Danmark 11 timer siden
Gigantisk museum på vej til København
Ferie 11 timer siden
Londons nye skyskraber til grin: Kan du se hvad den ligner?
Ferie 13 timer siden
24-årig tjener 500.000 kr. om måneden mens hun rejser verden rundt
Ferie 17 timer siden
Kæmper med dårligt image: Trump skifter navn
Ferie 25. okt. 2016
Ørkenstat bygger kanal: Der mangler bare én ting
Ferie 24. okt. 2016
Derfor vil flyselskaber måske skære ned på din ilt
Ferie 24. okt. 2016
Verdens koldeste by: Her fryser dit spyt til is
Ferie 24. okt. 2016
Kampen om armlænet: Her gør Andy det alle har lyst til
Ferie 24. okt. 2016
Vidundere i fare: Nu vil nordmænd droppe turister
Ferie 23. okt. 2016
Drømmejobbet: Tjen kassen på at rejse, se sport og spise pizza
Udland 23. okt. 2016
Blodig historie: Bag murene i Europas værste kz-lejre
Danmark 23. okt. 2016
Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel
Udland 22. okt. 2016
Her lever folk længere end noget andet sted i verden
Ferie 21. okt. 2016
Gør du disse ting? Det hader stewardesser ved passagererne
Ferie 21. okt. 2016
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 20. okt. 2016
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 20. okt. 2016
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Ferie 20. okt. 2016
Dagens store helt: Dansk familiefar redder mand fra druknedøden
Ferie 19. okt. 2016
Er du enig? Mænd rejser - kvinder kommer ingen vegne
Ferie 19. okt. 2016
Her må du aldrig tage et billede - straffen er fængsel
Danmark

Uhyggelig halloweenhygge

Landets forlystelsesparker inviterer på spøgelsesjagt, og nattevandringer i børnenes efterårsferie

  • Djurs Sommerland har gjort forlystelsesparken klar med udskårede græskar og uhyggelige oplevelser. (Foto: Djurs Sommerland)
Djurs Sommerland har gjort forlystelsesparken klar med udskårede græskar og uhyggelige oplevelser. (Foto: Djurs Sommerland)

Forlystelsesparker fylder op med græskar, slotte skruer ned for lyset, og zoologiske haver lader uglerne tude. Den amerikanske halloween-tradition er ved at få godt fat i Danmark, og netop nu fejrer danske forlystelser den uhyggelige tradition på hyggelig vis.

Tivoli

Tivoli pynter haven op i varme efterårsfarver og med masser af lys. Der bugner af græskar, sorte katte og spindelvæv. Gæster kan se hekseoptog og gå på opdagelse i halmballelabyrinten, og børn kan deltage i klæd ud-konkurrencer på plænen. Hver dag er der masser af halloween-boder, såsom Hekseguf-boden, der sælger vafler, Græskarboden, hvor man kan skære sit eget græskar, og Heksekedlen, der serverer knuste knogler i form af popcorn, spindelvæv af candy floss og afhuggede troldefingre, som er økologiske franske hotdogs i speltbrød.

Åbningstider: 12.-28. oktober, alle dage kl. 10-22, fredage og lørdage til kl. 23. Pris: Entre koster 95 kr., børn op til syv år er gratis i selskab med en voksen.

Djurs Sommerland

På Danmarks næse, Djursland, kan du i efterårsferien opleve et magisk eventyr og få masser af gys og sus i maven. Djurs Sommerland forhekser hele haven og lader magien herske. Gæster kan liste sig vej gennem labyrinter, og lade sig underholde af tryllekunstner Michael Deutsch's magiske halloween-show. I de daglige udklædningskonkurrencer kåres dagens bedste udklædning, og vinderen hædres med et sæsonkort til 2013. I øvrigt vil du dagen igennem støde på drillende spøgelser, kæmpeedderkopper og over 300 hekse.

Åbningstider: 13.-21. oktober fra kl. 10-17.

Pris: Entre til en dag koster 235 kr., børn op til to år har gratis adgang, og personer over 65 år koster 195 kr.

Legoland

Legoland holder halloween i edderkoppens tegn. Rundt omkring i parken kan du støde på mere end 1000 lodne edderkopper i mange forskellige størrelser. Der afholdes konkurrencer, hvor der dystes om at bygge den bedste Lego-edderkop og i at finde edderkoppens æg. I Troldmandens værksted kan du bygge din egen edderkop, som du efterfølgende må tage med dig hjem. På halloween-scenen fortæller Scooby Doo skøre skrækhistorier, og i edderkoppens hule kan du opleve Troldmanden Merlins trylleshow.

Åbningstider: Legoland har åbent fra 5.- 23. oktober fra kl. 10-18, i weekender og hele efterårsferien er der åbent til kl. 20.

Pris: Endagsbilletter koster 299 for voksne mellem 13 og 64 år, børn under 12 år og seniorer fra 65 år koster 279 kr. Der er mulighed for rabat.

Tivoli Friheden

Uhyggen har også bredt sig til Tivoli Friheden i Aarhus, og bag hvert hjørne venter nye skræmmende oplevelser. Særligt i Scary Street skal du være på vagt. Her findes monstre, uhyggelige lyde og klaprende kister.

Tag med på spøgelsesjagt, hvis du vil indfange de uhyggelige bæster.

I Tivoli Teatret spiller musicalforestillingen Nattens Tivoli hver dag kl. 13 og kl. 16, og på friluftsscenen kan man hver dag kl. 14 opleve et nørdet show med Kristian og Katrine fra Lille Nørd.

Åbningstider: Hver dag fra kl. 11-18 i efterårsferien

Pris: Entre koster 80 kr. for personer over 140 cm, 60 kr. for personer på 90-140 cm og gratis for personer under 90 cm. Har du en gang betalt, gælder din billet hele efterårsferien.

Den Gamle By

Tag med på nattevandringen 'Rædslernes Nat' i Den Gamle By i Aarhus. Der er onde ånder, varulve, levende døde, hekse og meget andet på spil i de gamle gader. Vandringen koster 50 kr., og forhåndstilmelding anbefales. Vandringen begynder kl. 19, kl. 20. og kl. 21. Børn under ti år anbefales ikke at deltage og børn under 12 skal være i selskab med en voksen.

Der er også mulighed for mindre uhyggelige efterårsoplevelser i Den Gamle By. Du kan bl.a. lave gammeldags bolsjer og skære roelygter. Det var nemlig oprindeligt roer og ikke græskar, man skar ud i Danmark omkring allehelgensaften. Lygterne blev brugt til at lyse op i efterårsmørket og til at skræmme naboerne.

Åbningstider: Hele efterårsferien åbent fra kl. 10-17, se mere på www.dengamleby.dk.

Pris: Voksne 100 kr., studerende 50 kr., børn til og med 17 år er gratis.

Højriis slot

Højriis Slot er i efterårsferien blevet ekstra uhyggelig. Gæster kan hjælpe med at opklare mordmysterier, opleve skuespillere, der giver slottets personale og beboere nyt liv og komme tæt på edderkopper, græskar, hugtænder og meget mere.

Mandag og torsdag kl. 13.30 kan du opleve en ægte detektiv. Politimanden Bjarne fra det lokale politi kommer på besøg og fortæller om opklaringsarbejde fra virkelighedens verden.

Åbningstider: Hver dag fra kl. 11-17. Skuespillerne er til stede på slottet fra 12-16.

Pris: Voksne 85 kr. og børn 45 kr.

Odense ZOO

Den første fredag inden efterårsferien holder Odense ZOO længe åbent. Der bliver tændt levende lys og lanter, og børn, der medbringer et udskåret græskar, kommer gratis ind. Halloween-ekspressen kører dig rundt i haven, og du kan spise varmt blod i form af tomatsuppe eller uglegylp-sandwich til aftensmad.

Åbningstider: Hverdage fra kl. 10-17, lørdage og søndage til kl. 18. Fredag d. 12. oktober er der NatZOO.

Pris: Voksne 150 kr., børn 3-11 år 85 kr. Familiepris for to voksne og to børn 420 kr.

Hvad er Halloween?

Den amerikanske fejring af halloween er en sammensmeltning af to traditioner – den kristne allehelgen og det keltiske nytår samhain.

Under samhain mente kelterne, at afstanden mellem de dødes og de levendes verden var særlig kort, og man kunne derfor nemmere kommunikere med de døde på denne dag.

Den korte afstand mellem de to verdener gav imidlertid mulighed for, at onde ånder kunne passere fra den ene verden til den anden, og man klædte sig derfor ud og tændte lys for at skræmme dem væk.

Allehelgen var oprindelig dagen, hvor kristne mindedes deres egne døde. Da den katolske kirke flyttede dagen for allehelgensfejringen fra maj til november, faldt allehelgensaften sammen med samhain. I USA smeltede fejringen af de to højtider efterhånden sammen og blev til halloween.

I Danmark gik traditionerne omkring fejringen af allehelgensaften stort set i glemmebogen, da allehelgen blev afskaffet under helligdagsreformen i 1770.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen