Gode tip til gratis sommeraktiviteter

Glem alt om dyre udlandsrejser. Her får du de bedste tip til, hvad du skal opleve af gratis sommeraktiviteter herhjemme

Der er gode muligheder for aktiviteter for både små og store i nationalparkerne. Her er vi i Visbøl Klitplantage, der er en del af Nationalpark Thy. (Arkivfoto: Claus Bonnerup/Polfoto)
Der er gode muligheder for aktiviteter for både små og store i nationalparkerne. Her er vi i Visbøl Klitplantage, der er en del af Nationalpark Thy. (Arkivfoto: Claus Bonnerup/Polfoto)

Landet over er der mulighed for en række sjove og uventede sommeraktiviteter, som kan nydes, helt uden man skal have penge op af lommen.

Et skud kongelig kunst

Har man en forkærlighed for det ypperste, Danmark kan præstere inden for opera, ballet og klassisk musik, kan sulten i den grad stilles i sommermånederne – og det uanset hvor i landet man bor. Både Den Kongelige Opera, Den Kongelige Ballet og Det Kongelige Teater udnytter sommeren til at rejse landet rundt og præsentere deres evner i en række gratis arrangementer.

De foregår alle i naturskønne omgivelser ved historiske steder som for eksempel Esrum Kloster og Møllegård, Valdemars Slot, Bornholms Kunstmuseum og Rosenborg Slot. Arrangørerne opfordrer derfor publikum til at medbringe tæpper, picnickurv, paraply og solcreme, og hvad der ellers skal til for at overleve en aften under åben dansk sommerhimmel. Den er hermed givet videre.

Foruden de kongelige statsinstitutioners rundture i landet er der også mulighed for at opleve Odense Symfoniorkester på Engen ved Fruens Bøge, søndag 12. august. Og til Copenhagen Castle Concerts er der mulighed for at nyde klassisk musik i smukke omgivelser onsdage i juli i Fredensborg Slotskirke og onsdage i august i Christiansborg Slotskirke.

For tid og sted læs her: kgl-teater.dk, castleconcerts.dk, odensesymfoni.dk

Ta' ud i naturen

Selv om vi er et lille land, vil vi ikke holde os tilbage fra udlandet, når det gælder unikke og besøgsværdige naturområder. Siden 2008 har tre forskellige områder fået status som nationalpark: Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge og Nationalpark Vadehavet, mens Nationalpark Kongernes Nordsjælland er under etablering.

Fælles for nationalparkerne er den storslåede og særprægede natur med et rigt dyre- og planteliv. Herudover er der gode muligheder for friluftsaktiviteter for besøgende i alle aldre, ligesom lokalområdernes øvrige attraktioner også indgår i naturparkerne.

Danmarks nationalparker er åbne for alle, og man kan færdes til fods, på cykel, i bil og til hest. Der skal ikke betales entré, og man må færdes frit efter de samme regler, som gælder i den danske natur i øvrigt. Alle nationalparkerne rummer rastepladser og primitive lejrpladser, vandre- og cykelstier og ridestier med mere.

Så tag en sommer under hjemlige himmelstrøg og oplev den smukke danske natur fra sin bedste side.

Mere info på nationalparker.naturstyrelsen.dk, visitthy.dk, visitmolsbjerge.dk, visitvest.dk, vadehav.dk

Lad bilen stå

Hvorfor tage på bilferie ned gennem et stegende varmt Europa med uendelige køer og sure børn på bagsædet, når man kan få et skud frisk luft med en vandre- eller cykelferie i kongeriget? Danmark er jo fladt som en pandekage, og der er masser af stier, vandreruter og 10.000 km skiltede cykelruter, som skabt til en cykel- eller vandreferie.

En populær rute for det vandrende folk er Hærvejen, som løber ned gennem det centrale Jylland fra Viborg til Padborg og er en dansk pendant til den legendariske pilgrimsrute Caminoen i Spanien. Hvis det lyder voldsomt med en sådan Jyllandsvandring, er der ruter af forskellige længder i alle dele af landet, fra ti km til flere hundrede kilometer.

Disse ruter kan også oftest køres på cykel, og som supplement hertil findes der også en række kvalitetsmærkede cykelområder, som er særligt egnede til cykelferien, for eksempel i nyetablerede danske nationalparker. Overnatningen kan passende ske i det fri, i telt eller i sheltere, som findes rundt om i landet.

Se mere på visitdenmark.dk

Nyd Mads Mikkelsen under åben himmel

Som det efterhånden er blevet en sommertradition drager Zulu Sommerbio-karavanen landet rundt med filmlærred, fremviser, lydanlæg, popcornmaskine og selvfølgelig en række af den seneste filmsæsons mest populære film.

Zulu sætter filmlærredet op flere steder i Københavns-området, bl.a. i Fælledparken og på 5-øren på Amager, og besøger Aarhus, Odense, Aalborg og – som noget nyt i år – Karrebæksminde ved Næstved.

Der vises en ny film tre aftener hvert sted i hele juli og august, undtagen Karrebæksminde, som må nøjes med to film. Blandt årets film er Nicolas Winding-Refns 'Drive', Woody Allens 'Midnight in Paris' og 'Tintin'. Det store tilløbsstykke bliver dog Mads Mikkelsen i det dobbelte Sølvbjørn-vindende Struense-drama, årets helt store publikumssucces i biograferne, 'En kongelig affære'.

Kom tidligt for at få en god plads og medbring picnic-gearet, campingstolen og grillen, så ventetiden kan nydes med grillpølser og hygge i aftensolen.

Se program, tider og sted på zulu.dk/sommerbio

Fed musik i Fristaden

Fristaden Christiania bryster sig af at være mangfoldighedens højborg i Danmark. Det afspejles i hvert fald i musikprogrammet på Café Nemolands hyggelige udendørsscene midt i fristaden.

Der er både dømt kitsch-slagere fra Sussi & Leo, vesterhavshymner a la Tørfisk, følsom artpop serveret af Choir of Young Believers, Per Vers' ekvilibristiske rap, moderne kvindepop fra Fallulah og Duné, som disker op med energisk indierock.

Det er hver søndag sommeren igennem, at Café Nemoland inviterer til gratis musik. Til hvert arrangement er der to orkestre på programmet. Klokken 18 spiller første band og klokken 20 går aftenens anden, og typisk lidt større og mere etablerede musikkunstner på scenen.

Mød eventuelt op i god tid og snus lidt til atmosfæren i den kontroversielle og særlige fristad i hovedstaden.

Find ud af mere på nemoland.dk

Sommer i storbyoasen

Succesen fra de sidste par somre fortsætter: Livemusik med nye danske kunstnere, beachsoccer, salsaundervisning, teaterforestillinger og historiefortælling er nogle af de aktiviteter, der kommer til at præge de varme måneder på Det Kongelige Teaters kulturelle udendørsområde Ofelia Beach i København.

Ofelia Beach ligger ved siden af Skuespilhuset tæt på Kgs. Nytorv ud til havnen, hvor den store Kvæsthusmole, kendt fra TV2's EM-studie, er omdannet til et stort, kulturelt samlingspunkt med to scener, en eventplads, en danseterrasse, strandbarer og en strandvolleybane.

Næsten dagligt i sommermånederne er der oplevelser på det fyldige program – langt de fleste gratis – men selv uden for de officielle events er der mulighed for at nyde den friske sommerluft i byoasen, for eksempel med en lille picnic i sandet med venner og familie.

Tjek kglteater.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen