Krydderurternes jyske højborg

Køb en traditionel persille, en blålig basilikum eller en fræk salvie sammen med dette års julepynt på Vitskøl Kloster ved Limfjorden

Vitskøl Kloster blev opført omkring 1158 af Valdemar den Store. (Foto: Hanne Würtz)
Vitskøl Kloster blev opført omkring 1158 af Valdemar den Store. (Foto: Hanne Würtz)

Hvor kommer den mon fra, potten med persille eller mynte, som er lagt i indkøbsvognen for at blive transporteret hjem til vindueskarmen eller udplantning i haven?

Det er ikke usandsynligt, at den er fremavlet på Vitskøl Kloster, der er landets største producent af krydder- og lægeurter med et udvalg på 200 arter.

Kvaliteten er i top. Ellers ville f.eks. Løgismose A/S, der har slået sig op på at satse på gourmet-produkter, næppe være blandt aftagerne, som også tæller Svinkløv Badehotel både med hensyn til krydderurter og grøntsager. Og så er der supermarkeder, grønthandlere, andre planteskoler samt postordresalget og haveinteresserede, som lægger vejen omkring Vitskøl Kloster for at hente inspiration i urtehaven med henblik på at udvide samlingen i den hjemlige krydderhave. Eller blot gøre en handel i det røde træskur, som holder åbent fra morgenstunden.

Mange varianter
Der er tre drivhuse, to kolde og et varmt, og der er fyldt godt op med krydderurter i potter i flere størrelser, 11, 13 og 16 cm, som for de mest almindelige sorters vedkommende koster henholdsvis 30, 45 og 60 kr. Her er mynte ikke bare mynte og timian ikke bare timian. Der er mange varianter at vælge imellem. Det samme gælder f.eks. også basilikum, som fås i bl.a. en blålilla version.

LÆS OGSÅ: Besøgstips til kongekirkerne

– De fleste, der kommer her, er nok nysgerrige efter at se andre krydderurter end de mest kendte. Men flertallet er tilbageholdende med at købe dem, måske er de usikre over for brugen af dem, mener stedets gartnerfaglærer Helene Kejser og tilføjer, at salvie kommer med i kurven, hvis kunderne skal flotte sig lidt.

– Det er anderledes med samlerne. De skal bare have alle de varianter, de kan opdrive, selv om de sjældnere planter er dyrere, forklarer hun.

Hold festen her
Gartneriet leverer også alle krydderurter og grøntsager til Vitskøl Klosters køkken, hvor der hver dag bliver lavet mad til stedets 64 elever plus personale samt til diverse møder, kurser og sammenkomster.

Private har også mulighed for at leje lokaler til familiens mærkedage i disse herskabelige omgivelser kun et stenkast fra Limfjorden.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen