Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Danmark

Det er så godt med et tag af... tang!?

Læsø er det eneste sted i verden, hvor de gamle hustage er lavet af tang i stedet for strå

  • Dette fredede, men forfaldne tang-hus blev i 2009 købt af Kulturarvsstyrelsen for at blive restaureret. Arbejdet vil tage 4-5 år, løbe op i mere end 22 tons tang og koste flere millioner.
Dette fredede, men forfaldne tang-hus blev i 2009 købt af Kulturarvsstyrelsen for at blive restaureret. Arbejdet vil tage 4-5 år, løbe op i mere end 22 tons tang og koste flere millioner.
1/2
Næste »

I gamle dage havde beboerne på Læsø et problem: Alt træ og strå var fældet, og de havde derfor ikke materiale til at bygge tag på deres huse.

Heldigvis fik en læsøboer en god idé - måske i desperationen over manglende tag over hovedet. havvandet omkring øen bugnede nemlig af ålegræs, og det blev i mangel på bedre puttet oven på husene som tag. Den metode var slet ikke så tosset endda. Både tang og træ var nemlig blevet imprægneret af saltvandet, og et tanghus kunne derfor holde i flere århundreder.

Kun 19 huse tilbage i verden
De karakteristiske huse med tykke, svulmende tangtage kendes ikke andre steder i verden. Men hvor langt de fleste huse på Læsø i begyndelsen af 1900-tallet var tænget med tang, er der i dag kun sølle 19 huse tilbage. I 1930'erne gik der sygdom i ålegræsset, og man fik derfor svært ved at vedligeholde tagene.

Tossede efter tang
De der i dag ejer et tanghus kæmper en stadig kamp for at skaffe tang. Ålegræsset er igen af en rimelig kvalitet, men der er ikke så meget af det.

Når der kommer tang ind på strandene, rygtes det hurtigt, og det bliver straks samlet ind og lagt til tørre. Til de større opgaver må læsøboerne dog importere tang. Det rækker ikke langt og er naturligvis meget dyrt.

Se flere artikler fra Ekstra Bladets rejse Danmark Rundt

Her finder du tagene af tang:

Du kan begynde med Museumsgården 'På Lynget', som ligger midt på øen, lidt øst for Byrum. Gården er firlænget med et meget stort, imponerende tangtag.

Herfra kan du tage videre til Hedvigs Hus på Linievejen ikke langt fra Østerby. Dette hus tilhører også Læsø Museum og er igennem de senere år blevet restaureret.

Du kan fortsætte din rute langs med Alléen i Gl. Østerby til Kongenshusvej, hvor der ligger flere huse med de karakteristiske tage af tang.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen