Hold luksusferie på cykel

Du kan sagtens sove på hotel og spise gourmet-mad undervejs

De lidt større børn kan selv hjælpe med at trampe. (Foto: Colourbox)
De lidt større børn kan selv hjælpe med at trampe. (Foto: Colourbox)

Vi er vilde med cykelferier, så hvorfor ikke prøve noget nyt og trampe Jylland rundt?

Tidligere tog vi på cykelferie, fordi det var billigt, men nu mærker Cyklistforbundet, at flere drager på cykelferie, og at det ikke behøver være lig med en primitiv ferie. Man kan sagtens sørge for overnatning i en god seng og nyde gastronomiske oplevelser.

– Vi ser selvfølgelig stadig de klassiske cykelturister, men når vi ser interessen stige for cykelferier i Danmark, er det, fordi det er en ny type mennesker, der vælger at tage på cykelferie. Nu ser vi folk drage på cykelferie i alle prisklasser, fortæller Claus Rex, der er turismechef hos Cyklistforbundet.

LÆS OGSÅ: Fra kyst til kyst på cykel

Den stigende interesse skyldes ifølge Claus Rex, at vi gerne vil prøve noget andet i vores ferie, der samtidig gør kroppen godt.

– Vi vil gerne være sunde –det er jo en hel bevægelse –men samtidig tror jeg, at man nu gerne vil opleve noget andet end altid lige at tage på charterferie, siger Claus Rex.

Han påpeger, at det særlige ved cykelferien er, at man bruger dagen på at røre sig, og man er ude på landevejen, hvor alle sanser er i brug. Man får altså mulighed for at opleve dansk natur på tæt hold.

Find din rute
Med 12.000 km skiltede cykelruter er Danmark et helt oplagt valg til en cykelferie. Og der findes ruter til alle – uanset om du vil have lidt sved på panden og tilbagelægge bakker, eller om du foretrækker en børnevenlig, flad rute uden for meget trafik. Sammen med Cyklistforbundet guider Ekstra Bladet dig her til tre cykelruter i Jylland:

Den børnevenlige:

I Danmark er der en mængde nedlagte jernbaner, hvorpå man har lagt cykelgrus. De er bilfri og flade og dermed rigtig gode til børnefamilier. Kendt og populær er for eksempel den 60 km lange rute mellem Horsens og Silkeborg. Her vil man cykle blandt frodige dale, åbne herregårdslandskaber samt lyngklædt hede. Fra Silkeborg kan man nemt fortsætte ad de gamle jernbanestier videre til Funder.

Dagsruten:

Danmark har et unikt netværk af mindre biveje, som egner sig perfekt til en dagtur. Man kan f.eks. benytte sig af en af Stjerneruten Viborgs syv cykelture på mellem 12 og 62 km, der alle byder på hver sine naturoplevelser. Denne type cykelferie passer godt til dem, der foretrækker at overnatte det samme sted hver nat og derved slippe for besværet med at transportere bagagen rundt.

Den hårde:

Hvis man vil træde ordentligt til i pedalerne og få lidt sved på panden, hvorfor så ikke tage derhen, hvor Bjarne Riis siger, han i sin tid lærte at køre i bjerge. Det gjorde han nemlig i Søhøjlandet, der ligger ved Silkeborg og omegn. Her findes ruter, der går op ad bakke, og ruterne i Søhøjlandet byder alle på storslået natur og går igennem små hyggelige landsbyer.

Hvad med børnene ...

Hvor gamle skal børnene være, før de kan komme med på cykelferie? Hvor langt kan de holde til at køre, og hvor ofte skal vi holde pauser?

1 Minimum to år: Skal børnene med, skal de kunne sidde selv. Det vil sige, at de minimum skal være omkring to år. Her er det klart en fordel, at de transporteres i en cykeltrailer. Når børnene når fem-seksårsalderen, kan de sagtens cykle selv.

2 Hold igen med afstanden: Du skal være opmærksom på, at man ikke skal være for ambitiøs i forhold til, hvor længe man skal cykle. Og her er det vigtigt at se på, hvor længe og ikke antal kilometer man kører. Cyklistforbundet anslår, at en børnefamilie maksimalt kan køre otte kilometer i timen.

3 Hold pauser: Pauser er alfa og omega, når du tager børnene med. Når man planlægger sin cykelrute, skal man medregne, at man skal holde pause som minimum en gang i timen.

4 Oplevelser: Børn kan nemt komme til at kede sig, så derfor er det en god ide at sørge for, at der er nogle oplevelser for dem undervejs. Det kan være, at man kører til en iskiosk, eller at man stopper op og klapper en ko.

5 Få transporteret bagagen: Der findes en række arrangerede cykelferier, hvor man får transporteret bagagen hver dag. Det kan være en fordel at benytte sig af dette tilbud, når man har børn med, da det gør hele turen meget nemmere.

1 af 2 Små børn kan også være med, men så skal du planlægge en kort tur. (Foto: Colourbox)
2 af 2 De lidt større børn kan selv hjælpe med at trampe. (Foto: Colourbox)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen