Krydstogt

Dagstop på St. Thomas

Den tidligere danske koloni St. Thomas anløbes hvert år af over 400 store krydstogtsskibe – hovedbyen Charlotte Amalie er en af klodens mest besøgte krydstogthavne

  • Pastelfarvede huse på grønklædte skråninger kendetegner landskabet på St. Thomas. Foto: Jesper Møller
Pastelfarvede huse på grønklædte skråninger kendetegner landskabet på St. Thomas. Foto: Jesper Møller

Udsigten er som taget ud af et rejsekatalog. Dybt under os ligger stribevis af hvide lystyachter for anker i den store naturhavns blå vand. På de tre landsider spreder bebyggelsen sig op langs de grønklædte bjergskråninger.

Man forstår udmærket, at der er anlagt en kabelbane herop, for udsigten er en af de smukkeste og mest fotograferede i hele Caribien.

Vi befinder os på udsigtspunktet Paradise Point, der ligger højt hævet over byen Charlotte Amalie på den caribiske ø St. Thomas.

Paradise Point ligger på Flagg Hill, som er en del af den enorme vulkan, som i sin tid lå her.

Udsigten herfra er altid smuk, men også næsten altid pyntet af et krydstogtskib, som ligger for anker. Caribien er nemlig klodens epicenter for krydstogtturisme, og af alle øer er St. Thomas ifølge de lokale den mest besøgte.

Øens hovedby, Charlotte Amalie, anløbes således af en lind strøm af store krydstogtsskibe. På et år bliver det til flere end 400 af slagsen – altså i snit mere end et om dagen.

En dags underholdning
St. Thomas er et perfekt stop på et krydstogt. Øen er på størrelse med Ærø og derfor ikke større, end at man på en enkelt dag kan nå at se alle de store attraktioner.

Netop Paradise Point er et godt sted at starte på en dagsudflugt. Her har man solen i ryggen om formiddagen, og naturhavnen tager sig mest spektakulær ud.

Udsigtspunktet Paradise Point glimter også om aftenen – her er to krydstogtskibe i havn. Foto: PR Udsigtspunktet Paradise Point glimter også om aftenen – her er to krydstogtskibe i havn. Foto: PR  

Næste punkt på planen kan passende være en tur til øens østlige hjørne, hvorfra man kan se naboøen St. John i horisonten.

Lad herefter turen gå videre tilbage ind mod øens centrum på den nordlige halvdel, hvor landskabet er særdeles kuperet og samtidig ganske frodigt.

Undervejs passerer man utallige smukke fritvoksende blomster og palmer, og her folder den tropiske caribiske natur i fuldt flor.

Øens bjergrige landskab giver plads til flere spektakulære udsigtspunkter.

Ingen når op på siden af Paradise Point, men flere er tæt på.

Det gælder blandt andet Mountain Top, der ligger på øens højeste punkt i 470 meters højde.

Herfra har man et fint vue ned over den verdensberømte strand Magens Bay Beach, der ligger i bunden af bugten af samme navn.

Området er øens mest eksklusive, og på afstand kan man beundre de store huse, der er ejet af blandt andre kendisser som talkshow-værten Oprah Winfrey og basketballspilleren Michael Jordan.

Den billedskønne strand Magens Bay Beach er en af Caribiens smukkeste. Foto: PR Den billedskønne strand Magens Bay Beach er en af Caribiens smukkeste. Foto: PR  

Et kig ned på Magens Bay Beach er dog ikke nok. Man bør absolut også besøge superstranden, der flere gange har været med på listen, når rejsemagasiner har kåret ’verdens 10 smukkeste strande’.

Den halvanden km lange strand er således utrolig smuk. Der er stort set ingen sten, og det hvide sand ligger flankeret af palmer og andre grønne gevækster. Og det er en fornøjelse at slentre i det knitrende fine sand, mens store pelikaner flyver majestætisk forbi.

Dansk centrum
St. Thomas var en del af de Danskvestindiske øer, der var en dansk koloni i flere hundrede år frem til 1917, hvor øerne blev solgt til USA. Udover St. Thomas består de af St. Croix og St. John samt en stribe mindre øer.

I dag hedder øgruppen US Virgin Islands – eller de amerikanske jomfruøer.

Den danske arv er ikke særlig tydelig, når man kører rundt på øen.

Helt anderledes forholder det sig dog, når man når frem til hovedbyen Charlotte Amalies centrum, hvor ørundturen passende kan afsluttes.

St. Thomas var den første af øerne, der blev koloniseret af danskerne, og der findes flere levn fra den tid.

Mest iøjnefaldende er det store røde firkantede Fort Christian, der med datering tilbage til 1666 er øens ældste eksisterende bygning – den er dog under renovation i disse år og kan derfor kun ses udefra.

Udover fortet finder man en stribe andre bygninger fra den danske kolonitid i byen. Det gælder bl.a. den gamle toldbod og guvernørboligen, hvor den danske guvernør Peter von Scholten boede.

Government House er et andet levn fra den danske kolonitid, hvorfra de amerikanske jomfruøer stadig i dag regeres.

Det danske islæt i Charlotte Amalie bemærkes også tydeligt i gadenavnene, hvoraf mange stadig er på dansk, mens andre har både et dansk og et amerikansk navn. Det er således en fornøjelse at slentre ned ad for eksempel Kongens Gade, Bredgade, Vimmelskaftet og Dronningens Gade med caribisk luft om ørerne.

 

Ekstra Bladet var inviteret af Stjernegaard Rejser.

Rejseråd

Rejsen dertil: En lang række caribiske krydstogter lægger til på St. Thomas.

Stjernegaard Rejser er det danske bureau, der sender flest danske turister på individuelle rejser til de tidligere Danskvestindiske øer.

Rejsetidspunkt: St. Thomas er lun og dejlig året rundt. Der falder mest regn i september, oktober og november.

Rejsefif: ’Turen går til De Vestindiske Øer’ kan anbefales til inspiration før og under en rejse til St. Thomas.

Læs mere om øen på visitusvi.com/da

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen