Ja, mit lam

Se får og geder blive malket på Knuthenlund på Lolland

Fåremælk og gedeost er ulækkert, mener datteren, men dyrene er nu helt o. k.
Fåremælk og gedeost er ulækkert, mener datteren, men dyrene er nu helt o. k.

Den smalle asfaltvej med rokokoklippede tjørnebuske, der kanter vejen, fører hen til Knuthenlund, der producerer mejeriprodukter på mælk fra får og geder.

Længere fremme gumler nogle får græs med totter af kørvel, citronmelisse, og persille på grønne enge. Svaler suser hen over himlen over det pandekageflade lollandske godslandskab, og økologien hænger i luften.

Knuthenlund er nemlig også et af landets største økologiske landbrug.

Her kommer alle sanser i brug i den landlige idyl, men jeg ser ikke herligheden, men rødt, for jeg er tæt på at eksplodere over, at manden svarer ' ja, mit lam' til stort set alt, jeg siger.

Jeg har måske talt vel meget om får og geder, ost, yoghurt samt is, men han behøver da ikke at blive ved. Han finder det tilmed uhyrligt morsomt, at jeg ser mere og mere gnaven ud.

Vi kører ind på p-pladsen foran den kolossale kostald, der er ombygget til et besøgssted med butik, mejeri bag glasruder og café.

Herfra starter vores opdagelsesrejse i naturen, i skoven, ved enge, marker, vandhuller og rundt mellem godsets bygninger med et barn, der insisterer på, at fåremælk og gedeost er for ulækkert.

Knuthenlund har omkring 320 østfrisiske malkefår og 125 malkegeder, der enten opholder sig på markerne eller i staldene, hvor de går i løsdrift og på dybstrøelse.

Mælk på stribe
Klokken 15 forvandler den idylliske scene sig til en arbejdsplads, for på det tidspunkt begynder inddrivelse og malkning af dyrene.

En hyrdehund arbejder koncentreret, mens vi følger dens intense og koncentrerede indsats.

Bagefter går vi ind i mejeriudsalget, hvor der er store ruder ind til mejeriet, hvor ostene håndlaves.

Bag en anden rude bliver dyrene lukket ind til malkning.

Jeg ser for mig dyr, der løber i alle retninger, men det foregår meget værdigt. Nogle låger bagerst i lokalet går op, dyrene tripper ind på rad og række og drejer ind i hver sin bås, som var de fjernstyrede. I en stor bowle ser vi kort efter mælken, der pumpes ud.

Vi bliver grebet af at følge maden fra jorden til bordet - selv min datter, der kort efter vælger en yoghurt i glasdisken. Den er lavet på fåremælk.

Efter at have gravet sig ned til bunden med en teske erklærer hun, at det smagte godt.

'Ja, mit lam', siger manden forsigtigt.

Denne gang smiler jeg.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen