engang tid til at svare - hvorefter hun kastede sig ud i et nyt spørgsmål.

Imens forsøgte jeg at finde ind til en indre zen-tilstand, hvor jeg kunne hvile ørerne.

Der lød et sus
Vandrefalken dykker hurtigt efter lokkemaden, som falkoneren svinger på en snor. Der lyder et sus. Ikke gennem publikum, men i bogstaveligste forstand fra fuglen, fordi den dykker med umådelig fart. Vandrefalken kan komme op på den ubegribelige fart af 350 kilometer i timen, hvilket Skodaen ikke engang rykker på vej ned ad en bakke med en kraftig raket i udstødningen.

Publikum dukker sig, men vandrefalken mestrer suverænt sine flyvefærdigheder. Vi sidder i den varme sommer-støvregn på en enkel tribune i træ, der flot føjer sig ind i landskabet, der er bredt ud foran os. En blyfarvet sø, bløde bakker i grønne og gullige kulører og konturer af graner iblandet lysere løv. På træbygningen – med et spændende mini-museum om rovfugle indeni – er et tårn, hvor fede duer daser. Jeg tænker, at de nok er for stor en mundfuld for vandrefalken.

Der bliver helt stille, da to falkonerryttere rider ud i landskabet. Den ene hest er ved at blive trænet til opgaven, får vi at vide i højttaleren. Det tror vi på, for kort efter er den tæt på panik over den flyvende tingest, der suser om ørerne på den i hvirvlende fart.

Havørnen hæver sig op
Dernæst flyver den sjældne afrikanske sortørn fra pæl til pæl – helt tæt på publikum. Et øjeblik føler jeg en form for kontakt med den gigantiske fugl, før den lokkes videre af falkoneren.

– Se, se, siger mit tween-barn, da det er de nordatlantiske havørnes tur.

Ind kommer ikke mindre end Margrethes unger, Vikna og Floke. Deres kraftige, krumme næb, det enorme, firkantede vingefang og deres særlige kendetegn, deres halefjer, der sidder som en kridhvid vifte.

Jeg mærker min datters hånd i min og ser kort op på tårnet på træbygningen. Duerne er klogeligt væk. De er nemlig ikke længere en lidt for stor mundfuld, men oplagt bytte. Margrethes kongelige afkom hæver sig cirklende på vindene, og showet begynder. Tænk, at de store fugle faktisk yngler i den danske natur.

De svæver snart så elegant, som var hele sommerens varme luft under deres vinger, snart sidder de på en gren og ser – nærmest lidt fornøjede – ud over publikum, snart dykker de efter lokkemad.

Det bliver dog lidt for meget for mig, da de hopper klumpe-dumpe-agtigt hen over plænen, for jeg synes, at den positur må være en ydmygelse for en dronnings afkom, og min datter griner da også lidt for højt og længe.

Kort efter giver Stellers-ørnen, Kamtjatka, verdens største ørn, til gengæld falkoneren fingeren – helt fortjent efter ydmygelsen af Margrethes unger.

Den flyver langt ud i landskabet og sætter sig på en bakke. Lige meget hvor meget falkoneren svinger lokkemaden, bliver fuglen siddende og ser stædigt væk.

Til sidst nedlader den sig dog til at vende sig mod sin tjener og flyve den korte vej for at lande lidt derfra, som vil den sige:

– Hallo makker, du må komme til mig.

Det gør hun så, falkoneren, der er vant til at omgås de majestætiske fugle.

Da jeg den aften putter min datter, står der et postkort med et motiv af 'Margrethe' op ad væggen. Der ligger også en falkefjer på hylden. Jeg tænker, at når vi i morgen skal køre langt, må jeg nok væbne mig med tålmodighed, når talen falder på rovfugle.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen