Savlende svin og søuhyrer

Kan du finde flere dyr end jeg? Det kan man fornøje sig med at finde svar på under en skulpturjagt i Holstebro

Lægger man en mønt på Metalsvinets tunge og gnider dets tryne, siges det, at man får sine ønsker for fremtiden opfyldt. Pengene går til kræftramte børn. (Foto: Lisbeth Povlsen)
Lægger man en mønt på Metalsvinets tunge og gnider dets tryne, siges det, at man får sine ønsker for fremtiden opfyldt. Pengene går til kræftramte børn. (Foto: Lisbeth Povlsen)

Find Holger. Den leg kender de fleste børnefamilier nok, og mange har sikkert haft sjove oplevelser med de mange bøger, hvor man skal finde den rigtige Holger med den stribede tophue blandt et mylder af bygninger, mennesker, dyr, maskiner osv. Men hvorfor nøjes med bøgerne, når man kan flytte legen ud i byen og bytte Holger ud med Maren – og med et væld af andre figurer?

Holstebro er berømt som handelsby, men også som en by, der siden 1960'erne har satset på kultur og kunst, ikke mindst på skulpturer. Det hele begyndte i 1966, da et modigt byråd besluttede at købe en umiddelbart undselig figur af en kvinde på en kærre.

Det er hende, der lokalt går under navnet Maren. Det vender vi tilbage til. For den lille kvindeskulptur har flere gange sat byen på den anden ende og har sågar et kor af ulønnede vægtere, der i sommermånederne synger hende op og ned, som var hun selve solen …

Søuhyret og ridder Holst
Men Maren er ikke alene i bybilledet. Siden hun kom til byen, har Holstebro fået et væld af nye indbyggere i form af skulpturer, som gemmer sig i gågadens fliser, skjuler sig i smøgerne og under broerne eller troner højt oppe på tagene af musikhuse og hoteller.

Faktisk er der også adskillige, der kom før Maren. Det gælder f.eks. en knælende dreng, som sidder midt på Nørregade. Og det mystiske søuhyre – eller er det bare en stor fisk? – der kigger frem fra en bropille under Storebroen, der fører over Storå lige bag musikteatret.

LÆS OGSÅ: På bæverjagt i Klosterheden

Den kaldes Basilisken og er lavet af Holstebro-kunstneren Paul M. Cederdorff som illustration af det gamle sagn om den lede orm Basilisken, der angiveligt levede under Storå og åd alle, der prøvede at komme over broen. En modig ridder, Holst, kom til byen og kæmpede mod ormen, som blev så bange, at den blev forvandlet til en sten. Ridderen derimod kom til at give navn til Holstebro.

Lav selv reglerne
Kunsten i Holstebro er ikke kun noget, man skal ind på museer og gallerier for at se. Det er snarere noget, man skal gå på jagt efter i byens gader og stræder. Man kan lave sin egen skulpturjagt, hvor man selv laver reglerne.

Hvem kan finde flest skulpturer på en time – og dokumentere fundet ved at tage billeder med mobilen? Hvem kan finde flest menneskefigurer, og hvem kan finde flest dyr? Præmien kan man jo også selv finde på –måske en tur i musikteatret, en kæmpe is eller måske en tur i byens badeland?

Men man kan også vælge sin skattejagt blandt de flere forskellige turforslag. Vælger I skolelærernes skulpturjagt, får I 12 opgaver, hvor I bl.a. skal svare på, hvilke dyr der indgår i den savlende skulptur Metalsvinet.

På børnebiblioteket kan man få en kulturrygsæk med inspiration til en tur rundt i byen med tegneblok og opgaveark. Turistbureauet har en folder om alle byens skulpturer, hvor man kan læse fakta om kunstværkerne og anekdoter om deres 'liv'. Der er f.eks. historien om Maren, og den er næsten ikke til at komme uden om, uanset hvilken skattejagt man vælger.

Madpakker til Maren
Maren hedder egentlig 'Kvinde på kærre' og er en skulptur skabt af den schweiziske kunstner Alberto Giacometti (1901-1966) i 1942. Kommunen købte den i 1966 for 210.000 kroner – en voldsom sum på det tidspunkt.

Og selv om Carlsbergfondet bidrog med 60.000 kroner, var mange af byens borgere forargede over, at byrådet ville bruge så mange penge på kunst. Andre lagde madpakker ud til den stakkels Maren, som var så tynd som et af sivene i Storå, og som snart fik øgenavnet 'kløpinden'.

Med tiden blev de fleste dog enige om, at Maren var en uundværlig del af byen, og der er ingen tvivl om, at hun er byens mest berømte borger. Mange Holstebro-borgere har et endog meget passioneret forhold til hende. Denne artikels forfatter er f.eks. gift med en tidligere Holstebro-borger, der som barn var så optaget af Maren, at han en vinterdag på vej til skole fandt på at kysse hende på hendes små, kolde bryster. Det var frostvejr, og drengens læber frøs fast. Så det blev en smertefuld adskillelse fra skulpturen.

Godnatsange til Maren
Siden har han fulgt Maren på lidt større afstand. Han har hørt, hvordan hun i 2008 blev vurderet til at være over 100 millioner kroner værd. Det fik kommunen til at beslutte at beskytte Maren bedre mod tyveri. Så nu sænkes hun hver aften ned i en kasse under jordhøjde og dukker først op næste morgen.

Mandag til fredag i hele juli og august bliver Maren endda sunget i seng, når kulturvægterne går gennem byen og fortæller om nogle af kunstværkerne, før de slutter foran det gamle rådhus, hvor Maren står. Kl. 21 synger de hende så ned i hendes hul.

Desuden har Maren sin egen hymne, som man kan downloade og høre på sin mobiltelefon ved at sms'e til det nummer, der står ved skulpturen.

Og jo, i dagtimerne kan man sagtens kysse Maren. Men pladsen, hvor hun står, er videoovervåget, så man må regne med, at man kan blive afsløret som kunst-kysser.

1 af 2 Og her er Maren, Holstebros mest berømte borger. I dag er hun kun fremme i dagslys, for kl. 21 hver aften bliver hun sunget ned i sit hul foran det gamle rådhus. (Foto: Malene Fenger-Grøndahl)
2 af 2 Lægger man en mønt på Metalsvinets tunge og gnider dets tryne, siges det, at man får sine ønsker for fremtiden opfyldt. Pengene går til kræftramte børn. (Foto: Lisbeth Povlsen)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen