Danmark

Sort sol i Sønderjylland

Stæreflokke i titusindvis samler sig lige nu i det sydlige Danmark og farver efterårshimlen mørk

  • Det ser smukt ud, når stæreflokke farver himlen mørk og får naturfænomenet sort sol til at opstå. (Foto: Vadehavscentret)
Det ser smukt ud, når stæreflokke farver himlen mørk og får naturfænomenet sort sol til at opstå. (Foto: Vadehavscentret)

Sensommer i Danmark og svingende temperaturer lokker fugleliv mod varmere himmelstrøg. De danske stæreflokke er netop nu ved at gøre klar til en koldere tid. Ynglesæsonen er netop overstået, ungerne er sendt godt i vej, og stærene samles derfor i disse dage og et par uger frem ved marsken i Sønderjylland, hvor de i fællesskab tanker op til sæsonens kommende rejse. Væk fra den danske kulde til behagelige temperaturer i Belgien, Frankrig og England.

LÆS OGSÅ: Det er i Tønder, det hele begynder

Fantastisk forrådskammer
Marsken i Sønderjylland er altså kun et pitstop på vejen, men et varieret og nødvendigt forrådskammer, hvis altså man er til gåsebillelarver, stankelben, biller og andet godt kravl. Her i marsken ved Ribe, Tønder og Nationalpark Vadehavet er der flere steder, hvor man med god sandsynlighed kan møde stære i hobetal. Medmindre man er meget stedkendt, kan det dog anbefales, at finde en guide eller naturvejleder med god erfaring i at lokalisere stærenes opholdssteder. Danmarks største naturreservat og nationalpark, Nationalpark Vadehavet, har flere stæreture på programmet.

LÆS OGSÅ: Guide til sensommer-sjov i Danmark

Luft under vingerne
De store stæreflokke er især nemme at finde ved solnedgang, når fuglene skal finde ro for natten i marskens rørskove. Her opfører de tusindvis af stære deres fantastiske luftshow, der tiltrækker mange nysgerrige blikke og måbende tilskuere. I virkeligheden handler showet mere om ikke at blive taget af rovfugle som falke og høge, der benytter de store flokke af stære som oplagt jagtmulighed. Ved konstant at ændre kurs på kryds og tværs af luftrummet lykkes det for det meste stærene at forvirre rovfuglene, der ikke altid kan hamle op med stærenes manøvredygtighed i luften.

Sort Sol

Selvom mange forbinder Sort Sol med efteråret, finder fænomenet også sted i foråret, hvor fuglene samles, inden ynglesæsonen.

Hvor kan du opleve Sort Sol?

De store stæreflokke samles forskellige steder i Sønderjylland. Generelt foretrækker de at mødes ved marskområder, hvor det er nemt at finde føde. Både Tøndermarsken og Ribemarsken har mange gode områder, hvor man med stor sandsynlighed kan møde en hær af stære.

Professionelle naturvejledere guider

Der findes flere naturvejledere og turoperatører, der guider til Sort Sol-oplevelser på nært hold. På Vadehavscentret hjemmeside www.vadehavscentret.dkkan man online booke sig på stæreture med uddannet naturvejleder omkring Ribemarsken.

Man kan også booke ture med guide på siden www.sortsafari.dk. Her foregår turene primært til Tøndermarsken.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen