Adventssøndag ved Limfjorden

Spis julefrokost på Thyholm og udforsk den lille ø Jegindø på julefyldt mave

Tambohus Kro har udsigt over Limfjorden. (Foto: PR)
Tambohus Kro har udsigt over Limfjorden. (Foto: PR)

Smalle veje næsten uden trafik fører os til Tambohus Kro ved Thyholm i Jylland. Efter en venlig modtagelse i receptionen får vi udleveret en nøgle af den slags, man ikke lige glemmer i lommen ved afrejse.

Tambohus Kro ligger lige ud til vandet på Thyholms østside, og den lille ø Jegindø på ca. seks gange tre km i størrelse, er et oplagt sted at begynde vores udforskning af området. Jegindø er forbundet til Thyholm via en dæmning, og det tager kun få minutter at køre over dæmningen, som blev anlagt i 1916.

Vi har næsten øen for os selv og møder kun få biler på de smalle, kringlede veje. Vi passerer den hvidkalkede kirke og når frem til havnen.

LÆS OGSÅ: Prøv gibbernakker-ruten

Her er både nyt og gammelt. 'Æ Fywerhus' fiskerimuseum fortæller om den fiskeritradition, som næsten er uddød, om fiskernes liv og deres redskaber. Større maskineri er udenfor. Alt er frit tilgængeligt.

Fiskeri og lystbåde
Fiskeriet er dog ikke fortid endnu. Havnen er hjemsted for fartøjer med muslingeskrabere samt erhvervs- og fritidsfiskere, og der er udmærkede faciliteter for de stadig flere lystsejlere, der finder vej til den idylliske havn,

Også landkrabber har fået øjnene op for den friske luft, stilheden og al den plads. Her er ikke så mange til salg-skilte. Et springer dog i øjnene. Det er foran et i en række ens toplans huse med udsigt over havnen – ikke ferielejligheder til udlejning, men ejerboliger til fritids- eller helårsbeboelse. Da de for få år siden blev udbudt til salg, var de væk i løbet af få timer. Så hvis man lige står med et par millioner, kan man blive husejer her.

Vi forsøger at følge kysten øen rundt, havner et par gange på grusveje, må vende om, fordi vejen ender blindt, men er på forbløffende kort tid tilbage ved Tambohus Kro.

Der er stadig lidt eftermiddag tilbage, hvilket udnyttes til en spadseretur langs strandkanten på den anden side af vejen. Bortset fra temperaturen virker vandet indbydende med små gopler og bittesmå fisk helt ind i bølgeskvulpet. Bag en smal sandbræmme vokser siv, græs og hybenkrat. Lækroge med borde og bænke og joller trukket lidt op fra vandet fortæller om husejere, der forstår at udnytte den direkte adgang til vandet.

1 af 3 Kroen serverer julefrokost til de sultne. (Foto: Hanne Würtz)
2 af 3 Jegindø kan ses fra fastlandet. (Foto: Hanne Würtz)
3 af 3 Tambohus Kro har udsigt over Limfjorden. (Foto: PR)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen