Danmark

Fascinerende fladfisk - og andre sære skabninger

Kattegatcentret i Grenaa er et godt bevis på, at fisk slet ikke behøver at være farvestrålende og eksotiske for at begejstre både børn og voksne

  • I tunnellen kommer du helt tæt på både hajer og rokker, som smyger sig op ad akvariet. (Foto: Kattegatcentret)
I tunnellen kommer du helt tæt på både hajer og rokker, som smyger sig op ad akvariet. (Foto: Kattegatcentret)
1/2
Næste »

– Se, far, en vendt på hovedet-fisk! En lille dreng peger begejstret på en af de sært udseende eksistenser i det store akvarium i Kattegatcentret, hvor hajer og rokker svømmer lige forbi, kun adskilt fra tilskuerne med nogle få centimeter glas.

Vendt på hovedet-fisken er en sugefisk, som renser hajerne – til gengæld for ikke at blive spist. Et win-win-arrangement for begge parter – til stor fascination for både store og små gæster.

I et andet af Kattegatcentrets store akvarier, Oceanariet, svømmer en masse 'lokale' fisk rundt – det er de fisk, som lever i Kattegat. Og selv om de ikke er lige så farvestrålende som deres gællede fætre fra varmere vandstrøg, er der alligevel masser af spændende skabninger at iagttage.

Med smør og persille
– Er dét en rødspætte?! Den ser godt nok sjov ud, udbryder en lille pige forundret. Men der er da også langt fra den store, plettede fladfisk i akvariet til den sprødstegte sag med remoulade, hun – og de fleste andre børn – givetvis kender den bedst som.

LÆS OGSÅ: I fiskenes verden i Stralsund

Her er også mange andre fisk, mange af os måske kender bedst iført smør og persille: hav- og regnbueørreder, helleflyndere, hornfisk og torsk – og de lidt mere farligt udseende som havkatte, rødhajer, belugastør og sømrokker.

Og selv om centret har fokus på fisk fra de danske farvande, kan du dog også finde mere eksotiske skabninger som søpølser, wobbegonger, napoleonsfisk, eremitkrebs, cassiopeia-gopler og turbosnegle – og klovnfisken Nemo, selvfølgelig.

Se hajerne blive fodret
Den helt store attraktion er dog hajtunnellen, hvor du kan opleve hajerne, rokkerne og de andre dyr i det store akvarium svømme hen over hovedet på dig – og helt tæt op ad glasset.

Husk også at stå klar i god tid ved bassinkanten ovenpå, når de bliver fodret kl. 14 af de fortælleglade dyrepassere. Bagefter er det sælernes tur – udenfor.

Og når man således både har set på store, flotte rødspætter og har overværet hajer, rokker og sæler få mad, kan man godt blive lidt brødflov. Det er paradoksalt nok her, den eneste anke mod Kattegatcentret kommer på banen.

LÆS OGSÅ: Se hotellet med verdens største cylinderformede akvarium

Kattegatcentrets cafeteria har nemlig desværre ikke ladet sig inspirere til at tilberede de mange indbydende fisk i de lokale farvande til meget andet en rejeburgere og fish'n'chips.

Og det er en skam, når nu stedet ellers så stolt præsenterer de danske fisk – og i øvrigt er så stor og overraskende en fornøjelse.

Læs om priser, åbningstider m.v. på Kattegatcentret.dk

Andre danske akvarier

Selv om vejen ikke lige går forbi Djursland og Kattegatcentret i Grenaa, er der masser af andre spændende muligheder for at se på fisk. Du får et udpluk her:

1 Danmarks Akvarium: Det er ved at være sidste frist for at besøge det klassiske akvarium i Charlottenlund med de mange kulørte fisk, den elektriske ål, piratfiskene og de andre gamle kendinge. I marts 2013 genåbner Danmarks Akvarium som Den Blå Planet ved Kastrup Havn.

Se mere på danmarks-akvarium.dk og denblaaplanet.dk

2 Nordsøen Oceanarium: I Hirtshals i Nordjylland finder du Nordeuropas største akvarium med fem store og mere end 40 mindre akvarier og masser af interaktive oplevelser. Kom helt tæt på livet i Nordsøen og mød sæler, sjove klumpfisk og stimevis af andre spændende fisk.

Læs mere på nordsoenoceanarium.dk

3 JyllandsAkvariet: I JyllandsAkvariet i Thyborøn kan du se, mærke, røre og opleve et bredt udvalg af de mange forskellige fisk og skaldyr, der lever i Nordsøen og Limfjorden. Akvariet byder desuden på ravsafari hver torsdag kl. 14, hvor der er garanti for at få dit eget rav med hjem.

Læs mere på jyllandsakvariet.dk

4 Aqua Akvarium & Dyrepark: Lige uden for Silkeborg finder du det cirkelrunde ferskvandsakvarium Aqua. I området lige udenfor er der desuden en mindre udendørszoo med vandfugle, oddere, ildere og bævere.

Se visitaqua.dk

5 Øresundsakvariet: Det er Københavns Universitet, der driver dette uprætentiøse akvarium på marinaen i Helsingør. Her bliver der gået meget pædagogisk til værks, og du kan møde ethvert tænkeligt væsen fra Øresund.

Se mere på oresundsakvariet.ku.dk

6 Tivolis akvarium: Det store akvarium med det australske koralrev og de mange smukke, kulørte fisk i kælderen til koncertsalen i Tivoli er snarere en kulisse end et egentligt akvarium på linje med de øvrige, der er nævnt her, men det er helt klart et besøg værd, hvis vejen alligevel går gennem Tivoli.

Læs mere på tivoli.dk

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen