Ferie 1 time siden
Derfor vil flyselskaber måske skære ned på din ilt
Ferie 3 timer siden
Verdens koldeste by: Her fryser dit spyt til is
Ferie 5 timer siden
Kampen om armlænet: Her gør Andy det alle har lyst til
Ferie 6 timer siden
Vidundere i fare: Nu vil nordmænd droppe turister
Ferie 23. okt. 2016
Drømmejobbet: Tjen kassen på at rejse, se sport og spise pizza
Udland 23. okt. 2016
Blodig historie: Bag murene i Europas værste kz-lejre
Danmark 23. okt. 2016
Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel
Udland 22. okt. 2016
Her lever folk længere end noget andet sted i verden
Ferie 21. okt. 2016
Gør du disse ting? Det hader stewardesser ved passagererne
Ferie 21. okt. 2016
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 20. okt. 2016
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 20. okt. 2016
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Ferie 20. okt. 2016
Dagens store helt: Dansk familiefar redder mand fra druknedøden
Ferie 19. okt. 2016
Er du enig? Mænd rejser - kvinder kommer ingen vegne
Ferie 19. okt. 2016
Her må du aldrig tage et billede - straffen er fængsel
Ferie 19. okt. 2016
Flyselskaber laver totalforbud mod populær mobil
Ferie 18. okt. 2016
Tør du? Nu kan du overnatte på dette legendariske slot
Ferie 18. okt. 2016
Få svaret her: Derfor har fly stadig askebægre ombord
Ferie 18. okt. 2016
Ferie i Thailand: Kongens død lammer dele af turismen
Ferie 18. okt. 2016
Hotelgæster 'lyncher' nabo: Han havde for højlydt sex
Danmark

Skib ohøj

I hælene på Kalle Krudt rundt på Fregatten Jylland

  • På Fregatten Jylland er det nemt at forestille sig, at man selv er på søen. Vi taler bl.a. om søslag, sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.
På Fregatten Jylland er det nemt at forestille sig, at man selv er på søen. Vi taler bl.a. om søslag, sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.
1/2
Næste »

En høj stønnen. Blodet har gennemvædet det hvide stof omkring benstumpen. Mændene holder patienten fast, mens lægen fører saven ned mod benet.

Min otteårige nevø stirrer hypnotiseret på sceneriet, der udspiller sig på Fregatten Jylland.

Utilpas prøver jeg at hive i drengen, der står nagelfast på plankerne. Mon forældrene fremover vil nægte mig at tage deres barn med på tur, hvis drengen ikke lukker et øje i nat eller begynder at trisse rundt og tale forstyrret om afsavede lemmer.

Jeg hiver ikke mere forsigtigt. Jeg kommanderer nevøen og min egen tiårige pige til at komme. Det hjælper. Vi går ud af lokalet på batteridækket, der lugter af krudt, da vi pludselig hører en høj jamren bag os.

LÆS OGSÅ: Gør ungerne til ægte matroser i Ebeltoft

Nevøen vender på en tallerken og spæner tilbage til rædselsscenen. En otteårig dreng vil ikke gå glip af noget. Da han ser, at saven ikke er nået længere, og jeg fortæller om lyden, der kommer ud af højttalerne, går han modvilligt med mig – endda med et smil.

Jack Sparrow og Kalle Krudt
Vi er på Fregatten Jylland i Ebeltoft. Vi har glædet os til besøget på verden længste træskib – et klenodie i topklasse i dansk søfartshistorie. Det vil sige, at jeg har glædet mig til netop det. Børnene derimod glæder sig til at opleve krudt og kugler og Jack Sparrow fra 'Pirates of the Caribbean'.

Hele vejen til fregatten hyler vi 'What shall we do with the drunken sailor' og stopper først, da en mand forbavset kigger efter Skodaen. Så ruller vi ruderne op, og børnene gemmer sig pinligt berørte i bunden af bilen.

Ude ved kystlinjen ser vi pludselig det stolte, sorte skib med tre master, og vi kigger på det i ærbødighed, mens vi kører nærmere, for vi er klar over, at livet ikke var lutter lagkage om bord på sådan en fætter.

Vi får udleveret Kalle Krudts skattekort ved indgangen, men før skattejagten begynder, snuser vi lige lidt rundt i udstillingerne i hallen.

Sådan står vi pludselig ansigt til ansigt med Hans Christian. Han er skam en ægte søhelt, og sådan nogle har også kærester.

LÆS OGSÅ: Man skal ikke kaste med sten i Ebeltoft...

Her griner børnene, for de kan bedre håndtere Jack Sparrow og søhelte end kærester.

Men søhelten skrev altså hjem til kæresten blandt andet om slaget ved Helgoland 9. maj 1864. Vi udforsker udstillingen med masser af interaktiv leg, indtil der lyder et skarpt fløjt.

Det er min datter, der har trykket på en knap, så vi hører en bådsmandspibe.

Nu vil hun på skattejagt.

Således går hun forrest med Kalle Krudts skattekort, der på forbilledlig vis fører os gennem hele museet – ude og inde, i land og på dæk – for ved hjælp af sporene på kortet at finde de tegn, der tilsammen giver løsenet til skatten.

Vi er helt ude yderst på en mole, undersøger sorte kanoner, besøger skibstømrerne, ser på knækkede master og står helt nede ved det store anker under skibet, der står i tørdok.

Da nevøen begynder at gå helt ind under skibet, bliver jeg hysterisk og skriger som en anden Kaptajn Haddock ad ham, hvorefter min datter, der for tiden gør alt modsat af, hvad jeg siger, selvfølgelig også skal derind.

Hul i skroget fra kanonkugle
Det betyder pause, så vi går ind i caféen, hvor vi spiser pandekager med is og chokoladesovs. Da selskabet, der holder fest i lokalet ved siden af, pludselig sprænger en ballon med sådan et brag, at jeg letter fra stolen, går børnene amok og begynder at fægte med servicet.

Da fortsætter vi skattejagten. Vi er på lokummerne forrest i fregatten, undersøger det dobbelte ror på batteridækket og finder skibschefens kahyt.

Vi kommer rundt over det hele i det knirkende skib, hvor lyde og lugte, huller med stejle trapper og landgangsbro, samt sømænd, der lader kanoner og sover i hængekøjer, gør hele oplevelsen autentisk.

Mest autentisk bliver det dog, da vi tilfældigt render ind i en rundvisning. Vi lytter, og sådan hører vi om det hul i skibsskroget, som en kanonkugle har lavet. Kort efter står vi og betragter det lappede hul under dæk.

Børnene gør store øjne, og vi taler om søslag, om sårede søfolk og lange rejser væk fra familien.

Da er Kalle Krudt glemt for et øjeblik, for virkeligheden er som altid meget mere fascinerende end fantasien.

Tip til børn

1 Det er en god ide at forberede børnene i forvejen ved at fortælle, hvordan man opfører sig på et museum, og give dem fascinerende viden på deres niveau om skibsfart – så kan de nemlig glæde sig.

2 Brug de muligheder, der er på museet. Hvis I ikke får udleveret ark med opgaver i receptionen, så bed om det.

3 Der er altid aktiviteter for børn på Fregatten Jylland, så tjek programmet hjemmefra. Der er også en billedkonkurrence. Se fregatten-jylland.dk.

4 Der er masser af steder – ude og inde – hvor madkurven kan tømmes. Bemærk især den eksotiske mulighed for at spise under dæk på fregatten.

5 Kanonshowet er et must, hvis man medbringer børn, der ikke bliver bange i den bestialske larm. Kanoneren giver svar på spørgsmål og fortæller underholdende om krudt og kugler samt livet om bord.

Ebeltoft og omegn byder også på…

Hyggeshopping i den gamle bymidte.

Det skønne Glasmuseum Ebeltoft med masser af aktiviteter for familier og en skøn have.

Den zoologiske have Ree Park, der måske er landets smukkeste.

Skandinavisk Dyrepark, der i år stolt kan fremvise den opflaskede isbjørneunge, Siku.

Vidunderlig natur på blandt andet Helgenæs og Mols Bjerge.

Fregatten

Fregatten Jylland fortæller om 1800-tallets søfartshistorie.

Spændende er det især, at fregatten stammer fra det tidspunkt, hvor sejl blev til damp, og træ blev til stål i flådens skibsbyggeri. Derfor var skibet allerede forældet kort efter søsætningen 20. november 1860.

Der var tre søsterskibe: Niels Juel, Sjælland og Tordenskjold.

Vestindien var et af fregattens vigtigste destinationer. Det var krævende at fyre op i dampmaskinen på så lang en tur, så her sejlede man for sejl. Til gengæld kunne fregatten sejle hurtigere på damp, og det var praktisk i krigssituationer.

Allerede i 1864 fik flåden et panserskib, Rolf Krake, og der kom flere og flere dampskibe. Dampteknologien vandt i sidste ende.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen