Skib ohøj

I hælene på Kalle Krudt rundt på Fregatten Jylland

På Fregatten Jylland er det nemt at forestille sig, at man selv er på søen. Vi taler bl.a. om søslag, sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.
På Fregatten Jylland er det nemt at forestille sig, at man selv er på søen. Vi taler bl.a. om søslag, sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.

En høj stønnen. Blodet har gennemvædet det hvide stof omkring benstumpen. Mændene holder patienten fast, mens lægen fører saven ned mod benet.

Min otteårige nevø stirrer hypnotiseret på sceneriet, der udspiller sig på Fregatten Jylland.

Utilpas prøver jeg at hive i drengen, der står nagelfast på plankerne. Mon forældrene fremover vil nægte mig at tage deres barn med på tur, hvis drengen ikke lukker et øje i nat eller begynder at trisse rundt og tale forstyrret om afsavede lemmer.

Jeg hiver ikke mere forsigtigt. Jeg kommanderer nevøen og min egen tiårige pige til at komme. Det hjælper. Vi går ud af lokalet på batteridækket, der lugter af krudt, da vi pludselig hører en høj jamren bag os.

LÆS OGSÅ: Gør ungerne til ægte matroser i Ebeltoft

Nevøen vender på en tallerken og spæner tilbage til rædselsscenen. En otteårig dreng vil ikke gå glip af noget. Da han ser, at saven ikke er nået længere, og jeg fortæller om lyden, der kommer ud af højttalerne, går han modvilligt med mig – endda med et smil.

Jack Sparrow og Kalle Krudt
Vi er på Fregatten Jylland i Ebeltoft. Vi har glædet os til besøget på verden længste træskib – et klenodie i topklasse i dansk søfartshistorie. Det vil sige, at jeg har glædet mig til netop det. Børnene derimod glæder sig til at opleve krudt og kugler og Jack Sparrow fra 'Pirates of the Caribbean'.

Hele vejen til fregatten hyler vi 'What shall we do with the drunken sailor' og stopper først, da en mand forbavset kigger efter Skodaen. Så ruller vi ruderne op, og børnene gemmer sig pinligt berørte i bunden af bilen.

Ude ved kystlinjen ser vi pludselig det stolte, sorte skib med tre master, og vi kigger på det i ærbødighed, mens vi kører nærmere, for vi er klar over, at livet ikke var lutter lagkage om bord på sådan en fætter.

Vi får udleveret Kalle Krudts skattekort ved indgangen, men før skattejagten begynder, snuser vi lige lidt rundt i udstillingerne i hallen.

Sådan står vi pludselig ansigt til ansigt med Hans Christian. Han er skam en ægte søhelt, og sådan nogle har også kærester.

LÆS OGSÅ: Man skal ikke kaste med sten i Ebeltoft...

Her griner børnene, for de kan bedre håndtere Jack Sparrow og søhelte end kærester.

Men søhelten skrev altså hjem til kæresten blandt andet om slaget ved Helgoland 9. maj 1864. Vi udforsker udstillingen med masser af interaktiv leg, indtil der lyder et skarpt fløjt.

Det er min datter, der har trykket på en knap, så vi hører en bådsmandspibe.

Nu vil hun på skattejagt.

Således går hun forrest med Kalle Krudts skattekort, der på forbilledlig vis fører os gennem hele museet – ude og inde, i land og på dæk – for ved hjælp af sporene på kortet at finde de tegn, der tilsammen giver løsenet til skatten.

Vi er helt ude yderst på en mole, undersøger sorte kanoner, besøger skibstømrerne, ser på knækkede master og står helt nede ved det store anker under skibet, der står i tørdok.

Da nevøen begynder at gå helt ind under skibet, bliver jeg hysterisk og skriger som en anden Kaptajn Haddock ad ham, hvorefter min datter, der for tiden gør alt modsat af, hvad jeg siger, selvfølgelig også skal derind.

Hul i skroget fra kanonkugle
Det betyder pause, så vi går ind i caféen, hvor vi spiser pandekager med is og chokoladesovs. Da selskabet, der holder fest i lokalet ved siden af, pludselig sprænger en ballon med sådan et brag, at jeg letter fra stolen, går børnene amok og begynder at fægte med servicet.

Da fortsætter vi skattejagten. Vi er på lokummerne forrest i fregatten, undersøger det dobbelte ror på batteridækket og finder skibschefens kahyt.

Vi kommer rundt over det hele i det knirkende skib, hvor lyde og lugte, huller med stejle trapper og landgangsbro, samt sømænd, der lader kanoner og sover i hængekøjer, gør hele oplevelsen autentisk.

Mest autentisk bliver det dog, da vi tilfældigt render ind i en rundvisning. Vi lytter, og sådan hører vi om det hul i skibsskroget, som en kanonkugle har lavet. Kort efter står vi og betragter det lappede hul under dæk.

Børnene gør store øjne, og vi taler om søslag, om sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.

Da er Kalle Krudt glemt for et øjeblik, for virkeligheden er som altid meget mere fascinerende end fantasien.

1 af 2 Nevøen på otte og datteren på ti kommer rundt på hele det knirkende skib. Lyde og lugte gør oplevelsen autentisk.
2 af 2 På Fregatten Jylland er det nemt at forestille sig, at man selv er på søen. Vi taler bl.a. om søslag, sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen