Fascinerende fladfisk - og andre sære skabninger

Kattegatcentret i Grenaa er et godt bevis på, at fisk slet ikke behøver at være farvestrålende og eksotiske for at begejstre både børn og voksne

I tunnellen kommer du helt tæt på både hajer og rokker, som smyger sig op ad akvariet. (Foto: Kattegatcentret)
I tunnellen kommer du helt tæt på både hajer og rokker, som smyger sig op ad akvariet. (Foto: Kattegatcentret)

– Se, far, en vendt på hovedet-fisk! En lille dreng peger begejstret på en af de sært udseende eksistenser i det store akvarium i Kattegatcentret, hvor hajer og rokker svømmer lige forbi, kun adskilt fra tilskuerne med nogle få centimeter glas.

Vendt på hovedet-fisken er en sugefisk, som renser hajerne – til gengæld for ikke at blive spist. Et win-win-arrangement for begge parter – til stor fascination for både store og små gæster.

I et andet af Kattegatcentrets store akvarier, Oceanariet, svømmer en masse 'lokale' fisk rundt – det er de fisk, som lever i Kattegat. Og selv om de ikke er lige så farvestrålende som deres gællede fætre fra varmere vandstrøg, er der alligevel masser af spændende skabninger at iagttage.

Med smør og persille
– Er dét en rødspætte?! Den ser godt nok sjov ud, udbryder en lille pige forundret. Men der er da også langt fra den store, plettede fladfisk i akvariet til den sprødstegte sag med remoulade, hun – og de fleste andre børn – givetvis kender den bedst som.

LÆS OGSÅ: I fiskenes verden i Stralsund

Her er også mange andre fisk, mange af os måske kender bedst iført smør og persille: hav- og regnbueørreder, helleflyndere, hornfisk og torsk – og de lidt mere farligt udseende som havkatte, rødhajer, belugastør og sømrokker.

Og selv om centret har fokus på fisk fra de danske farvande, kan du dog også finde mere eksotiske skabninger som søpølser, wobbegonger, napoleonsfisk, eremitkrebs, cassiopeia-gopler og turbosnegle – og klovnfisken Nemo, selvfølgelig.

Se hajerne blive fodret
Den helt store attraktion er dog hajtunnellen, hvor du kan opleve hajerne, rokkerne og de andre dyr i det store akvarium svømme hen over hovedet på dig – og helt tæt op ad glasset.

Husk også at stå klar i god tid ved bassinkanten ovenpå, når de bliver fodret kl. 14 af de fortælleglade dyrepassere. Bagefter er det sælernes tur – udenfor.

Og når man således både har set på store, flotte rødspætter og har overværet hajer, rokker og sæler få mad, kan man godt blive lidt brødflov. Det er paradoksalt nok her, den eneste anke mod Kattegatcentret kommer på banen.

LÆS OGSÅ: Se hotellet med verdens største cylinderformede akvarium

Kattegatcentrets cafeteria har nemlig desværre ikke ladet sig inspirere til at tilberede de mange indbydende fisk i de lokale farvande til meget andet en rejeburgere og fish'n'chips.

Og det er en skam, når nu stedet ellers så stolt præsenterer de danske fisk – og i øvrigt er så stor og overraskende en fornøjelse.

Læs om priser, åbningstider m.v. på Kattegatcentret.dk

1 af 2 I Oceanariet kan du opleve en lang række fisk fra vores hjemlige farvande – rødspætter, ørreder og her støren i selskab med en dykker. (Foto: Kattegatcentret)
2 af 2 I tunnellen kommer du helt tæt på både hajer og rokker, som smyger sig op ad akvariet. (Foto: Kattegatcentret)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen