En verden ved vand i Silkeborg

Horder af lokale og turister flokkes i kanoerne i Silkeborg

Så venter vi bare på, om de tipper i vandet.
Så venter vi bare på, om de tipper i vandet.

I det midtjyske ligger den unge købstad Silkeborg, der viden om er kendt for sin umådelig smukke placering ved Silkeborgsøerne og Gudenå med Himmelbjerget som toppen af kransekagen.

Her er der søgrønt vand, gennemsigtigt, strømmende åvand og små søer, hvor solen glimter i vandoverfladen mellem bakker klædt i bøg. Her er klare kilder og kurbad i luften, horder af lokale og turister i kanoer og et af landets mest berømte passagerskibe, Hjejlen.

LÆS OGSÅ: På cykel i Søhøjlandet ved Silkeborg

Når det kommer til ferskvand, er Silkeborg faktisk uden lige i Danmark, og der er masser af oplevelser at hente.

1 Dase langs åens bred: Vandet i Gudenåen har allerede rejst langt, når det på vej ind i Silkeborgs hjerte passerer Byparken Indelukket, der er et af silkeborgensernes foretrukne rekreative områder.

Her kan man ligge med et græsstrå i munden og se på åen, der søgrøn flyder forbi – måske med en kano på overfladen – på en baggrund af bøg, der står helt ned til vandkanten.

Lystbåde er tøjret langs åen og i en kanal, der er gravet ind i landet i en lille bue, hvorover der går to broer.

Her er der legeplads, grønne plæner, rododendron, højt til loftet og minigolf. Der er i den grad dømt picnic på dette sted, hvor en pose med brød til ænderne vil vække glæde hos alle børn. Hertil kommer, at det landskendte Museum Jorn ligger tillokkende lige oppe på bakken.

Tjek museumjorn.dk

2 Kildevandet springer: Engang var Silkeborg et kendt kursted. Silkeborg Bad er et af Danmarks ældst bevarede kurcentre, og det ligger som en oase midt i en park med skov og sø. Mest spændende er dog, at her springer Arnakkekildens kolde vand, der er rig på mineraler, og som Carlsberg tapper til kurvand.

Vandet ville ellers havne ude i Ørnsø. Der løber nemlig cirka 750.000 liter vand ud i søen i døgnet.

I dag er Silkeborg Bad et kunstcenter med nyere tids dansk og udenlandsk kunst. Der er masser af plads til at gå på opdagelse både ude og inde og lytte til rislende vand, nyde kaffen fra termokanden – eller besøge kunstcentrets café og smage på kurvandet.

Bunkermuseet ligger desuden i parken, hvorfra der også går flere vandreruter.

Se silkeborgbad.dk og bumus.dk

3 Glid ud på vandet: Især børn, men også voksne bliver fascinerede, når en kano sejler ind i Silkeborgs berømte sluse, hvorefter vandstanden falder, så kanoen forsvinder dybt ned i en grav, før den kan sejle ud på den anden side.

Silkeborg Søhavn er med rette et af byens mest kendte steder med den maleriske Hjejlekiosk, det søgrønne vand og trafikken på broen over Gudenå.

Her kan man nyde en sluse-softice og stirre uhæmmet på folk, der har lejet kano, og som skal foretage den farefulde nedstigning-i-kano-uden-at-dratte-i-vandet-manøvre.

På den anden side af broen er der frit udsyn til ænder, der i susende fart racer ned ad laksetrappen, der i den grad har løftet Silkeborg. Måske en lille tur i en kano eller med Hjejlen kan friste?

4 En øl på en træbro: Suk. Suk. Suuuk. En slurk af den kølige øl og en bid fra tapas-tallerknen. Suuk. Endnu en slurk og en bid. Ansigtet tilbage for at nyde solens stråler, der dykker ned mellem bøgeblade mod vandet, der klukker under terrassen i træ. Suuk.

Her ved restauranterne og caféerne på åsiden af Silkeborg Papirfabrik er der ren idyl og råhygge. Her går livet langsomt, selv om der engang har været travlt.

Den gennemmoderniserede industribygning blev grundlagt ved åen helt tilbage i 1844 og blev så travl, at Silkeborg voksede frem. Her blev der engang trykt knitrende pengesedler, men nu er der biograf, Jysk Musik & Teaterhus, Performers House og fitnesscenter.

Men hvem har brug for det, når man kan sidde på en bro i solen med et glas øl?

5 Klap en fisk og tæm vandet: I Søhøjlandet er der viden om det ferske vand, der er hjemsted for mange af dyrene i Skandinavien som de bidske gedder, nuttede oddere, ænder og bæverne. Dem kan man se og lære noget om i Aqua Akvarium & Dyrepark.

Der er endda mulighed for, at børn og nysgerrige voksne kan klappe en fisk på hovedet i et rørebassin.

Rammerne er på plads til en oplevelsesrig dag, hvor der er meget at kigge på for dem, der kigger godt efter. Egernet går for eksempel på fuglebrætterne, storken har unger, og odderne udstøder en nuttet lyd, når dyrepasseren fodrer dem.

Aqua-centret har i år også en fantastisk nyhed, der er et mekka for børn: En stor vand-legeplads, hvor børnene kan kæmpe for at tæmme vandet.

Se mere på visitaqua.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen