Rå sæl-lever på en isflage

En tur til Grønland fik smagsløgene til at ringe hos Mikkel Karstad

Mikkel Karstad er begejstret for de gode råvarer og den gode vin på Mallorca. Her lejer han og familien hus, og han laver mad udendørs. (Foto: Lars Ranek/All Over)
Mikkel Karstad er begejstret for de gode råvarer og den gode vin på Mallorca. Her lejer han og familien hus, og han laver mad udendørs. (Foto: Lars Ranek/All Over)

Trods kokketjanser på restauranter i verdensklasse fik Mikkel Karstad sin stærkeste madoplevelse langt fra de lækre madhuse. For ham fandt maden og omgivelserne hinanden i ti graders frost og højt solskin på en isflage ude midt i Diskobugten:

– Jeg var i Grønland for at optage madprogrammet 'Smagen af Danmark' til DR, og vi var ude i Diskobugten for at lave optagelser af sæler og hvaler.

– Da vi havde sejlet rundt en times tid, så vi en fanger stå ude midt i det åbne hav på en lille isflage og hive en sæl op. Efter at han havde flået den, tilbød han os at smage på den helt varme lever. Han skar leveren ud i tynde skiver, som vi spiste med en lille smule salt på.

– Hvordan smagte det?

– Overraskende godt – af friskt kød, ikke fisk eller tran.

– Men der er ingen tvivl om, at den måde, vi spiste kødet på, og i de rammer, så tæt på naturen og i sælens element, gjorde det til noget helt fantastisk. Flere af os blev nærmest 'høje' af det.

LÆS OGSÅ: Top-kok: Jeg spilder ikke et sekund på et dårligt måltid mad

Sælen er ikke den eneste oplevelse, som Mikkel Karstad har taget med videre:

Sødmefuld smag
– Vi spiste også rå, grønlandske koldtvandsrejer, som har en helt fantastisk intens og sødmefuld smag, og tatar af moskusokse rørt med sortbær, plukket i terrænet, hvor moskusoksen lever.

– Det var ikke høj gastronomi, men bare fantastiske råvarer i deres eget element og meget tæt på naturen.

– Det lyder lækkert. Hvor kan man ellers rejse hen for at få god mad?

– New York er fantastisk. De har mange forskellige spisesteder i forskellige niveauer, prisklasser og smag. Samtidig har de dejlige markeder, delikatessebutikker og specialsupermarkeder. Jeg var i New York i december, og især et besøg på restaurant Blue Hill var en stor oplevelse. Alt kan lade sig gøre i New York.

LÆS OGSÅ: Bedste og værste mad: Noget med søagurker

Nej tak til resort
Mikkel Karstad er godt gift og har tre børn. Derfor spiller maden ikke den store rolle i valget af feriedestination. Og dog:

– Vi har aldrig været på ferie på et resort med alt inklusive. Jeg kan slet ikke forestille mig, at vi skulle sidde og spise den mad, som de lavede der. Vi lejer stort set altid et hus eller lejlighed, så vi selv kan lave maden af de råvarer, vi har lyst til, i det tempo og på det tidspunkt, vi har lyst til.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen