God og gratis efterårsunderholdning

Det koster ikke noget at besøge professor Snapes eliksirværksted eller at gå på mælkebar i hovedstaden - Ferie guider dig til gratis fornøjelser for hele familien

Statens Museum for Kunst inviterer musikglade familier til jazz. (Foto: Statens Museum for Kunst)
Statens Museum for Kunst inviterer musikglade familier til jazz. (Foto: Statens Museum for Kunst)

Sommeren er forbi, og efterårsvejret har indtaget Danmark. Heldigvis er endnu en ferieuge snart i sigte. Men ferieuger kan nemt slå bunden ud af budgettet, selv når man 'bare' bliver hjemme. For der skal ske noget. Og Danmark kan ikke bryste sig af at være et af de billigste lande. I september blev København kåret som verdens femte dyreste by ifølge en opgørelse fra den schweiziske bank UBS.

Heldigvis kan du sagtens få en underholdende efterårsferie med ungerne, uden at du behøver at række dybt ned i lommerne. De fleste regioner og kommuner arrangerer masser af spændende aktiviteter i børnehøjde. Mange af de børnevenlige tilbud findes i København, men du kan også sagtens få masser af børnesjov i resten af landet.

Ferie giver dig her et udpluk af de mange gratis arrangementer for børn i efterårsferien.

Milk City

Arla opstiller en urban by af mælk, den såkaldte Milk City, midt i København. Milk City består af fem huse, som er formet som mælkekartoner og opbygget af flere tusinde grønne mælkekasser. Det er kunstneren Jonas Pindhund, der sammen med Arla står bag projektet om det grønne kunstværk, som du finder på Højbro Plads i Københavns centrum.

I Milk City kan du opleve den klassiske hvide mælk fra kartonen på morgenbordet på helt nye måder. I byens mælkebar kan du få 11 forskellige og sjove mælkedrinks, som du og børnene helt sikkert ikke har prøvet før. Blandt andet kan du slukke tørsten med 'Sunny Beach' og 'Kung Fu shot'. Derudover kan børnene skrive sig ind i rekordbøgerne ved konkurrencer som 'mælkekassesidning' eller 'kast med mælkelåg'.

Hvor: Højbro Plads, København

Hvornår: Milk City har åbent fra torsdag den 18. oktober til lørdag den 20. oktober fra 10-17.

Se mere på: www.arla.dk.

Jazz for Kids

I efterårsferien inviterer Statens Museum for Kunst og Copenhagen Jazz Festival børn ind i fantasiens verden, hvor et miks af farveblyanter, et tre meter langt lærred og et specialdesignet lydspor med skøn musik fra nogle af landets bedste pladesamlinger vil underholde børnene i tre dage.

Hver dag vil Morten Lindberg – også kendt som Master Fatman – i selskab med en særlig musikalsk gæst være med til at sætte fantasien i sving hos børnene. Børnene bliver bedt om at tænke over, hvordan det ville se ud, hvis der nu fandtes levende mennesker på planeten Saturn, spurgt, om der mon findes vulkaner på Neptun, eller hvad nu, hvis man opdagede, at der fandtes dyr på Jupiter?

Hvor: Statens Museum for Kunst, København

Hvornår: Jazz for Kids er åbent fra tirsdag den 16. oktober til torsdag den 18. oktober fra 13-16.

Se mere på: www.smk.dk

Bliv kejser for en dag

Ny Carlsberg Glyptoteket i København slår dørene op og inviterer børnene indenfor i et romersk univers. Her kan poderne besøge det romerske børneværksted og klæde sig ud som romerske kejsere eller som fine romerske damer. Det romerske børneværkssted vil være befolket af arkæologer, der fortæller historier om hverdagen i det gamle Rom. Når børnene får lyst til at være aktive, kan de lave gladiatorsværd og romerske mønter samt underskrive vigtige papirer på ægte kejsermaner. Herudover kan børn og voksne komme på kunstnerisk skattejagt. Frem til februar viser museet nemlig forestillingen 'Forlis', hvor man ved at løse en række gåder i udstillingen kan deltage i en konkurrence om fine præmier.

Hvor: Ny Carlsberg Glyptotek, København

Hvornår: Børneværkstedet er åbent 11-16 fra lørdag den 13. oktober til søndag den 21. oktober. Museet er dog lukket om mandagen.

Se mere på: www.glyptoteket.dk

En dag i indianerverden

Lad børnene finde deres indre indianer frem, når Nationalmuseet i efterårsferien inviterer hele familien til Powwow Workshop. Her kan børnene lære om de nordamerikanske indianere og deres liv på prærien og lytte til indianske myter om for eksempel Tordenfuglen, som skaber tordendrøn, når den basker med vingerne. Børnene kan også få sat gang i de kreative sjæle og lave smykker med fjer og perler. Og hvis man er rigtig indianer, så skal man naturligvis også have et indianernavn, der passer til ens personlighed. Lad børnene finde ud af, om de mon er 'Syngende stemme', 'Sorte Bjørn' eller noget helt tredje.

Hvor: Nationalmuseet, København

Hvornår: Indianerværkstedet er åbent fra mandag den 15. oktober til fredag den 19. oktober fra 12-14.

Se mere på: www.natmus.dk

Kartoffelferie i Odense

Børnenes efterårsferie var oprindeligt en fritagelse fra skolegang for at grave kartofler op. Derfor blev ferien logisk nok kaldt kartoffelferie. Selv om de færreste børn tilbringer efterårsferien med at grave kartofler op, kan børnene alligevel få et indblik i, hvordan man gjorde 'i gamle dage'. I efterårsferien inviterer Den Fynske Landsby til masser af spændende aktiviteter i børnehøjde. Her kan børnene for eksempel prøve kræfter med at lave reb, støbe lys, lave roemænd eller bage kardemommekager i den store bageovn. De kan også få lov til at overvære, hvordan man slagter en gris og få hele forhistorien om, hvordan man slagtede grise i Danmark 'i gamle dage'. Børn og unge under 18 år har gratis entré.

Hvor: Den Fynske Landsby, Odense

Hvornår: Der er aktiviteter for børn i Den Fynske Landsby fra mandag den 15. oktober til fredag den 19. oktober fra 11-15.

Se mere på: www.museum.odense.dk

Harry Potter-magi på Fyn

Odense slår endnu en gang dørene op for Harry Potter-Festivalen. Torve, stræder og butikker i Odense centrum bliver omdannet til et Harry Potter-Univers med et hav af forskellige magiske aktiviteter og oplevelser for både børn og voksne. Børnene kan være så heldige at møde de forskellige kendte figurer fra Harry Potter-verdenen, og de kan besøge Gringotts Bank, hvor de kan veksle deres mugglerpenge (25 kroner) til så mange galleoner, at der er rigeligt til at besøge alle butikker og værksteder. På Gråbrødre Plads finder man år den magiske markedsdag, hvor Hagrid fortæller om, hvor der skal bruges besværgelser for at holde dødsgardisterne væk, de mindste kan tage en tur i den fortryllede skov, og de ældre børn vil højst sandsynligt være underholdt af en tur i Professor Snapes magiske eliksirværksted.

Hvor: Odense centrum

Hvornår: Harry Potter-Festivalen foregår fra fredag den 19. oktober til lørdag den 20. oktober 11-16.

Se mere på: www.odensebib.dk/harrypotter

Ud i det fri på cykel

Børn elsker at være ude i naturen, og det bliver ikke mindre kedeligt af, at det foregår på cykel sammen med forældrene. I efterårsferien har Naturstyrelsen Vendsyssel, Hune Blokhus Cykeludlejning samt Hune Bageri arrangeret en cykeltur rundt i skoven.

Undervejs skal der kigges efter grævlingens hule, og så skal skovens største myre, herkulesmyren, findes. Derudover skal børnene undersøge, hvad dyrene spiser, og se, om de mon kan lide den samme mad. Ved skovsøen bliver der holdt pause, og her kan alle børnene få lov til at snitte en træfigur.

Hvor: Hune-Blokhus

Hvornår: Cykelturen foregår onsdag den 17. oktober 13.30-15-30.

Se mere på: www.visitnordjylland.dk

Find din indre pirat frem

Tag en klap for øjet, en klo i hånden, og tag børnene med ind i piraternes verden, når Aabenraa Museum holder piratuge i efterårsferien. Her kan børnene være med til masser af aktiviteter på ægte piratmaner.

De kan få lov til at bygge deres eget modelskib, løfte med taljer, grave efter guld, opleve rigtige piratkanoner, se ildjonglører, gå på skattejagt og se Piratdronningen og Peggy Sue trylle. Det er femte år i træk, at Aabenrå Museum af holder Piratuge. , og som noget nyt i år kan børnene desuden få lov til at gå på en fodpert - det tov, som sømanden går på, mens han hænger over en rå og arbejder med sejlet.

Hvor: Aabenraa Museum, Aabenraa

Hvornår: Piratmuseet har åben fra mandag den 15. oktober til fredag den 19. oktober 10-15.

Se mere på: www.museum-sonderjylland.dk

Design dit eget Barbie-tøj

Barbie-Workshoppen på Viby Bibliotek er for alle børn, der er vilde med barbie–dukker.

Modedesigner Malene Redder Ruby hjælpe dig med at lave fancy haute couture-kjoler til dine medbragte Barbie- og bratzdukker.

Designeren sørger for symaskine, tråd og stofrester, så børnene skal blot huske egen dukke, saks og god fantasi. Dette arrangement gælder for børn og unge fra seks –tretten år.

Hvor: Viby Bibliotek, Århus

Hvornår: Onsdag den 17. oktober fra 10:00 - 12:30.

Se mere på: www.aakb.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen