Mord på Mors

Leg detektiv for en dag og se, om du og din familie kan løse den uhyggelige mordgåde på Højriis Slot

Dette års mordgåde hedder 'Dukken'. (PR-foto: Lars Aarø)
Dette års mordgåde hedder 'Dukken'. (PR-foto: Lars Aarø)

– Jeg kan ikke li' det, siger en lille pige, der klamrer sig til sin mor og gemmer hovedet i hendes jakke.

– Rolig skat, det er bare noget, vi leger, siger moren, uden at det dog har nogen synligt beroligende effekt på datteren.

Og det er måske ikke så underligt, for på trappen bag dem dingler en kvinde, som tilsyneladende har hængt sig i et reb.

Min kæreste og jeg er taget til Højriis Slot på Mors, der siden 2005 har budt på mordgåder for hele familien – eller i hvert fald næsten hele familien, for det kan åbenbart godt blive lidt for uhyggeligt for de helt små.

Det er Vibeke Schwerin, som ejer Højriis Slot, som i bedste Agatha Christie-stil skriver mordmysterierne. I år er historien blevet til i samarbejde med dramaturgen Søs Banke.

Spor og vildspor
Da vi ankommer til slottet, får vi udleveret en avis med nogle forskellige artikler, der indeholder både spor og vildspor, og så er idéen, at man går rundt på det gamle slot og leder efter flere oplysninger, der kan føre til en opklaring.

– Jeg er kommet her gennem alle årene, og jeg synes, at det var en rigtig god historie i år. Det har været sværere at regne ud, hvad der er sket, nogle af de andre år, men det skal jo heller ikke være alt for svært, fortæller en af de besøgende.

LÆS OGSÅ: Mordmysterie på Højriis Slot

Vi læser først 'mordavisen' igennem. Vi befinder os i 1929. Den russiske dukkemager Olga kender slotsherren hertug Konrad fra sin ungdom, og hun er taget til Højriis Slot sammen med sin unge lærling, der har en dukke, hun passer særligt godt på. Hvorfor mon det?

Og hvad er det med den tyske professor, der også bor på slottet? Og hvem er blevet myrdet og hvorfor?

Hurtigt bliver vi suget ind i historien og begiver os på detektivarbejde på hele slottet, fra kælder til loft, fuldstændig overbeviste om, at vi da sagtens kan løse denne gåde.

Som at være med i en krimi
– Det er ligesom at gå rundt inde i en film, siger vi til hinanden flere gange undervejs. Scenografer, special effects- og lydfolk har nemlig sørget for, at kulisserne er både smukke og meget overbevisende.

Ud over mystiske breve, giftkrukker og den slags er her dukker, der bevæger sig; stemmer, der kalder; nogle, der skændes og græder i det fjerne og så videre.

Vi har alle antenner ude og aner ikke, hvilke overraskelser der venter i næste rum, og det giver nogle gedigne gib, gisp og højlydte grin undervejs.

LÆS OGSÅ: DSB-spøgelse var snyd og bedrag

Fra 30. juni vil der oven i købet være skuespillere til at gøre uhyggen endnu mere levende.

Da kæresten og jeg begge lider slemt af fantasitis, en overdreven livlig fantasi, får vi snart brygget en meget indviklet og dramatisk historie sammen. Der viser sig nemlig, at der ikke kun er én person, der er død …

Og selv om vi har gættet noget af gåden, da vi er færdige, er vi til gengæld helt ude i hampen med nogle andre ting. Men stolte er vi, da vi tager fra Højriis Slot med vores detektivdiplom.

1 af 2 – Jeg kan ikke li' det, siger en lille pige, da hun ser dette syn. (PR-foto: Lars Aarø)
2 af 2 Dette års mordgåde hedder 'Dukken'. (PR-foto: Lars Aarø)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen