Forelsket i Skagen

Top fem over klassiske aktiviteter, du ikke må gå glip af i lysets by

Nyd synet af bølger, der slår mod bølger, men husk også at kigge op for at spotte ørne. (Foto: Colourbox)
Nyd synet af bølger, der slår mod bølger, men husk også at kigge op for at spotte ørne. (Foto: Colourbox)

Hvordan det er lykkedes mig at leve i 37 år uden at have besøgt Skagen, var lidt af en gåde for min kæreste – og mig selv.

En gåde, der ikke ligefrem er blevet mindre, nu da jeg har været der og har forelsket sig hovedkulds i den gamle fisker- og kunstnerby og den storslåede natur omkring den.

LÆS OGSÅ: Fem skæve til Skagen

Lige som det ikke er spor overdrevet at kalde Paris for byernes by, er det heller ingen overdrivelse at kalde Skagen for indbegrebet af dansk sommeridyl, mener jeg.

Her får du min personlige topfem over ting, du ikke må gå glip af som førstegangsbesøgende. Eller som stamgæst.

Gå ud til Grenen

1 Jeg har været mange eksotiske steder og set vulkaner, jungle, palmestrande, bjerge, ørken og meget andet, og selv om det måske ikke kan sammenlignes, så er Danmarks nordligste punkt, Grenens spids, til dato et af de mest fascinerende stykker natur, jeg har oplevet.

Gå derud, så du har god tid til at soppe og nyde lyset, vandet og fuglene undervejs – og ikke mindst det mærkeligt naturstridige syn af bølger, der slår mod bølger ude i vandet, hvor Kattegat møder Skagerrak.

Er du heldig, kan du ud over hundredvis af måger også opleve havørne, kongeørne og fiskeørne. Faktisk er Skagen det sted i Danmark, hvor der er iagttaget flest fuglearter, i alt ca. 360 ud af landets ca. 465 arter (i 2010).

Er du gangbesværet, så tag turen med Sandormen, der kører fra Grenens parkeringsplads fra omkring kl. 10 om morgenen og så længe, der er folk nok, der vil med. Det koster 25 kr. for voksne og 15 kr. for børn at komme med.

Spis på Brøndums Hotel

2 Gør som H.C. Andersen, Karen Blixen og skagensmalerne – spis på Brøndums Hotel. Maden er ikke helt billig, til gengæld er den udsøgt – klassisk med et tvist og tilberedt med årstidens grøntsager.

Er vejret til det, er der hyggeligt i gårdhaven med de hvide skagensbænke og fuglesang, og skulle det knibe med solen, er det nu heller ikke helt ringe at sidde indenfor i de stemningsfulde stuer.

Kravl op på Råbjerg Mile

3 Den ca. en gange en kilometer store vandreklit Råbjerg Mile er et imponerende og særegent syn. Med en hastighed på omkring 15 meter om året bevæger den sig fra Skagerrak over mod Kattegat og lægger alt øde bag sig.

Det er 'bare' sand, til gengæld er der virkelig meget af det, omkring fire millioner kubikmeter.

Et andet eksempel på naturens voldsomme kræfter er den tilsandede kirke i udkanten af Skagen, men den blegner ærlig talt lidt ved siden af synet af Rubjerg Knude Fyr, der er ved at styrte i havet, fordi havet æder sig ind på kysten.

Fyret ligger ganske væk et pænt stykke fra Skagen ved Lønstrup, men her får du virkelig en fornemmelse af, hvor voldsomme og konstante naturens kræfter er –det er køreturen værd.

Besøg Skagens Museum

4 Et besøg på Skagens Museum er ikke alene en fin oplevelse og et must som led i god, almen dannelse, det er også højaktuelt. Til september får Bille Augusts nye film om Marie Krøyer nemlig premiere.

Hun var gift med den berømte skagensmaler P.S. Krøyer, der gled længere og længere ind i sindssygen, alt imens hun måtte se deres fælles kunstnerliv smuldre.

Lev dig helt ind i historien og oplev de mange stemningsfulde billeder på Skagens Museum, som huser 128 af P.S. Krøyers værker.

Læs mere om specialudstillinger, åbningstider m.v. på skagensmuseum.dk

Lej en cykel

5 Cykl fra Grenen og ned til havnen, hvor du bl.a. finder Skagen Fiskerestaurant, hvor maden lige er en tand bedre end ovre på det ellers også hyggelige Pakhuset.

Spis en sild og fornøj dig over den venlige betjening, en lokal Drachmann-øl og en bjesk, et glas krydret snaps, ved et af langbordene, mens I betragter skibene – Skagen har både en aktiv fiskerihavn og lystbådehavn – og de mange mennesker, der kommer forbi.

Cykl videre ned til gågaden og måske en tur ud til det idylliske Gl. Skagen med de karakteristiske skagensgule huse og nyd solnedgangen og en is ved 'solnedgangspladsen'.

Prisen for at leje en cykel er 70 kr. og opefter for en dag – og det er billigere, jo længere tid du lejer dem.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen