Persondata politik

Lækker mad på to blus

Det kan sagtens lade sig gøre at lave god sommermad under primitive forhold - friske råvarer og god hygiejne er kodeordene

Seneste i Ferie

Mest læste i Ferie

Seneste i EKSTRA

 

Agurketid er et udtryk, der bliver brugt lidt nedsættende om sommerperioden, hvor medierne mangler nyhedsstof og derfor ofte slår små, ligegyldige begivenheder uforholdsmæssigt stort op. Men for Lars Sonne-Hansen, forstander og underviser i 'udeliv og køkken' på højskolen Suhrs Madakademiet, er agurketiden en af årets allerbedste.

– Sommerferien er jo agurkesæson, og ligesom så mange andre grøntsager smager de bedst, når det er sæson for dem, dér hvor man er. Er du i Danmark, så spis danske grøntsager og frugt. De smager af så meget mere end de grøntsager, der er importeret langvejs fra. Det er også bedre for miljøet.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil have dansk mad på rejsen

– Det er også tid for især ærter, løg, små rødbeder, rabarber, kirsebær, ribs, stikkelsbær – og frem til sankthans er der jo danske asparges og ramsløg til at krydre maden med, siger Lars Sonne-Hansen begejstret.

Det danske guld
– Det er også de nye danske kartoflers tid nu og frem til begyndelsen af august. De er virkelig en delikatesse. De har ikke dannet stivelse endnu og er derfor ikke så 'kartoffelagtige' – derfor er det heller ikke så vigtigt, hvilken sort du køber. Den allerbedste måde at spise dem på, synes jeg, er kogte med noget godt smør til.

– Køb gerne forskellige slags smør og helst økologisk fra lokale mejerier, hvis du kan komme til det. Der er nemlig kæmpe smagsnuancer i øko-smørret på denne årstid, fordi dyrene er kommet udenfor og lever af græs i stedet for ensilage, forklarer han.

Sild er godt
Lars Sonne-Hansen stammer selv fra Bornholm, men det er ikke kun derfor, han taler varmt for at spise fisk, masser af fisk – røget, frisk, grillet, stegt ...

– Det smager godt, det er nemt at lave, og så er det sundt. Tag en tur på den nærmeste havn – og gå efter 'lokale' fisk, som er fanget fra mindre kuttere i danske farvande: makrel, ørred, sild, fladfisk. Hold dig fra ål – det er en truet fiskeart, siger han.

Lars Sonne-Hansen går i øvrigt ikke ind for at lave mad, som er særligt tiltænkt børnene.

LÆS OGSÅ: Billig mad på ferien

– Selvfølgelig kan det godt være, at man skal kæmpe lidt med benene i f.eks. sild, men er børnene med i hele processen fra besøget på røgeriet til pilleriet ved bordet, er det min erfaring, at de er født nysgerrige og vil smage på det meste.

Hold styr på hygiejnen
Selv om du laver mad under mere primitive forhold på campingturen, er det stadig vigtigt at være opmærksom på at overholde god køkkenhygiejne.

– Desværre er der mange danskere, som tager lidt let på det med hygiejnen, når de er på ferie – og der bliver da også rapporteret allerflest tilfælde af fødevareoverførte sygdomme om sommeren.

– Problemet kommer navnlig af, at vi ikke er gode nok til at holde de forskellige fødevarer adskilt og opbevare maden korrekt, forklarer Lars Sonne-Hansen, der dog samtidig opfordrer til ikke at være hysterisk mht. hygiejne. Sund fornuft kan gøre det – som han siger.

Sådan holder du styr på hygiejnen

1 Hav rene hænder – hele tiden: Det allerbedste er at vaske hænder med vand og sæbe og tørre dem i et rent håndklæde eller viskestykke, inden du går i gang og undervejs, men det kan jo knibe, hvis du laver mad uden adgang til rindende vand ved f.eks. et telt. Brug alternativt alko-gel, som renser.

2 Skyl jordbær og grøntsager: Du kan sagtens spise jordbær direkte fra planten, når du er ude at plukke dem. Men skal du servere dem for andre, så skyl dem. Det fjerner ikke alle bakterier, men det fjerner jord eller sand. Skyl dem med stilken på, så bevarer du mest smag. Skyl også alle grøntsager – især hvis de er udenlandske. Her vandes grøntsagerne nemlig ofte med vand fra lokale vandløb, som tit er forurenet med spildevand. Det oplever du ikke med danske grøntsager.

3 Hold tingene adskilt: Du skal ikke snitte grøntsager til salaten på et skærebræt eller med en kniv, du har brugt til ting, du ikke ville spise rå, f.eks. kylling, bøffer, fisk.

4 Lav friske portioner: En af grundene til mavetilfælde er, når mad, der har været varm, ikke køles tilstrækkelig hurtigt af, hvis det skal gemmes til senere. Det giver eventuelle bakterier tid til at formere sig. Lav derfor kun den mængde mad, der skal spises, når du laver mad i sommerlandet. Og undgå at tilberede maden i alt for god tid. Lav den lige før, den skal spises.

5 Brug hovedet – og en ren gaffel: Den tang, du bruger til at lægge f.eks. bøfferne på grillen med, skal du ikke også bruge til at servere bøfferne med. Du risikerer, at der stadig er bakterier fra, da kødet var råt på den – medmindre du har gennemvarmet den på grillen. Det samme gælder, hvis du f.eks. har skåret råt kød med en kniv osv.

Leg selv kok

Dinnersalad er et amerikansk fænomen, hvor en salat komponeres og anrettes portionsvis på store fade. Kan med fordel laves sammen med børn. Kombinér grønne blade med krydderurter, spiselige blomster og grøntsager. Alle slags kan anvendes: rå, grillede eller kogte. Frugt kan være prikken over i'et. Variér farver og former. Der kan desuden indgå kød i form af f.eks. grillet bøf i skiver, lufttørret skinke eller små krydrede frikadeller.

Fisk og skaldyr er også godt – røget, grillet eller dampet. Æg, ost, nødder, kartofler og oliven kan også være med til at gøre salaten fyldig. Dressing efter eget valg. Salaten her er bare et eksempel:

Salat med skinke og valnødder

Pr. person

En stor håndfuld grønne blade, f.eks. spinat, rucola og sommerkål

2 grønne asparges, 1 stilk bladselleri og 1 gulerod i tynde, skrå skiver

1 tomat i både

8 valnøddekerner

4 skiver parmaskinke

Drys: lange stykker purløg, purløgsblomster og fintsnittet rabarber

Dressing af olie, eddike og hvidløg

Skinken kan erstattes af røget fisk eller f.eks. denne røgede makrelrillette:

Rilette af røget makrel

Til to personer

300 g renset røget makrel

4 spsk kapers

1 spsk finthakket rødløg

2 spsk cremefraiche eller lign.

Friskkværnet peber, evt. salt

Rens makrellen. Hak fiske-kødet med en gaffel – det skal være groft. Tilsæt de øvrige ingredienser og bland det sammen. Servér med rugbrød eller groft brød. Rilletten er også god til en gang sommerkartoffelsalat:

Cremet kartoffelsalat

1 kg kogte kartofler

Dressing:

2 dl yoghurt 10 %

1 dl cremefraiche 9 %

2 dl hakkede krydderurter som persille, estragon, løvstikke, ramsløg

1 spsk dijonsennep

salt og friskkværnet peber

Rens og kog kartoflerne – de kan godt beholde skindet på. Afkøl dem. Rør dressingen sammen og smag til – den skal smage af noget, da kartoflerne 'suger' en del smag. Skær kartofler i tern og vend dem i dressingen.

Kartoffelsalaten her kan også fint spises til f.eks. en rest roastbeef.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Steffan Kærulf Frandsen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik