Danmark

Berømte ege i glas og ramme

  • Og her sidder man så midt i kulturen og kigger ud på naturen om det nye Fuglsang Kunstmuseum, der blev indviet i 2008. (Foto: Nicole Wolter)
Og her sidder man så midt i kulturen og kigger ud på naturen om det nye Fuglsang Kunstmuseum, der blev indviet i 2008. (Foto: Nicole Wolter)

Røde i kinderne når vi frem. Vi har vandret med en sivskov på vores venstre side og med Guldborgsund, der slynger sig blåt mellem Lolland og Falster, på vores højre side.

Vi har forceret et uhørt antal broer og brædder over kanaler med mørkt vand og sjap.

Nu står vi med mudret fodtøj i det fredede kulturlandskab Skejten, hvor egenes krogede grene står sorte mod himlen.

Vi tripper uden om kreaturernes våde kokasser og de gule engmyrers tuer.

Imens driller en tanke os: Der er altså noget med de ege?

Det er måske nok en underlig måde at indlede en artikel om et kunstmuseum, men det er den i særklasse suveræne beliggenhed, der gør Fuglsang Kunstmuseum unik.

Skejtens ege på museum
Museet ligger nemlig kun et (langt) stenkast fra Skejten.

Det er fladt, hvidt og moderne og i perfekt kontrast til det smukke, røde Fuglsang, der er godset med kamtakket facade, voldgrav og slotshave, der står lige over for indgangen til museet som et levn fra en svunden tid.

Indenfor hænger et mindre, nærmest lidt undseligt, maleri af kunstneren Olaf Rude (1886-1957).

Foran værket er det svært ikke at lyse op i et smil, for det forestiller netop Skejtens kæmpestore ege, der står majestætiske ikke langt herfra.

Maleren Olaf Rude var landmandssøn, og han voksede op på denne egn. Han fik på et tidspunkt den ære at udsmykke Folketingssalen på Christiansborg.

Det gjorde han i 1957 med netop Skejtens ege, der således ofte er blevet gengivet, når tv-apparaterne zoomer ind på Folketingets talerstol.

Tilbage på Fuglsang Kunstmuseum sidder jeg kort efter i en af de tre stole i museets udsigtsrum, der ligger i en perfekt forlængelse af bygningen ud i det flade lollandske landskab med Skejten i horisonten.

Mine tanker er ligesom hævet til et højere niveau end morgenens trafikkaos, 'Paradise Hotel' på TV3 og BonBon-Land – ikke at der er noget galt med det.

Men her sidder jeg – med glas til alle sider som i et akvarium – og tænker på naturen, kunsten og kulturen i den sammenhæng, som netop er åbenbaret for mig.

Arkitektur og kunst ad libitum
Det lyse museum, tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton og indviet i 2008, har en fin samling af dansk maleri, skulptur og kunst fra 1700-tallet og frem til i dag.

Man kan dvæle foran værker af guldalderens Jens Juel, Skagensmalerne, fynboerne, modernisterne, mørkemalerne som netop Olaf Rude og Cobra-kunst.

For børnefamilien er totaloplevelsen af museet og naturen den perfekte oplevelse. Der kan også let gå sport i at finde lokale motiver. Museet rummer mange malerier fra Lolland-Falster, så det er bare om at gå på jagt efter Nakskov Kirke, Fuglsang Have, Maribosøerne og meget andet.

Fire fede fif

1 Gå ikke glip af en vandretur til Skejten. Den lange tur, der begynder i bunden af slotshaven, Fuglsang Have, er langt den største oplevelse, men den er lang, ikke for gangbesværede og kræver fodtøj, der kan tåle både mudder og vand. Ellers kan turen tages ad en grusvej over markerne. På museet kan vandrelystne besøgende få en gratis folder, 'Skejten/Fuglsang', med rutebeskrivelse og kort.

2 Gå heller ikke glip af et besøg i slotshaven over for museet. Fuglsang Have er eventyrlig med magnolie, kinesisk vandgran og et abetræ. Haven har også en hemmelighed. En af de gigantiske tujaer har en hule, der er som en katedral. Ubeskrivelig stor, uendelig smuk og med et strejf af eventyr. Gå på jagt efter den – den er ikke svær at finde.

3 Nyd også godset Fuglsang med den skønne middelalderlige borgholm med vandgrav, åkander, guldfisk og sølvkarusser. Der er rundvisninger på godset. Tidspunkter annonceres i glasskabet ved broen over vandgraven.

4 Det er oplagt at spise frokost i det grønne, men der er også en skøn café på museet med for eksempel blåmuslinger i hvidvinssauce, skønne tapas-tallerkner og amerikanske pandekager, flere slags sandwicher og frugtsaft fra lokale leverandører. Der er også en børnemenu.

Se mere på fuglsangkunstmuseum.dk

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned