Gratis feriesjov i sommerlandet

Det behøver ikke koste en halv bondegård at få uforglemmelige sommeroplevelser

Måske var det en ide at tage på ferie på en bondegård. (Arkivfoto: Jan Grarup/Polfoto)
Måske var det en ide at tage på ferie på en bondegård. (Arkivfoto: Jan Grarup/Polfoto)

Økoflipper-ferie

Det kræver, at man har grønt blod i årerne, altså er lidt af en økoflipper, kan indgå i et socialt fællesskab og samtidig gerne vil lære noget om økologisk landbrug.

Er disse krav opfyldt, kan man til gengæld fornøje sig med en helt og aldeles omkostningsfri ferie på en vaskeægte dansk bondegård.

'Prisen' er, at man melder sig ind i organisationen WWOOF, hvilket koster 15 euro (112 kr.). WWOFF står for World Wide Opportunities on Organic Farms (verdensomspændende muligheder på økologiske landbrug) og organisationen tilbyder, at man kan deltage i det praktiske arbejde på forskellige WWOOF-landbrug rundt om i landet.

Til gengæld for fri kost og logi – og jord under neglene. Idéen med organisationen er at udbrede interessen og kendskabet til landbrug, produktion og miljøvenlig levevis.

På WWOOF's hjemmeside kan man få mere at vide om ordningen og finde frem til værtsfamilier i hele Danmark.

Se wwoof.dk

En nat i det fri

Leje af sommerhus, hotelophold eller værelse på vandrehjem. Det kan alt sammen løbe op, især hvis hele familien skal af sted.

Men der findes alternative steder, man kan få en god nattesøvn. Det kræver dog, at man skruer lidt ned for kravene til komforten.

Vi er ikke helt på omgangshøjde med Sverige på dette område, men rundt om i landet er det muligt at overnatte på over 900 telt- og naturlejrpladser.

Fra i år i 55 flere af statsskovene end det ellers har været tilladt.

De fleste pladser er gratis eller koster blot 20 kr. pr. nat, er ofte forsynet med rindende vand og toilet, og på en tredjedel af pladserne er der indrettet sheltere, som giver ly for vind og vejr.

Herudover er der i 40 skove spredt ud over landet muligt at slå telt op og campere.

En tredje mulighed, som hverken inkluderer telt, soveposer eller elementernes rasen, er boligbytte-konceptet, hvor to familier bytter bolig med hinanden i en ferieperiode.

Kontakten mellem de deltagende familier etableres enten via katalog eller via et formidlingskontor.

For mere info: teltpladser.dk, udinaturen.naturstyrelsen.dk, boligbytte.dk

Tour de Museum

Den danske sommervejr er ganske lunefuldt, så den planlagte strandtur kan godt gå hen og blive en kold, blæsende og regnfuld oplevelse. Derfor er det godt at have nogle indendørs aktiviteter i baghånden til de regnfulde sommerdage. Aktiviteter som vel at mærke stimulerer hjernen noget bedre end en fem timers Tour de France-transmission på sofaen. Et godt bud er den store vifte af museer, som de danske byer kan bryste sig af. De fleste museer tager entré, som regel et relativt beskedent beløb, men det kan selvfølgelig løbe op, hvis man har hele familien med. Derfor er det heldigt, at museerne ofte har en gratis dag om ugen. Man skal være opmærksom på, at eventuelle særudstillinger ikke nødvendigvis vil være omfattet af den gratis adgang. Men det kan man se nærmere om på museernes hjemmesider.

Her er en række eksempler:

Statens Museum for Kunst (samlingerne), gratis hver dag.

Thorvaldsens Museum, gratis onsdage.

Ny Carlsberg Glyptotek, gratis søndage.

Tøjhusmuseet, gratis onsdage.

Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm, gratis onsdage.

Der er altid gratis adgang for børn og unge under 18 år på de 122 statslige og statsanerkendte museer. De kan findes på Kulturarvstyrelsens hjemmeside, kulturarv.dk. Alternativt kan man forhøre sig hos det lokale turistkontor.

For barnlige bogorme og læseheste

Det kan godt være, det ikke giver den store street respekt i skolegården, når man fortæller, at man har deltaget i bibliotekernes årlige Sommerbogen-aktivitet. Men fuldfører man den lille hyggekonkurrence, hvor man skal læse og anmelde fem bøger i løbet af sommeren, så kaster det en gratis bog af sig. Og det er da sammen med nogle hyggelige læsestunder værd at tage med fra de døsige sommerdage.

Tilmelding foregår på dit lokale bibliotek, hvorefter man får et stempel for hver bog, man læser og skriver en anmeldelse af. Tegneserier og billedbøger tæller ikke med, men ellers er der frit valg på alle hylderne, og der er noget for alle aldre og forskellige læseevner.

Slutter først sidst i august (hvornår varierer fra kommune til kommune). Få mere information på dit lokale bibliotek.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen