Danmark 1 time siden
Tag på krydstogt i Nakskov Fjord
Udland 7 timer siden
Vild natur og ingen turister: Bar' dejlige Barbados
Ferie 18 timer siden
En 'snabelagtig' ferie: Her får par uventet besøg i poolen
Ferie 22 timer siden
Brud tog på bryllupsrejse uden mand: Se de hylemorsomme billeder
Ferie 29. jul. 2016
Verdens fedeste pas-stempler: Har du nogen af dem?
Ferie 29. jul. 2016
Kvinde indtelefonerede bombetrussel til lufthavn: Ville stoppe mand og elskerinde
Ferie 28. jul. 2016
Flere restriktioner på vej: Populær ferieby forbyder bikinien
Ferie 28. jul. 2016
Hellig selfie: Mød paven for 168000 kroner
Ferie 28. jul. 2016
Vinderen fundet: Han vandt tropisk paradis-ø i lodtrækning
Ferie 26. jul. 2016
Frygtindgydende landinger: Her er dine værste fly-mareridt
Ferie 26. jul. 2016
Se billederne: Sådan så stewardesserne ud for 70 år siden
Ferie 26. jul. 2016
Ny strejke rammer 150.000 europæiske flypassagerer
Ferie 26. jul. 2016
Træt af at gå rundt i lufthavnen? Nu kan du køre på din kuffert
Ferie 25. jul. 2016
Ups! Stærk passager river loftet ud af fly
Ferie 25. jul. 2016
Se Norges vilde undervandsprojekt til 169 milliarder
Ferie 25. jul. 2016
Borgere klager over turistdille: Storbyer vil forbyde Segways
Udland 24. jul. 2016
Eventyrlig ferie: Jagt den hellige gral som Indiana Jones
Danmark 24. jul. 2016
Slik sol på Danmarks bedste bounty-strand
Udland 23. jul. 2016
Lækker mad på ferien: Undgå turistfælder på Mallorca
Danmark 23. jul. 2016
Er du fra Tjøvenhamn? Lær at forstå bornholmsk
Danmark

Forkælede møgunger - mor og far betaler rejsen

Rejsebranchen oplever i stigende grad, at forældre betaler deres voksne børns rejser – selv når børnene når en alder, hvor de selv stifter familie

  • Når unge rejser på ferie, er det ikke all, der betaler hele billetten selv, viser en ny undersøgelse fra rejseselskabet Spies. Foto: Flickr/Bud Ellison
Når unge rejser på ferie, er det ikke all, der betaler hele billetten selv, viser en ny undersøgelse fra rejseselskabet Spies. Foto: Flickr/Bud Ellison

De fleste forbinder betegnelsen ’forældrekøb’ med lejligheder, som forældre køber til deres studerende børn, men for nyligt har termen også fundet vej ind i rejsebranchen.

Rejsebranchen oplever nemlig i stigende grad, at forældre køber rejser til deres børn – faktisk er antallet af forældre, der forkæler børnene på denne måde, højere end antallet af forældre, der betaler for ungernes bolig. Det viser en ny undersøgelsen fra Spies blandt 2068 danskere i alderen 18-45 år.

I undersøgelsen svarer hver fjerde deltager mellem 18-25 år, at de har modtaget tilskud til en rejse. Mens det kun er hver tiende, der har fået tilskud til at købe en bolig.

Det overrasker ikke sociolog Henrik Byager, der mener, at der er tale om vidt forskellige slags gaver.

- Når forældre køber en bolig til deres børn, er det en økonomisk håndsrækning, som man kun har råd til én gang i livet. Det er en kæmpe hjælp, der er med til at danne et godt grundlag for livet som studerende, mens en rejse er en anden slags gave, som man giver, fordi det giver livskvalitet for modtageren og giveren, forklarer han.

Administrerende direktør i Spies, Jan Vendelbo, er enig.

Han pointerer, at rejsegaverne er en populær måde at forsøde hverdagen på.

- Rejser kan være en oplagt gave at forære sine børn som et afbræk fra en ellers hektisk hverdag, der måske er fyldt med deadlines på job eller studie og sure udgifter som el og vaskeri, siger han.

Middelklasseadfærd
Den store villighed til at betale for ungernes rejser sydpå hænger ifølge sociologen Henrik Byager sammen med, at der er en stor generation af forældre, der har mange penge mellem hænderne.

- Vi ser en generation af midaldrende danskere, der sidder med gode friværdier og lønninger. De kigger med bekymring på deres fortravlede børn, der ikke har så mange penge endnu, og så vurderer de, hvordan de bedst kan hjælpe dem. Det er en middelklasseadfærd, hvor de velstillede forældre giver en økonomisk håndsrækning til deres velstillede børn, siger sociologen.

Den stigende tendens med at købe rejser til sine børn opleves også andre steder i rejsebranchen. Hos Albatros Travel er tendensen, at forældrene i høj grad giver en rejse eller et tilskud til en tur, som hele familien får glæde af.

- Vi kan mærke en tendens til at forældre i stigende grad tager deres børn med på oplevelsesrejser. De vil have oplevelser, de kan dele, og det samme gælder bedsteforældre. De betaler enten for at tage børnebørnene med på en rejse, eller også køber de en tur til hele familien, siger Steen Albrechtsen, pressechef for Albatros Travel.

Forkælet hele livet
Og børnene bliver ikke kun forkælede med rejsetilskud, i perioden efter de er flyttet hjemmefra.

Det fortsætter langt ind i voksentilværelsen. 13 procent af danske par mellem 33-39 år har ifølge undersøgelsen fra Spies nydt godt af et tilskud til en flybillet eller et hotelophold.

Ifølge sociolog Henrik Byager er der en logisk forklaring på det.

Når børnene i løbet af deres opvækst modtager økonomiske tilskud fra deres forældre, er det nemlig med til at opbygge en forventning om at modtage flere gaver.

- Er man først blevet vænnet til at modtage gaver, skal man have en stærk psyke for ikke at opbygge en forventning om, at det gentager sig en anden gang, siger Henrik Byager og tilføjer:

- Den brede middelklasses børn er blevet forkælet hele livet igennem. De har haft en barndom i trygge kår og har som halvvoksne fået tilskud til et højskoleophold eller en ny studiecomputer, når de er flyttet hjemmefra. Den slags betalinger fortsætter ofte, når de selv starter på at stifte familie.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen