Hvor må jeg slå mit telt op?

Det er faktisk tilladt at sove i skoven og på stranden - se her, hvordan du holder dig inden for lovens rammer

I over 150 statsskove er det tilladt at slå sit telt op, og det har stadig flere gjort i de seneste tre-fire år. (Foto: Colourbox)
I over 150 statsskove er det tilladt at slå sit telt op, og det har stadig flere gjort i de seneste tre-fire år. (Foto: Colourbox)

I Sverige har de den kendte allemandsret, som kort fortalt går ud på, at du må vandre og slå dit telt op næsten hvor som helst, bare det ikke er alt for tæt på, hvor folk bor.

- I Danmark har vi ikke en egentlig allemandsret, men faktisk har vi noget, der ligner, forklarer Anker Madsen, der er leder af den politiske sektion i Friluftsrådet.

- I over 150 statsskove er det således tilladt at overnatte i telt, hvis du blot sørger for, at teltet er 'uden for synsvidde fra driftsboliger og beboelse', som det hedder, og i øvrigt ikke kan ses fra vejen. Det er noget, der for alvor kom skred i for tre-fire år siden.

- Du må højst overnatte en nat samme sted, og du må højst slå to trepersoners-telte op, så I er højst seks personer, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Så skal der soves endnu mere i telt!

Filosofien er, at man skal ind og ' gemme' sig lidt i skoven.

- Og nej, du må ikke tænde bål, understreger han.

Næsten gratis camping
En anden mulighed er at benytte et af de ca. 1000 (!) sheltere, halvtage af træ, som er sat op rundt omkring i Danmark. De fleste steder koster det ingenting - andre steder skal man slippe højst 25 kr. for en overnatning, og du behøver - i modsætning til når du overnatter på campingpladser - ikke et campingpas.

De fleste pladser har bålplads og adgang til muldtoilet og bad i nærheden.

Ikke ligefrem luksusforhold, men det er der.

LÆS OGSÅ: Telt eller campingvogn

- Hvert år er der faktisk omkring 50.000 overnatninger på de små, primitive pladser - og det er især populært blandt ornitologer, havkajakfolk og vandrere, som gerne vil helt tæt på naturen, siger Anker Madsen.

Apropos havkajak, som er blevet mere og mere populært herhjemme de senere år, så har Naturstyrelsen lavet en række havkajak-ruteforløb otte forskellige steder i landet, som man kan følge. På den måde kan du komme rundt i f. eks.Isefjord, Odense Fjord, Nakskov Fjord, Limfjorden og på Ribe Å.

Overnatning på stranden
- Når man rejser rundt i havkajak, er det jo oplagt at overnatte på stranden. Der er mange, der tror, at det er strengt forbudt herhjemme, men det er det faktisk ikke. Man må ganske vist ikke slå et telt op på stranden, men man må gerne lave sig et ly af to pagajer og en presenning - så længe det ikke er en 'teltlignende konstruktion', forklarer Anker Madsen.

- Der er dog lige den detalje, at man selv skal være opmærksom på, om det er imod politivedtægten på det sted, man har udset sig, tilføjer han.

- Og nej, det er ikke altid nok bare at tjekke, om der er sat et skilt op, hvor der står ' overnatning forbudt'.

Det havde jo været dejligt nemt og overskueligt, men nej, herhjemme forventer myndighederne, at borgerne selv har sat sig ind i den lovgivning, der gælder på stedet.

- Urealistisk, ja, men skulle du komme til at sætte dit ly op et sted, du ikke må, får du sandsynligvis bare en venlig henstilling om, at det må du ikke. Når der bliver givet bøder for ulovlig overnatning, er det snarere til folk, som har parkeret deres autocamper et sted, de ikke må, siger Anker Madsen.

Landmand må give lov
For campingvogne gælder det som hovedregel, at du enten skal stille den på en dertil indrettet campingplads.

Men skulle du falde over en landmand, som gerne vil tillade, at du stiller din vogn ( eller dit telt) op en enkelt nat eller to, må du også gerne det. Landmanden må bare ikke drive en decideret forretning, der til forveksling ligner det en campingplads gør, siger Anker Madsen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen